ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

30.9.08

Δήμος Νέστορος.Όχι στις συνενώσεις

Στην ανοιχτή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Νέστορος που έγινε την περασμένη Κυριακή παρουσία πλήθους κόσμου για τον Καποδίστρια 2 ,η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου του δήμου απορρίπτει την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης τονίζοντας ότι η δήμος θα πρέπει να παραμείνει ως έχει
Ενώ η αντιπολίτευση συμφωνεί με την θέση του ΙΤΑ για την διεύρυνση των δήμων με την προυπόθεση ότι έδρα του νέου δήμου που θα προκύψει να είναι η Χώρα.
Χαρακτηριστικά, από την πλευρά της πλειοψηφίας, ο δήμαρχος
Α.Τσορώνης τόνισε ότι ο δήμος πρέπει να παραμείνει ως έχει καθώς έχει
όλα τα στοιχεία που του επιτρέπουν να συνεχίσει όπως είναι.
Τόνισε ότι έχει μια ιστορία πάνω από 4.500 χρόνια που ξεκινά από το βασιλιά Νέστορα, ενώ και το 1834 με την σύσταση του ελληνικού κράτους
η Χώρα, τότε Λιγούδιστα, γίνεται έδρα του Δήμου Κερινίου,ενώ από το 1840 γίνεται ΔήμοςΦλεσσιάδος μέχρι το 1912 καιπάλι με έδρα την Χώρα. Από εκεί και μετά χωρίζονται σε κοινότητες ενώ από το 1998 και πάλι συστήνεται Δήμος Νέστορος με έδρα την Χώρα.
Ακόμη ανέφερε ότι με βασιλικό διάταγμα του 1967 και υπουργική απόφαση του 1968 χαρακτηρίζεται κατεξοχήν περιοχή αρχαιολογική και τουριστική.
Έχουμε, είπε, όλες τις προϋποθέσεις να μείνουμε δήμος όπως είμαστε. Εξάλλου, τόνισε, η Πολιτεία δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά της, δεν
μπορούμε να μιλάμε για συνενώσεις όταν δεν ξέρουμε την επίσημη πρόταση της Πολιτείας.
Θέλουμε, κατέληξε, να μείνουμε όπως είμαστε.
Από την πλευρά τής αντιπολίτευσης ο επικεφαλής Παναγιώτης Πετρόπουλος τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του δήμου υπογραμμίζοντας όμως ότι η Χώρα, για πολλούς λόγους, θα πρέπει να είναι έδρα δήμου.
Κατηγόρησε επίσης το δήμαρχο ότι δεν έχει κάνει επαφές και δεν έχει διάλογο με τους όμορους δήμους για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως και ότι δεν κατέθεσε μια πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Από εκεί και πέρα, τόνισε, συμφωνούμε με το σκεπτικό της Πολιτείας, εφόσον όμως ξέρουμε τους όρους και τα κριτήρια, για δήμους διευρυμένους μεγάλους σε πληθυσμό που να έχουν την δική τους
αυτοτέλεια, αυτονομία και να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών τους.
Δεν μπορούμε να μείνουμε σε μικρές μονάδες ΟΤΑ, πρέπει να διευρυνθούμε, κατέληξε. Διαβάστε περισσότερα...

Σύσκεψη υπό τον Σωτ.Παναγιωτόπουλο για τα αγριογούρουνα


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας από το πλήθος των αγριογούρουνων που καταστρέφουν τις καλλιέργειες τους συζητήθηκαν χθές σε ευρεία σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Αντινομάρχη Σωτ.Παναγιωτόπουλου στη Νομαρχία Μεσσηνίας.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι επικεφαλής του Δασαρχείου, της Αγροφυλακής, των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής και εκπροσώπων των δημοτικών διαμερισμάτων.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνει εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών, να υπολογισθεί ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στον Ταΰγετο και σε άλλες περιοχές, προκειμένου να ληφθούν μέτρα προστασίας των καλλιεργειών.
Διαβάστε περισσότερα...

29.9.08

Γιορτή Λαλαγγίδας και Λαδιού στο Βλαχόπουλο

Συνεχίζοντας τον θεσμό που έχει δημιουργήσει ο Σύλλογος Γυναικών στο Βλαχόπουλο διοργανώνει για μια ακόμα χρονιά την Γιορτή Λαλαγγίδας και Λαδιού την Παρασκευή 3Οκτωμβρίου στις 20.00 το βράδυ.
Τα μέλη του συλλόγου υπόσχονται στους επισκέπτες της γιορτής πρωτότυπες λιχουδιές με βάση το λάδι . (Εκτός από την λαλαγγίδα με το χειροποίητο Βλαχοπουλεικο πετιμέζι που η παράδοση την συνδέει άμεσα με το μάζεμα της ελιάς και το φρέσκο λάδι.)
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της πλατείας και θα συνοδεύεται από τον ήχο και τα τραγούδια του μουσικού σχήματος « Νέδων ».
Συμπαράστατης και χορηγός της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Παπαφλέσσα και η ΤΕΔΚ Μεσσηνίας. Διαβάστε περισσότερα...

26.9.08

Παράταση για 30 Νοεμβρίου στο Καζάρμα - Τουλούπα Χάνια

Παράταση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου ενέκρινε χθες η Ν.Ε. Προγραμματισμού και Υποδομών, για το έργο βελτίωσης του δρόμου Καζάρμα - Τουλούπα Χάνι.
«Θα είναι η τελευταία παράταση», ενημέρωσε ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Γιαννακέας και διευκρίνισε πως ουσιαστικά αφορά επιμετρήσεις και τον
τελικό ΑΠΕ. Ο κ. Γιαννακέας παρατήρησε πως «θα είναι ένα από τα καλά έργα της Νομαρχίας» και πρόσθεσε: «Ηταν δύσκολο έργο, είχε και ύδρευση - αντικατάσταση αγωγού συνολικά 4 χιλιομέτρων, του Συνδέσμου “Τέλλος Αγρας” από Τουλούπα Χάνι έως Βλαχόπουλο και στο Χατζή.
Είχε και πολλά τεχνικά, κάναμε επεκτάσεις αγωγών.
Είχαμε την “αχίλλειο πτέρνα” των απαλλοτριώσεων. Καταφέραμε να πείσουμε τον κόσμο να βάλει το γενικό συμφέρον πάνω από το ατομικό.
Τετραμελής επιτροπή τεχνικών θα ελέγξει όλες τις εργασίες. Στο διάστημα αυτό μέχρι τις 28
του μήνα θα μπορούσε να γίνει η διαγράμμιση, αλλά τώρα πρέπει να περιμένουμε 3 συνεχείς ημέρες καλοκαιρίας για να στεγνώσει ο δρόμος.
Είναι δρόμος με ασφάλεια και με δυνατότητα προσπεράσεων σε βραδυπορούντα οχήματα. Γίνεται ένα άρτιο έργο παρά τα προβλήματα της μελέτης και ασφαλές. Είμαι υπερήφανος για την υπηρεσία. Εχει και μια απένταξη πίσω το έργο».
Ο κ. Γιαννακέας μίλησε και για παράλογα αιτήματα των κατοίκων του Πετριτσίου, που ζητούσαν «να φτιάξουμε μεγάλο αγωγό ομβρίων σε κάθετο μέτρο πλάτους μόλις
2 μέτρων».
Ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος είπε ότι «θα ανατρέψουμε τη νοοτροπία για τις απαλλοτριώσεις και ενισχύουμε το Γραφείο Απαλλοτριώσεων.
Θα βρούμε όλα τα απαλλοτριωμένα στους δρόμους του νομού» και παρατήρησε:
«Είχαμε προβλήματα και με ιδιοκτήτες και με εργολάβους. Θέλω να συγχαρώ την υπηρεσία».
Πηγή Εφημ.Ελευθερία Διαβάστε περισσότερα...

Αποκατάσταση ζημιών από πυρκαγιές σε 3 δήμους

ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗ, ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ, ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2007, στα όρια των Δήμων Αριστομένη, Παπαφλέσσα και Νέστορος, πρόκειται να γίνει με εργολαβία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε ο αντινομάρχης
Στ. Αναστασόπουλος, αναμένεται να γίνουν εργασίες:
α) Στο δρόμο από Κάτω Βούταινα μέχρι Τουλούπα Χάνι. Μέχρι στιγμής έχουν ασφαλτοστρωθεί 2,5 χλμ. από Τουλούπα Χάνι μέχρι Μανιάκι και υπολείπονται τα τελευταία 500 μέτρα, των οποίων η ασφαλτόστρωση αναβλήθηκε χθες, λόγω της βροχής. Από Μανιάκι μέχρι Βούταινα θαγίνει εξυγίανση και αποκατάσταση του οδοστρώματος σε σημεία που έχει υποστεί φθορές και κατά τμήματα θα κατασκευαστούν επενδεδυμένες τάφροι. Παράλληλα, θα τσιμεντοστρωθεί ο δρόμος
από τη δεξαμενή μέχρι την εκκλησία του Μανιακίου.
β) Από τη διασταύρωση προς Μεταξάδα έως τα όρια του συνοικισμού “Στυλιανός”. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα αντικατασταθούν τα τεχνικά με μεγαλύτερα για να επιτευχθεί καλύτερη απορροή των ομβρίων υδάτων και παράλληλα θα αποκατασταθεί (εξυγίανση, ασφαλτοτάπητας) το οδόστρωμα σε σημεία που έχει
υποστεί φθορές.

Πηγή Εφημ.Ελευθερία Διαβάστε περισσότερα...

25.9.08

Η ΤΕΔΚ Μεσσηνίας συζητά για τον ''Καποδίστρια 2 ''

Οι προτάσεις του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ για τη διοικητική ......απορύθμιση , τον “Καποδίστρια 2” και το νέο χάρτη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το κύριο θέμα που θα συζητήσει η ΤΕΔΚ Μεσσηνίας την Τρίτη στις 8 το βράδυ.
Θα συζητηθούν επίσης η συμμετοχή της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, η προσφορά οχημάτων πυρόσβεσης από την Εμπορική Τράπεζα, η προγραμματική σύμβαση για τη συνέχιση του έργου της οριοθέτησης οικισμών, η έγκριση των χειμερινών δρομολογίων του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας και άλλα. Διαβάστε περισσότερα...

Κακοδιαχείρηση των επιδοτήσεων

Οι αγρότες μας θα πληρώσουν τελικά την κακοδιαχείρηση αλλά και την ανικανότητα των διαχειριστών των Κοινοτικών επιδοτήσεων στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η αρμόδια επίτροπος της Ε.Ε. Φίσερ Μπόελ απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Δημ. Παπαδημούλη.
Συγκεκριμμένα η κα Φίσερ ανέφερε ότι η Ελλάδα καλείτε να πληρώσει πρόστιμο συνολικού ύψους 1,1 δισ. Ευρώ για ελλείψεις και κακοδιαχείρηση των επιδοτήσεων την δεκαετία 1999-2008.με αποτέλεσμα σήμερα όχι μόνο να χάνει αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά θα πρέπει να πληρώσει και όλα τα πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί. Διαβάστε περισσότερα...

24.9.08

Μαύρες σημαίες στους Δήμους για τον Καποδίστρια 2

Η αδυναμία της κυβέρνησης να καταθέσει δημόσια την πρόταση της για τον νέο Καποδιστρια και η προσπάθεια της να μεταφέρει το βάρος της ευθύνης στις τοπικές κοινωνίες, στα Δημοτικά Συμβούλια, στην ΤΕΔΚ και στην ΚΕΔΚΕ,αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους υπό κατάργηση δήμους.
Στις έως τώρα συνεδριάσεις των Δημοτικών συμβουλίων για το συγκεκριμμένο θέμα η άρνηση των αιρετών είναι καθολική για συζήτηση του θέματος αν η κυβέρνηση δεν δεσμευτεί για μια γενναία χρηματοδότηση και την απόδοση οικονομικών πόρων στους δήμους.
Πολλοί κάτοικοι των υπό κατάργηση δήμων ( σύμφωνα με την πρόταση του ΙΤΑ) απειλούν με αντάρτικο δυναμικές κινητοποιήσεις και μαύρες σημαίες
Το κλίμα που διαμορφώνεται στην ύπαιθρο άρχισε να μεταφέρεται από κυβερνητικά στελέχη στα ανώτερα κλιμάκια και διαφένεται ένα προσωρινό πάγωμα των « μεταρρυθμίσεων » με πρόσχημα ότι το οικονομικό κόστος της μεταρρύθμισης είναι δυσβάστακτο την συγκεκριμμένη στιγμή.
Στο προσωρινό πάγωμα των μεταρρυθμίσεων σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αλλά και αυτές που έπονται.
Τα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το πολιτικό κόστος που θα πληρώσουν με την προώθηση του Καποδίστρια 2 θα είναι μεγαλύτερο από αυτό των φορολογικών μέτρων και γι΄αυτό το παραπέμπουν στις …καλένδες Διαβάστε περισσότερα...

22.9.08

Προωθείται η σύσταση γυναικείων συνεταιρισμών στη Μεσσηνία

Διευρυμένη συνάντηση - συζήτηση έγινε χθες υπό την προεδρία του αντινομάρχη Σωτήρη Παναγιωτόπουλου με τα μέλη των επιτροπών των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας & Τριφυλίας, για τη σύσταση γυναικείων συνεταιρισμών.
Αποφασίσθηκε η οργάνωση δύο συναντήσεων, μιας στην περιφέρεια της Μεσσηνίας και μιας σ’ εκείνην της Τριφυλίας παρουσία των μελών των Επιτροπών καθώς και ενδιαφερομένων γυναικών.
Στόχος θα είναι η συλλογή ερωτημάτων και προβληματισμών των ενδιαφερομένων γυναικών, ενώ θα ακολουθήσει ημερίδα.
Επίσης, θα γίνει επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία για να εξειδικευθεί αν θα πρόκειται για αγροτικούς ή για συνεταιρισμούς ευρύτερης επιχειρηματικότητας, ώστε να μεγιστοποιηθεί η δυνατότητα άντλησης κονδυλίων. Διαβάστε περισσότερα...

Το θράσος δεν έχει όρια

Πρωτοφανή χαρακτήρισε προιστάμενος Δημόσιας υπήρεσιας του Νομού μας την πράξη εξαπάτησης του ιδίου αλλά και την αντιποίηση αρχής που έγινε στο όνομα της Προέδρου του Τ/Σ Μεταμόρφωσης Γαρυφαλιάς Μανιάτη από « άγνωστη » γυναίκα τηλεφωνικά.
Συγκεκριμμένα στις 16/09/2008 στις 10.50 πμ ο προιστάμενος δημοσίας υπηρεσίας του Υπ. Εσωτερικών δέχθηκε τηλεφώνημα από « άγνωστη » γυναίκα ή οποία συστήθηκε σαν Πρόεδρος του Τ/Σ Μεταμόρφωσης και κατήγγειλε ονομαστικά πολλούς κατοίκους της Μεταμόρφωσης για δήθεν παρανομίες που έχουν διαπράξει.
Η Πρόεδρος του Τ/Σ Γαρυφαλιά δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή είχε σαν στόχο να την συκοφάντησει στην τοπική μας κοινωνία και οτι, ήδη έδωσε εντολή στον νομικό της σύμβουλο να κινήσει την διαδικασία άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου προκειμένου να εντοπιστεί η δράστις και να ζητήσει την ποινική δίωξη του φυσικού αλλά και των ηθικών αυτουργών της πρωτοφανούς αυτής ενέργειας Διαβάστε περισσότερα...

Φεστιβάλ "Μεσσηνίας Όψεις" στο Κάστρο της Πύλου

Η βροχή χάλασε το πρόγραμμα αλλά όχι την ατμόσφαιρα
Με το μισό πρόγραμμα λόγω βροχής, αλλά σε ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Μεσσηνίας άνθρωποι - Μεσσηνίας γεύσεις» στις 15/09/2008 το βράδυ στο Νιόκαστρο Πύλου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μεσσηνίας Όψεις.
Μπορεί οι ομιλίες και οι παρουσιάσεις τοπικών συλλόγων που είχαν προγραμματιστεί να αναβλήθηκαν, καθώς η εκδήλωση σχεδιάζεται να γίνει πια ολοκληρωμένη στην Καλαμάτα τον Οκτώβριο, ωστόσο, παρά τη νεροποντή, ο κόσμος βρέθηκε στο κάστρο.
Και ο προσκεκλημένος για το μουσικό μέρος της βραδιάς Λουδοβίκος των Ανωγείων δεν άφησε έτσι τους επισκέπτες. Σε στεγασμένο χώρο του κάστρου παρουσίασε κομμάτια από τον καινούργιο του δίσκο «Ποια πάθη από τον έρωντα», που περιλαμβάνει μελοποιημένες ιστορίες από την «Ερωφίλη» του Χορτάτση, τον «Ερωτόκριτο» του Κορνάρου και την «Εύμορφη Βοσκοπούλα», αγνώστου Κρητικού ποιητή.
Υποσχέθηκε δε ότι θα ξανάρθει τον Οκτώβριο στην Καλαμάτα για να δώσει ολόκληρη τη συναυλία, όπως είχε προγραμματιστεί.
«Ήταν μια συγκινητική βραδιά» σημείωσε στο «Θ» η διευθύντρια του Φεστιβάλ Διονυσία Χρυσομπόλη. «Παρά την ατυχία με τον καιρό, υπήρχε πολύ καλή διάθεση και εξαιρετική ατμόσφαιρα.
Ήταν τεράστια η προσφορά των συλλόγων που ήρθαν από κάθε γωνιά της Μεσσηνίας με τα προϊόντα τους στην Πύλο και παρουσίασαν ένα πολύ σημαντικό δείγμα της γαστρονομίας του τόπου μας και όχι μόνο. Για παράδειγμα, ο Σύλλογος της Αετοφωλιάς έφερε και τα καθίσματα. Αν δεν ήταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δούλεψαν εθελοντικά, τίποτα δε θα μπορούσε να γίνει. Μας συγκίνησε επίσης ο Λουδοβίκος των Ανωγείων. Φέρθηκε όχι σαν προσκεκλημένος, αλλά σαν να ήταν συνδιοργανωτής μας».
Στο περίπτερο του Συλλόγου Γυναικών Μεταμόρφωσης οι ντοματοκεφτέδες που πρόσφεραν οι γυναίκες του συλλόγου είχαν μεγάλη απήχηση .Ουρές κόσμου σχηματίστηκαν προκειμένου να απολαύσουν την εξαίρετη λιχουδιά φτιαγμένη από την μοναδική ποικιλία ντομάτας της Μεταμόρφωσης «Χοντροκατσαρή»
Οι ντομάτες που ήταν πάνω στο τραπέζι προσφέρθηκαν σαν αναμνηστικό δώρο στον Λουδοβίκο των Ανώγειων Διαβάστε περισσότερα...

10.9.08

Οι εφημερίδες γράφουν ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 10/09/2008

ΣΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Πετυχημένη η πρώτη
“Γιορτή ντομάτας και κρεμμυδιού”

Πολύ καλά πήγε η “1η Γιορτή της ντομάτας και του κρεμμυδιού“, που έγινε το Σάββατο στη
Μεταμόρφωση του Δήμου Παπαφλέσσα.
Σκοπός είναι να συνεχιστεί η γιορτή και να γίνει θεσμός, αλλά και να πάρει το χωριό την πιστοποίηση από την ΕΕ για την “χοντροκατσαρή ντομάτα“, αφού πρόκειται για μια ποικιλία που εντοπίζεται μόνο στην περιοχή αυτή, όπως λένε οι οργανωτές.
Πάνω από 800 άτομα έδωσαν το “παρών“ στην εκδήλωση που ετοίμασε ο Σύλλογος Γυναικών Μεταμόρφωσης “Η Εστία“ και που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού.
Τα φαγητά που προσφέρθηκαν είχαν όλα ως βασικά συστατικά τους την ντομάτα και το κρεμμύδι: γεμιστά, παστό καγιανά, μπακαλιάρος με ντομάτα, μελιτζάνες στο φούρνο, ομελέτα με κρεμμύδια, ντοματόρυζο και φρέσκες σαλάτες.
Δωρεάν προσφέρθηκε και το κρασί, αλλά και το... επιδόρπιο, το οποίο ήταν αγνοί χειροποίητοι κουραμπιέδες!
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισαν ο δήμαρχος Περικλής Ψώνης και η πρόεδρος της “Εστίας“ Ρούλα Μαθιοπούλου.
Στη γιορτή βρέθηκαν και αρκετοί επίσημοι και εκπρόσωποι φορέων.
Μουσική έπαιξαν οι “Σπονδές“ και το γλέντι κράτησε ως το πρωί! Διαβάστε περισσότερα...

Δυσφήμηση της Μεταμόρφωσης ….το Θάρρος συνεχίζει

Επανέρχεται σήμερα με πρωτοσέλιδο άρθρο η εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ στην ξεχασμένη χωματερή DTT στο χωριό μας.
Η δυσφήμηση του χωριού μας συνεχίζεται ταυτόχρονα όμως στον χώρο της πρόσκαιρης τηλεθέασης εισήλθε και το τηλεοπτικό κανάλι Μεσόγειος βλέπετε το « κίτρινο » χώμα της χωματερής πουλάει
Τι και αν πέρασαν σχεδόν 50 χρόνια από τότε που υπηρεσίες της στρατιωτικής χούντας διάλεξαν την Μεταμόρφωση σαν τόπο ταφής του επικίνδυνου DTT χωρίς την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων της και όμως σήμερα ορισμένοι το επαναφέρουν στην επικαιρότητα χωρίς να υπολογίζουν το τεράστιο κόστος που επιφέρουν στην τοπική μας οικονομία μόνο για ίδια ωφέλη.
Σκεφθείτε αύριο στις λαικές αγορές της Χώρας των Γαργαλιάνων του Βλαχόπουλου της Καλαμάτας κλ τους Σκαρμιγκαίους παραγωγούς να προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι …….ελέφαντες.
Να προσπαθούν να αποδείξουν ότι τα προιοντα τους δεν είναι μολυσμένα τι και αν υπάρχουν αναλύσεις που έγιναν το 1994 στο νερό και στο έδαφος της Μεταμόρφωσης στην συγκεκριμμένη τοποθεσία από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιντούτο και έδειξαν ότι καμμία μόλυνση δεν υπάρχει .
Τότε το θέμα είχε απασχολήσει το Πανελλήνιο τα Αθηναικά κανάλια με Πανελλήνια εμβέλεια είχαν στείλει απεσταλμένους για επιτόπια ρεπορτάζ που κάλυψαν αναλυτικά κάθε πτυχή του θέματος.
14 χρόνια μετά ορισμένοι σερβίρουν στο αναγνωστικό τους κοινό ξαναμασημμένη τροφή υιοθετώντας αστήρικτες καταγγελίες που αποβλέπουν σε προσωπικά οφέλη .
Γιατί λοιπόν ο σημερινός Σκαρμιγκαίος πρέπει να πληρώσει το κόστος των εγκλημάτων της στρατιωτικής χούντας 50 χρόνια μετά ?
Γιατί η Μεταμόρφωση πρέπει να οδηγηθεί σε οικονομικό μαρασμό?
Σκεφθείτε μόνο ότι για να πουλήσουμε αύριο λιγο λάδι θα μας ζητούν οι αγοραστές και πιστοποιητικό του ….Γενικού χημείου του κράτους! Διαβάστε περισσότερα...

9.9.08

Εναλλακτική πρόταση για 9 δήμους στη Μεσσηνία

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΙΤΑ
Εναλλακτική πρόταση για 9 δήμους στη Μεσσηνία
Εναλλακτική πρόταση για δημιουργία 9 δήμων στη Μεσσηνία περιλαμβάνει το σχέδιο της μειοψηφίας των επιστημόνων του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μελέτησαν τη χωροταξική διάρθρωση στο πλαίσιο της διοικητικής
μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή δημιουργείται χωριστός δήμος στη Μάνη, μένει
μόνος του ο δήμος Φιλιατρών και συγκροτείται δήμος με επίκεντρο το Πεταλίδι και μικρούς δήμους της Πυλίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η μειοψηφική πρόταση υπογράφεται από τον Παν.Μαΐστρο που ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες του πρώτου “Καποδίστρια” και ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Μεσσηνία. Αλλά και από τον Ηλ. Μπεριάτο καθηγητή Χωροταξίας-Πολεοδομίας του ΕΜΟ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι και οι δύο έχουν διατελέσει γενικοί γραμματείς υπουργείων την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Αναλυτικά η πρόταση της μειοψηφίας προβλέπει να δημιουργηθούν οι δήμοι:
1) Καλαμάτας, Θουρίας, Αριος, Αρφαρών.
2) Αβίας,Λεύκτρου.
3) Μεσσήνης, Ανδρούσας, Τρικόρφου, Ιθώμης, Αριστομένη.
4) Πεταλιδίου, Βουφράδας, Χιλιοχωρίων, Παπαφλέσσα.
5) Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης, Αιπείας.
6) Φιλιατρών.
7) Γαργαλιάνων, Νέστορος.
8) Κυπαρισσίας, Αυλώνα, Αετού, Τριπύλας.
9) Μελιγαλά, Δωρίου, Ανδανίας,Οιχαλίας, Είρας.
Η πρόταση της πλειοψηφίας, όπως είναι γνωστό,
προτείνει να δημιουργηθούν οι δήμοι:
1) Καλαμάτας, Αβίας, Λεύκτρου, Θουρίας, Αριος, Αρφαρών.
2) Μεσσήνης, Ανδρούσας, Αριστομένη, Τρικόρφου, Ιθώμης, Πεταλιδίου,
Βουφράδας.
3) Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης, Αιπείας, Χιλιοχωρίων.
4)Γαργαλιάνων, Φιλιατρών,Νέστορος, Παπαφλέσσα.
5)Κυπαρισσίας, Αυλώνα, Αετού, Τριπύλας.
6) Μελιγαλά, Δωρίου, Ανδανίας, Οιχαλίας, Είρας.
Οπως σημειώνεται στο σημείωμα που συνοδεύει την πρόταση της μειοψηφίας “η δεύτερη λύση δεν περιέχει μόνο πρόταση χωροθέτησης των ορίων των
νέων δήμων, αλλά πρόταση για τον σχεδιασμό του καθενός ξεχωριστά”.
Κρίνει ότι “η μεγέθυνση δεν είναι ο πλέον σύγχρονος τρόπος διασφάλισης της αποτελεσματικότητας και ότι η υπερβολική μεγέθυνση απομακρύνει από τις αρχές
της εγγύτητας, της πολιτικής νομιμοποίησης και της δημοκρατικής συμμετοχής.
Για τους λόγους αυτούς προτείνει εργαλεία του σύγχρονου δημόσιου μάνατζμεντ”.
Παράλληλα “προτείνει για τους νέους δήμους τη συγκρότηση βασικών
δημοτικών υπηρεσιών και ισχυρή ενδοδημοτική αποκέντρωση”.
Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι και οι συμβάσεις διαδημοτικής
συνεργασίας ορεινών και απομονωμένων δήμων με τους εγγύτερους και όχι η
συνένωσή τους. Πόλεις ή οικισμοί που είναι σημερινές έδρες νομών και έχουν
πληθυσμό μεγαλύτερο από ένα όριο (π.χ. 1.000 κατοί-
κους), ορίζονται ως πόλοι ενδοδημοτικής αποκέντρωσης του νέου δήμου.
Σε αυτές συγκροτείται υπηρεσία εξυπηρέτησης των πολιτών,
την πολιτική διεύθυνση της οποίας ασκεί αιρετό μέλος του δημοτικού συμβουλίου
του νέου δήμου (με τον ορισμό γεωγραφικής αντιδημαρχίας). Κάθε τέτοια
υπηρεσία περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο οργανικές μονάδες:
Μια οργανική μονάδα με διοικητικό προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες
Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και ένα τεχνικό συνεργείο με εργατοτεχνίτες
για την καθαριότητα, το πράσινο, τη λειτουργία τοπικών συστημάτων (π.χ.ύδρευσης), τις μικροεπισκευές και τις συντηρήσεις.
Υπηρεσία εξυπηρέτησης πολιτών προτείνται να δημιουργηθεί και σε κάθε οικισμό με ανάλογο πληθυσμό (άνω των 1.000 κατοίκων) έστω και αν δεν είναι έδρα σημερινού δήμου.
Πηγή Εφημερίδα Ελευθερία Διαβάστε περισσότερα...

Δήμαρχοι - κυβερνήτες και τοπικοί αντιδήμαρχοι

Η πρόταση του ΙΤΑ προβλέπει
Δήμαρχους - κυβερνήτες και τοπικούς αντιδήμαρχους
Δημάρχους με καθήκοντα και προφίλ “κυβερνήτη” της περιοχής και τοπικούς αντιδημάρχους με περιοχή ευθύνης τους σημερινούς δήμους, προβλέπει η πρόταση του ΙΤΑ για τον Καποδίστρια 2.
Αναλυτικά η μελέτη προβλέπει Τα όργανα των νέων δήμωνθα περιλαμβάνουν: Το κατά συνδυασμούς άμεσα εκλεγόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Την έμμεσα εκλεγόμενη δημαρχιακή επιτροπή με εγγυημένη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, τον άμεσα εκλεγόμενο δήμαρχο.
Αντιδημάρχους αρμόδιους είτε κατά θέμα/τομέα είτε κατά τόπο.
Την Επιχειρησιακή (ή Εκτελεστική) Επιτροπή ως συλλογικό
επιχειρησιακό όργανο (δηλ.ως «κυβερνητικό» όργανοχωρίς συμμετοχή της αντιπο-
λίτευσης).
Το Δημοτικό Συμβούλιο
Προτείνεται η αύξηση του αριθμού των μελών του, από τα οποία ορισμένα θα
προέρχονται υποχρεωτικά (κατ’αναλογία του πληθυσμού) από συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου.
Η Δημαρχιακή Επιτροπή
Τα μέλη της Δημαρχιακής προτείνεται να είναι είτε 7 (πέντε και δύο από την αντιπολίτευση), είτε 9 (έξι και τρία), είτε 11 ( επτά και τέσσερα).
Ο Δήμαρχος
Ο δήμαρχος του νέου δήμου πρέπει να έχει καθήκοντα, αρμοδιότητες και
πολιτικό προφίλ «κυβερνήτη» της περιοχής του νέου δήμου.
Οι Αντιδήμαρχοι (θεματικοί και τοπικοί)
Οι αντιδήμαρχοι κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες:
Τους θεματικούς (ή «τομεακούς»), αφενός, και τους τοπικούς, αφετέρου.
Οι θεματικοί αντιδήμαρχοι επιλέγονται μεταξύ των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας: Εναλλακτικά προτείνονται από τον δήμαρχο και επιλέγονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι τοπικοί αντιδήμαρχοι είναι αρμόδιοι για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές
του Δήμου οι οποίες ταυτίζονται με τους δήμους που συνενώνονται στο πλαίσιο
του «Καποδίστρια 2»
Εκτελεστική) Επιτροπή
Καθιερώνεται ένα νέο όργανο, η Επιχειρησιακή (ή Εκτελεστική) Επιτροπή, ως συλλογικό επιχειρησιακό-εκτελεστικό όργανο στους δήμους. Στο εν λόγω συλλογικό εκτελεστικό όργανο συμμετέχουν, εκτός από τον δήμαρχο ως πρόεδρο, όλοι οι θεματικοί και τοπικοί αντιδήμαρχοι, καθώς επίσης (χωρίς δικαίωμα ψήφου) στους μεγαλύτερους δήμους ο γενικός γραμματέας του δήμου
Η μόνιμη Επιτροπή Χωροταξίας-Πολεοδομίας- Περιβάλλοντος
Ενόψει του όγκου, της βαρύτητας, του ειδικού-τεχνικού χαραματα χωροταξίας –χωροθέτησης (δραστηριοτήτων, καταστημάτων, ακόμη, λ.χ., και περιπτέρων), πολεοδομίας (τροποποιήσεις ρυμοτομικών ή οικοδομικών γραμμών κ.ά.) και
περιβάλλοντος, προτείνεται η δημιουργία μιας μόνιμης Επτροπής Χωροταξίας-Περιβάλλοντος με αναλογική συμμετοχή της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η Μόνιμη Επιτροπή Διαβούλευσης
Προτείνεται η καθιέρωση, από ένα μέγεθος και άνω, μιας Μόνιμης Επιτροπής Διαβούλευσης στην οποία θα συμμετέχουν, εκτός από τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και (κατ’ αναλογία της δύναμης των παρατάξεων) μέλη του
Δημοτικού Συμβουλίου, οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων (ή οι πάρεδροι), οι
πρόεδροι των Νομικών Προσώπων του δήμου και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, οργανώσεων εργοδοτών, εργαζομένων και επαγγελματικών συλλόγων κ.ο.κ.
Τα όργανα δημοτικής αποκέντρωσης
Ως προς τα όργανα της δημοτικής αποκέντρωσης, ένα πρώτο ζήτημα, όπως ήδη
επισημάνθηκε, είναι η συγκρότηση και λειτουργία οργάνων στο επίπεδο των ΟΤΑ του «Καποδίστρια 1» που καταργούνται.
Ετσι, στο επίπεδο της Τοπικής Αντιδημαρχίας (τέως ΟΤΑ του «Καποδίστρια 1»)
προτείνονται τα εξής: Στον Δήμο της έδρας της Τοπικής Αντιδημαρχίας διατηρούνται ορισμένες διοικητικές υπηρεσίες των παλαιών Δήμων.
Τοπικά Διαμερίσματα
Ως προς το επίπεδο των τοπικών διαμερισμάτων που είχαν συγκροτηθεί στο πλαίσιο
του «Καποδίστρια 1» (κοινότητες και δήμοι που καταργήθηκαν το 1998) προτείνονται τα εξής:
Η συγκρότηση, και πάλι, Τοπικών Συμβουλίων σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του «Καποδίστρια 1», συμπεριλαμβανομένης πλέον και της έδρας των καταργούμενων καποδιστριακών δήμων.
Οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων θα συμμετέχουν στις
συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων χωρίς δικαίωμα ψήφου, οποτεδήποτε συζητούνται θέματα που αφορούν το τοπικό τους διαμέρισμα. Ως προς την σύνθεση και την εκλογή των τοπικών συμβουλίων προτείνονται εναλλακτικά τα εξής:
Η συγκρότηση τριμελών Τοπικών Συμβουλίων σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα ή, εναλλακτικά, τριμελών έως πενταμελών Τοπικών Συμβουλίων ανάλογα με τον πληθυσμό σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα.
Η εκλογή των μελών των Τοπικών Συμβουλίων από ενιαίο διαπαραταξιακό ψηφοδέλ-
τιο με σταυροδοσία (ένας ή εναλλακτικά δύο σταυροί). Είναι προφανές ότι πρόεδρος
του Τοπικού Συμβουλίου θα είναι ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τους περισσότερους σταυρούς. Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή στην Εφημερίδα Θάρρος για δημοσίευμα Μεταμόρφωσης


Κύριε Διευθυντά
Σε απάντηση του άρθρου σας της 7ης Σεπτεμβρίου με τίτλο
« Ποτισμένη με δηλητήριο η Μεταμόρφωση »
έχω να προσθέσω τις δικές μου σκέψεις και θέσεις για την ορθή ενημέρωση του αναγνωστικού σας κοινού.
Το θέμα του DDT (διχλωροδιφαινυλοτριχλωροαιθανίο) είχε δημοσιοποιηθεί προ 10 ετιας και είχε γίνει γνωστό μέσα από τα δελτία ειδήσεων των μεγάλων Αθηναικών καναλιών ( Αντ1 ,Mega , Sky , Κανάλι 5κλπ.) σε όλη την επικράτεια .
Καλύφθηκε δε με εκτενή ρεπορτάζ των απεσταλμένων των καναλιών αναλυτικά με απαντήσεις ειδικών επιστημόνων,παρόμοιες χωματερές DDT υπάρχουν ακόμα στην Ήπειρο και στην Μακεδονία.
Απορώ δε με το σερβίρισμα ένος ξαναζεσταμμένου φαγητού και αδυνατώ να καταλάβω τους λόγους του σερβιρίσματος
Σαν Δημότης της Μεταμόρφωσης μεγάλωσα και ανδρώθηκα μέσα σε αυτό « δηλητηριασμένο » τοπίο. Έχω λοιπόν το δικαίωμα να ρωτήσω τους καταγγέλοντες στα χρόνια που ήταν παντοδύναμοι ( Πρόεδροι Κοινότητας επί σειρά ετών ,αγροτοσυνδικαλιστές κλπ )τι ενέργειες έκαναν και τι ευθύνες έχουν που απέκρυπταν αυτό το ένοχο μυστικό.
Γιατί λοιπόν στην παντοδυναμία του δεν κατήγγειλε στους
επίσημους φορείς αυτό το μυστικό και δεν πίεζε τους αρμοδίους για την απομάκρυνση του επικινδύνου (για όλους τους κατοίκους του χωριού μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής) ,DDT.
Αν δεν απατώμαι δε ο καταγγέλων είναι πιστοποιημένος Βιοκαλλιεργητής στην Μεταμόρφωση και μάλιστα έχει χρησιμοποιήσει για πότισμα των καλλιεργειών του νερά που διέρχονται από την συγκεκριμμένη τοποθεσία.
Πώς λοιπόν τα προιοντά του δεν έχουν μολυνθεί από τα δηλητηριασμένα νερά και μάλιστα έχει βραβευθεί για την ποιοτητά τους ?
Ποιος λοιπόν ο σκοπός της « όψιμης » καταγγελίας με ότι αυτή συνεπάγεται ( δυσφήμηση των τοπικών προιόντων,οικονομική ζημιά στους παραγωγούς ) όδηγώντας το όμορφο χωριό μας σε ακόμα μεγαλύτερο μαρασμό
Για την οικονομία του χώρου κλείνω τις σκέψεις μου αναλογιζόμενος τις ευθύνες που έχει ο καταγγέλων απέναντι στην τοπική μας κοινωνία η οποία τον τίμησε πολλάκις με την ψήφο της για την προάσπιση των συμφερόντων της και σήμερα μένει έκπληκτη από την κριτική του στάση και την αποποίηση των ευθυνών του

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Βασίλης Μανιάτης
Διαβάστε περισσότερα...

1η Γιορτή Ντομάτας και Κρεμμυδιού στην Μεταμόρφωση


Με πυροτεχνήματα που εκτοξεύθηκαν στον ουρανό (δίνοντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα στον χώρο της εκδήλωσης ) το βράδυ του Σαββάτου 6 Σεπτεμβρίου στον χώρο του Δημοτικού σχολείου της Μεταμόρφωσης ,άρχισε η εκδήλωση της «1ης Γιορτής Ντομάτας και κρεμμυδιού » που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Γυναικών Μεταμόρφωσης και ο Δήμος Παπαφλέσσα .
Πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή γεύθηκαν τις δημιουργίες των μελών του Συλλόγου με παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπα φαγητά τα οποία όλα είχαν σαν βάση την ντομάτα και το κρεμμύδι.
Στον χώρο της εκδήλωσης όλα τα τραπέζια ήταν γεμάτα από διάφορα εδέσματα και γλυκίσματα Κάνοντας την εκδήλωση γιορτή γευσιγνωσίας.
Τα εκλεκτά φαγητά και το άφθονο (δωρεάν ) κρασί υπό τους ήχους και τα τραγούδια του συγκροτήματος « Σπονδές » ανέβασαν το κέφι στα ύψη μέχρι τις μεταμεσονύχτιες ώρες μετατρέποντας την εκδήλωση σε « λαικό γλέντι ».
Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου και η επιτυχία που γνώρισε η γιορτή ωθεί τους διοργανωτές στην καθιερωσή της αλλά και στην επεκτασή της.
Πρότυπο των διοργανωτών είναι η παγκοσμίου φήμης γιορτή του ντοματοπόλεμου της Ισπανικής πόλης Μπουνιόλ ( κοντά στην Βαλένθια )που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη προκειμένου να λάβουν μέρος στον ντοματοπόλεμο που κλείνει την δική τους γιορτή της ντομάτας .
Μιλώντας εκ μέρους των διοργανωτών ο Δήμαρχος Παπαφλέσσα κος Περικλής Ψώνης τόνισε ότι μένει έκπληκτος από την επιτυχία της εκδήλωσης και ότι το μοναδικό προιόν της ντόπιας ντομάτας « Χοντροκατσαρή » ια παλέψει να το εντάξει στα ΠΟΠ,ενώ υποσχέθηκε ακόμα την έξτρα χρηματοδότηση της επόμενης εκδήλωσης ώστε η φήμη της « Χοντρικατσαρής » να εξαπλωθεί σε όλη την Μεσσηνία.
Εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών η Πρόεδρος κα Θεοδώρα Μαθιοπούλου δήλωσε ότι .. Εμείς σαν συνδιοργανωτές της γιορτής λέμε ότι η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία από την μεγάλη προσέλευση του κόσμου και επίσης γιατί έφερε στο προσκήνιο δύο προιόντα που για χρόνια ολόκληρα στήριζαν και στηρίζουν την τοπική μας οικονομία .Ανανεώνουμε το ραντεβού μας ελπίζοντας σε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και σε επέκταση της γιορτής .
Την αμέριστη συμπαράσταση της Νομαρχίας τόνισε ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Δημ.Δράκου ο Αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος ο οποίος υποσχέθηκε ότι η Νομαρχία θα αγκαλιάσει και στηρίξει αυτή την προσπάθεια .
Από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Μείζονος μειοψηφίας στο Ν.Σ Χρήστος Μαλαπάνης τόνισε ότι στηρίζει αυτή την προσπάθεια και θα είναι αρωγός στην καθιερωσή της.
Στο μεταξύ οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης δηλώνουν υπερήφανοι για την καλλιεργεια της μοναδικής ποικιλίας ντομάτας « Χοντροκατσαρή » και το πείφημο Σκαρμιγκαίκο κρεμμύδι .
Δύο προιόντα που για δεκάδες χρόνια τροφοδοτούσαν και τροφοδοτούν τις γειτονικές αγορές Χώρας ,Βλαχόπουλου και της ευρύτερης περιοχής.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι αιδεσιμώτατοι Μεταμόρφωσης Βας.. Γαιτάνης ,Βλάση και Βλαχόπουλου, ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Παπαφλέσσα Περικλής Ψώνης ,Κώστας Ηλιόπουλος ,Διονύσης Ψώνης ,
Ο Αντινομάρχης Μεσσηνίας Στ.Αναστασόπουλος ο επικελής της Μειοψηφίας στο Ν.Σ Χρήστος Μαλαπάνης οι Νομαρχιακοί σύμβουλοι Ψαρούλη και Αντωνάκου ,εκπρόσωποι των Βουλευτών Αντ. Σαμαρά και Δημ. Σαμπαζιώτη ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Δήμου Παπαφλέσσα Διον. Πετρόπουλος ο Αντιδήμαρχος Νέστορος κος Ζαχαρόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι οι Πρόεδροι των Τ/Σ Μεταμόρφωσης ,Μανιακίου ,Παπαφλέσσα ,Μαργελίου, Μεταξάδας Ρωμανού και Γιάλοβας .
Ο Συλλογος Γυναικών εκφράζει τις ευχαριστίες του στους χορηγούς της εκδήλωσης για την πολύτιμη βοηθειά τους καθώς και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την προβολή που έκαναν στην εκδήλωση ( Best tv και NET ) καθώς και στους απεσταλμένους των εφημερίδων


* Η Ντομάτα στην Ελλάδα

Στην Ευρώπη, η ντομάτα ήρθε από τη Λατινική Αμερική τον 16ο αιώνα μαζί με το καλαμπόκι, την πατάτα και την πιπεριά.

Το όνομα της (tomati) σημαίνει «σαρκώδες φρούτο» στη γλώσσα των Αζτέκων. Στην Ελλάδα άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά μετά το 1925 ενώ βιομηχανική επεξεργασία της ξεκίνησε μόλις το 1956.
Η πορεία της καλλιέργειας δείχνει και την απήχηση που βρήκε από τους καταναλωτές: ενώ στη δεκαετία του '60, η παραγωγή μόλις έφθανε τους 400.000 τόνους, το 2004 έφθασε περίπου στους 1.900.000 τόνους.
Είναι ένας καρπός που περιέχει πολύ νερό (94%), λίγες θερμίδες (μόλις 19 Kcal τα 100 γραμμάρια), βιταμίνη C ( τα 100 γραμμάρια καλύπτουν περίπου το 1/4 της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού μας), β-καροτίνη (τα 100 γραμμάρια περιέχουν το 15% της ημερήσιας ανάγκης), αρκετή ποσότητα σε κάλιο και μικρότερες ποσότητες σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Περιέχει επίσης μεγάλη ποσότητα της αντιοξειδωτικής ουσίας λυκοπένης που προλαμβάνει τα φαινόμενα γήρανσης και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Διαβάστε περισσότερα...

4.9.08

Καζάρμα – Τουλούπα Χάνια πρόβλημα οι απολλοτριώσεις

Τρία χρόνια μετά την έναρξη του έργου στον οδικό άξονα Τουλούπα Χάνια –Καζάρμα το πρόβλημα των απολλοτριώσεων σε Βλαχόπουλο και Κούμαρο παραμένει άλυτο,ενώ το έργο τελειώνει.
Για τον σκοπό αυτό η Ν.Ε Προγραμματισμού και Υποδομών αποφάσισε χθές να ορίσει δικηγόρο για να κινήση την διαδικασία της διοικητικής αποβολής για τις απολλοτριωμένες εκτάσεις που δεν αποδίδονται στην Νομαρχία.
Σε δηλώσεις του ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Γιαννακέας τόνισε:
«Εχουμε κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες για το Καζάρμα - Τουλούπα Χάνι. Οι
απαλλοτριώσεις έχουν γίνει από τη 10ετία του ’60».
Στο μεταξύ ο αρμόδιος Αντινομάρχης κ. Σ.Αναστασόπουλος μίλησε για κακή νοοτροπία των πολιτών, οι οποίοι δεν αποδίδουν τις εκτάσεις που έχουν απαλλοτριωθεί και τόνισε: «Αναβαθμίσαμε το Γραφείο Απαλλοτριώσεων για να βρούμε όλες τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις. Δεν είναι δυνατόν να δικαιώνονται οι καταπατητές. Θα βρούμε με στοιχεία πού είναι οι απαλλοτριώσεις και θα πάρουμε τους χώρους.
Θα το κάνουμε με όποιο κόστος. Δεν αποδόθηκαν τα απαλλοτριωμένα σε κάποια έργα. Λείπουν στοιχεία, είναι χαμένα, μήπως είναι σκόπιμα χαμένα;
Θα τα βρούμε, θα ψάξουμε όπου χρειαστεί.
Δεν μπορεί, όμως, να κόβει εργολάβος σ’ ένα έργο, σε χώρο που δεν έχει απαλλοτριωθεί και μετά να λέει “πληρώστε”». Διαβάστε περισσότερα...

Ο Καποδίστριας 2 φέρνει τα Πάνω –Κάτω στην Μεσσηνία

Θύελλα αντιδράσεων αναμένεται να προκαλέσει σε όλη την επικράτεια το «ψαλίδισμα» του αριθμού των δήμων της χώρας, με αφορμή και τη δημοσιοποίηση της πρότασης του ΙΤΑ για τη διοικητική μεταρρύθμιση.
Για τη Μεσσηνία,σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπονται 6 ΔΗΜΟΙ, συγκεκριμένα:

Στο Δήμο Καλαμάτας, οι Δήμοι Καλαμάτας, Αβίας, Λεύκτρου, Θουρίας, Άριος και Αρφαρών,

Στο Δήμο Μεσσήνης, οι Δήμοι Μεσσήνης, Ανδρούσας, Αριστομένους, Ιθώμης, Πεταλιδίου, Βουφράδος και η Κοινότητα Τρικόρφου.

Στο Δήμο Πύλου, οι Δήμοι Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης, Αίπειας και Χιλιοχωρίων.

Στο Δήμο Γαργαλιάνων, οι Δήμοι Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Νέστορος και Παπαφλέσσα.

Στο Δήμο Κυπαρισσίας, οι Δήμοι Κυπαρισσίας, Αυλώνα, Αετού και η Κοινότητα Τριπύλας.

Στο Δήμο Μελιγαλά, οι Δήμοι Μελιγαλά, Δωρίου, Ανδανίας, Οιχαλίας και Είρας.

Η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προβλέπει τη συρρίκνωση των ΟΤΑ από 1.034, που είναι σήμερα, σε 380-390, ενώ για πρώτη φορά δεν εξαιρούνται από αυτόν τον σχεδιασμό η Αττική και η Θεσσαλονίκη.Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης τη σύσταση ενός δήμου σε κάθε νησί, με εξαίρεση τα μεγάλα όπου και πάλι δραστική θα είναι η μείωση του αριθμού των ΟΤΑ.
Από την άλλη πλευρά, η καθυστέρηση του υπουργείου Εσωτερικών να παρουσιάσει με σαφήνεια τη δική του πρόταση για τον νέο «Καποδίστρια», μεταθέτοντας αόριστα στο φθινόπωρο τη δημοσιοποίηση του σχετικού νομοσχεδίου, έχει προκαλέσει αναστάτωση τόσο ανάμεσα στους αιρετούς όσο και σε βουλευτές που πρόσκεινται στην κυβερνητική παράταξη, οι οποίοι δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις ενώ δέχονται ισχυρές πιέσεις από τις τοπικές κοινωνίες που διαφωνούν με ενδεχόμενες συνενώσεις.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων περιμένει τώρα την κυβερνητική αντιπρόταση, αλλά και τα χρήματα που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση.
Η ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων των δήμων, εξάλλου, αποτελεί και το κλειδί για τον διάλογο που θα ακολουθήσει για τα νέα όρια των δήμων που θα είναι 380 έως 390, περίπου δηλαδή το ένα τρίτο των σημερινών.
Από κυβερνητικής πλευράς επιμένουν πάντως να κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους τόσο για τις προτάσεις τους ως προς τον «Καποδίστρια Νο 2» όσο και για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αιτημάτων των δημάρχων.
Ενδεικτικό είναι πως κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών «έδειχναν» προς το οικονομικό επιτελείο και επεσήμαιναν ουσιαστικά πως το μέλλον της μεταρρύθμισης εξαρτάται από τις απαντήσεις που θα δώσει ο Γ. Αλογοσκούφης.
Σε κάθε περίπτωση, οι προτεινόμενες συνενώσεις- όπως αυτές αποτυπώνονται στη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων- δεν θα γίνουν... αναίμακτα.
Αρκετές είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μεγάλες πόλεις συνενώνονται και το «ντέρμπι» θα αφορά την έδρα των νέων δήμων.
Εξάλλου, αρκετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους ότι η συζήτηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση θα εξαντληθεί στο χωροταξικό ζήτημα, αγνοώντας τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους δήμους, όπως η επίλυση των οικονομικών τους προβλημάτων και η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των νέων διοικητικών μονάδων
Για τα χωριά μας όμως ένα είναι το γεγονός .
Ο Καποδίστριας 2 ολοκληρώνει το σβήσιμο τους από τον χάρτη.
Διαβάστε περισσότερα...

3.9.08

Οι εφημερίδες Γράφουν

" ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"Γιορτή Ντομάτας και Κρεμμυδιού” στη Μεταμόρφωση

Την 1η “Γιορτή της Ντομάτας και του Κρεμμυδιού“
διοργανώνει αυτό το Σάββατο ο Σύλλογος Γυναικών της Μεταμόρφωσης, στο Δήμο Παπαφλέσσα:
Η ντόπια χοντροκατσαρή ντομάτα και το μοναδικό κρεμμύδι της Μεταμόρφωσης είναι τα υλικά στα οποία θα βασιστούν οι γυναίκες για να ετοιμάσουν μοναδικά πιάτα για τους επισκέπτες - όπως υπόσχονται οι ίδιες.
Η γιορτή θα γίνει στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου και τη διασκέδαση θα αναλάβει το συγκρότημα “Σπονδές“.
Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ τόσο τα φαγητά όσο και το κρασί θα προσφέρονται δωρεάν. Διαβάστε περισσότερα...

Πράσινο φως για το βιολογικό Δήμου Νέστορος

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή της μονάδας βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Νέστορος, προϋπολογισμού 5.658.498,52 ευρώ.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Ε’ Κλιμάκιο, έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία “Envitec Α.Ε.”, εγκρίνοντας τη νομιμότητα όλων των πράξεων που αφορούν τη δημοπρασία του έργου και την ανάδειξη προσωρινού μειοδότη.
Καταγράφοντας και ελέγχοντας όλες τις ενέργειες από την προκήρυξη του έργου που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Πελοποννήσου του Γ’ ΚΠΣ, το Ελεγκτικό Συνέδριο σημειώνει: «Με τα δεδομένα αυτά, το Κλιμάκιο κρίνει ότι από τον έλεγχο των υποβληθέντων σε αυτό στοιχείων δεν συντρέχει νόμιμος λόγος που να κωλύει την υπογραφή του υποβληθέντος προς έλεγχο σχεδίου συμβάσεως. Για τους λόγους αυτούς δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου συμβάσεως για την εκτέλεση του έργου
“Εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων (ΕΕΔΛ) Δήμου Νέστορος”»
Πηγή Εφημ. Ελευθερία Διαβάστε περισσότερα...

2.9.08

Σύλλογος Γυναικών Μεταμόρφωσης – Δήμος Παπαφλέσσα

Γιορτή Ντομάτας και Κρεμμυδιού Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008


Στα πλάισια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Παπαφλέσσα «Καλοκαίρι 2008 »,ο Σύλλογος Γυναικών Μεταμόρφωσης πραγματοποιεί την 1η Γιορτή Ντομάτας και Κρεμμυδιού,υπό την αιγίδα του Δήμου Παπαφλέσσα και της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας.
Η μοναδική ποικιλία της ντόπιας ντομάτας « Χοντροκατσαρή» θα είναι η βάση της μαγειρικής τέχνης των μελών του συλλόγου, οι οποίες συνδυάζοντας γνώση και φαντασία θα προσφέρουν μοναδικές γεύσεις στους επισκέπτες της εκδήλωσης.
Το Μουσικό σχήμα « ΣΠΟΝΔΕΣ » με λαικό ,δημοτικό και έντεχνο τραγούδι υπόσχεται μια αξέχαστη μουσική βραδιά με ατέλειωτο κέφι και χορό .
Το κρασί φυσικά θα προσφέρεται δωρεάν ( όπως και τα φαγητά ).
Η εκδήλωση θα γίνει στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Μεταμόρφωσης και η είσοδος θα είναι ελεύθερη
Διαβάστε περισσότερα...

Διαδοχικοί εμπρησμοί και απορίες στην Μεταμόρφωση

Οι εμπρηστές το φετεινό καλοκαίρι άλλαξαν έδρα, από την Μεταξάδα μετοίκησαν στην Μεταμόρφωση
Αυτό δείχνουν οι τρείς αλεπάλληλοι εμπρησμοί που σημειώθηκαν το φετεινό Αύγουστο στο χωριό μας.
Το πρώτο κτύπημα των εμπρηστών σημειώθηκε στις 22.45 της 6ης Αυγούστου το βράδυ του πανηγυριού στην τοποθεσία Γλυκορίζια στην περιοχή του Αγίου Σωτήρος,με προφανή σκοπό την ματαιωση του πανηγυριού μας.
Ευτυχώς όμως για το χωριό μας και «δυστυχώς γι΄αυτούς »δεν είχαν σύμμαχο τον στρατηγό άνεμο.
Επικρατούσε πλήρης άπνοια και η φωτιά κατασβέστηκε άμεσα από τις Πυροσβεστικές δυνάμεις.
Το δευτερο κτύπημα των εμπρηστών έγινε στίς 22.30 της 17ης Αυγούστου 11 ημέρες αργότερα στην τοποθεσία « Ψάθρα » στον δρόμο Μεταμόρφωση –Χώρα.
Η φωτιά έγινε αμέσως αντιληπτή από διερχόμενο οδηγό ο οποίος ειδοποίησε την Πυροσβεστική υπηρεσία και πιθανώς είδε τον δράστη .
Η φωτιά με την άμεση συνδρομή του Πυροσβεστικού οχήματος του Δήμου Νέστορος τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο .
Εδώ γεννά απορίες και δημιουργεί ερωτήματα η μη κλήτευση του αυτόπτη μάρτυρα για παροχή πληροφοριών από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Γαργαλιάνων όταν για τις αντίστοιχες περσινές πυρκαγιές στην …Μεταξάδα η ίδια υπηρεσία καλούσε άσχετα άτομα για καταθέσεις από Μεταμόρφωση και Κοντογόνι.
Ο τρίτος εμπρησμός εκδηλώθηκε στις 02.00 τις 24ης Αυγούστου στην τοποθεσία Σικαλίστρα .
Η Φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις έκαψε ελαιόδεντρα και δασικές εκτάσεις αλλά τελικά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο τα ξημερώματα από μεγάλες Πυροσβεστικές δυνάμεις .
Απορίας άξιον είναι πώς η φωτιά δεν έγινε άμεσα αντιληπτή αφού εκδηλώθηκε λίγες εκατοντάδες μέτρα κάτω από το μόνιμο πυροφυλάκιο της Πυροσβεστικής στην θέση στροφή στον δρόμο Χάνια –Μανιάκι
Περικλής Ψώνης Είναι εμπρησμός να συλληφθούν οι δράστες
«Κάθε χρόνο τα ίδια», τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Παπαφλέσσα Περικλής Ψώνης και εξήγησε πως στη Μεταμόρφωση κάθε τρεις και λίγο ανάβει μια πυρκαγιά.
Αυτό γίνεται εδώ και 10 χρόνια και ποιος θα αμφισβητήσει ότι είναι εμπρησμός στις 2 τα ξημερώματα:
«Κάποιος με νοσηρό εγκέφαλο φταίει για όλα αυτά. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο γεγονός. Πού αποσκοπεί αυτή η εσκεμμένη ενέργεια δεν ξέρω. Όλα μπορεί να είναι.
Εκδίκηση, αρρωστημένο μυαλό, συμφέροντα, πού να ξέρω.
Οι τελευταίες φωτιές είναι όλες γύρω από το χωριό. Παλιά τις άναβε σε περιοχή που είχε θέα για να μπορεί να τις απολαμβάνει. Τώρα τις βάζει κοντά στο χωριό. Πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να βρουν το δράστη.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό. Προχθές είχαμε άλλη φωτιά στην περιοχή. Ανησυχώ ότι αν συνεχισθεί αυτό θα έχουμε θύματα κάποια στιγμή. Πώς να ελεγχθεί μια τόσο μεγάλη δασική περιοχή. Και να την ελέγξεις όσο μπορείς την ημέρα. Τη νύχτα; Είμαι πολύ συγκλονισμένος από αυτά που συμβαίνουν».
Ας ελπίσουμε ότι το φετεινό καλοκαίρι θα κλείσει χωρίς άλλους εμπρησμούς και οι αρμόδιες αρχές θα φανούν ικανές να εντοπίσουν τον ή τους δράστες προκειμένου να τους οδηγήσουν στην δικαιοσύνη Διαβάστε περισσότερα...

ΝΗΛΕΑΣ Ζητά μέτρα για την διαχείριση υδάτων

Εκδήλωση-σύσκεψη στη Χώρα στις 5 Σεπτεμβρίου στο κινηματοθέατρο REX στις 8 μ.μ. διοργανώνουν η Ομάδα Παραγωγών Νηλέας και ο Αγροτικός Σύλλογος Χώρας. Θέμα: Οι συνέπειες στην αγροτική παραγωγή και την τοπική οικονομία από την αλλαγή του κλίματος και την ξηρασία. Προτάσεις και πρωτοβουλίες για εξεύρεση λύσεων
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής:
Η αλλαγή του κλίματος με την παρατεταμένη ανομβρία και τα όλο πιο άνυδρα και θερμά καλοκαίρια είναι πλέον εμφανής σε όλους μας. Οι συνέπειες είναι οδυνηρές για τις παραδοσιακές καλλιέργειες του τόπου μας, ελιά και αμπελοειδή, οι οποίες μάλιστα σε συνδυασμό με τις συνθήκες στις αγορές που έχει επιβάλει η παγκοσμιοποίηση κάνουν το μέλλον μας εξαιρετικά αβέβαιο.
Η δική μας εκτίμηση είναι ότι παρά τις φιλόδοξες, αλλά καλοδεχούμενες παρ’ όλα αυτά τουριστικές επενδύσεις, η οικονομία του τόπου μας ιδιαίτερα της μεσσηνιακής υπαίθρου, θα συνεχίσει να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο αγροτικό εισόδημα. Συνεπώς δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τι μας επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον αν συνεχίσουμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας το μάννα εξ ουρανού και δεν αναλάβουμε συγκεκριμένες δράσεις.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι αρκετά δύσκολη αλλά αναγκαία πλέον υπόθεση. Οι επενδύσεις σε έργα υποδομής (λιμνοδεξαμενές φράγματα κτλ) είναι απαραίτητες προκειμένου να προστατευτεί η αγροτική παραγωγή και να διασφαλιστεί η ευημερία του τόπου μας
Στοχεύουμε σε μια ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων ώστε να μην πηγαίνει χαμένη ούτε μια σταγόνα νερό και να αξιοποιείτε προς όφελος όλων.
Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε στην εκδήλωση είναι:

• Συγκεκριμενοποίηση και ποσοτικοποίηση του προβλήματος

• Προτάσεις για δρομολόγηση λύσεων

• Ανάληψη και ανάθεση συγκεκριμένων ευθυνών και πρωτοβουλιών

• Προτάσεις για εξεύρεση πόρων

• Χρονοδιάγραμμα ενεργειών

Η επάρκεια αρδεύσιμου νερού για την γεωργία δεν είναι πλέον πολυτέλεια όπως ίσως ήταν κάποτε αλλά μέσο επιβίωσης.

Αισιοδοξούμε ότι με τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας η πρωτοβουλία μας θα γίνει απαρχή για εξεύρεση λύσεων»

Πληροφορίες
Κόκκινος Γιώργος τηλ. 2763031023 κιν. 6972211167
Πουλακίδας Στάθης : 2763031773
Δημητρακοπουλος Παν/της: 6936809280 Διαβάστε περισσότερα...

Παυλόπουλος:στο Βλαχόπουλο «Δεν θα αιφνιδιαστεί κανείς»!

Παρουσία πλήθους κόσμου, δημοτών του Δήμου Παπαφλέσσα, Αρχών αλλά και Φορέων της περιοχής πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο το απόγευμα με κάθε λαμπρότητα τα εγκαίνια της πλατείας στο Βλαχόπουλο του Δήμου Παπαφλέσσα.
Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε στις 7.30 μ.μ. χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.
Εγκάρδια ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν οι κάτοικοι του Βλαχόπουλου αλλά και σύσσωμου του Δήμου Παπαφλέσσα στον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα αμέσως μόλις αφίχθη στην πλατεία του χωριού.
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Μπένος, ο βουλευτής Μεσσηνίας, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, πολλοί από τους δημάρχους της Μεσσηνίας, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, καθώς κι εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας.
«Πρώτα θα βρεθούν οι πόροι κι ύστερα η διοικητική μεταρρύθμιση»
Με μια μεστή, εγκάρδια κι ενωτική ομιλία χαιρέτισε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, τα εγκαίνια της πλατείας στο Βλαχόπουλο του Δήμου Παπαφλέσσα. Μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός την αποκάλεσε εξομολόγηση. Αφού έκανε μια αναφορά στην προσωπική του σταδιοδρομία στη Πολιτική τονίζοντας ότι, «όλα κάποτε τελειώνουν κι εμείς επιστρέφουμε εκεί που μεγαλώσαμε και ανδρωθήκαμε γι’ αυτό τις ρίζες μας δεν πρέπει να τις λησμονούμε», αναφέρθηκε στα πολιτικά θέματα, που είναι πολλά και σημαντικά.
«Η Περιφέρεια αλλάζει, προχωράει… »
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Σαν λαός ενωμένοι κάναμε πολλά και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτά. Εύχομαι αυτή η πλατεία να είναι ο χώρος που θα μας ενώνει και θα μας το θυμίζει αυτό. Ανέκαθεν οι πλατείες ήταν οι “Εκκλησίες του Δήμου”, οι χώροι που συζητούσαμε τα οικογενειακά μας, τα πολιτικά μας κι όλα τα θέματά μας. Κι αυτό δεν πρέπει να αλλάξει. Η Περιφέρεια αλλάζει, προχωράει παρά τις δυσκολίες. Κάναμε πολλά, όχι τα πάντα. Οι πόροι συνεχώς διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται. Η κοινωνική συνοχή και η ανάπτυξη είναι ο μεγάλος μας στόχος και είναι ρητή η εντολή του πρωθυπουργού να διατεθεί από το ΕΣΠΑ, το 4ο Κοινοτικό Πακέτο 2007 - 2013, ποσοστό μεγαλύτερο του 80% από τα 36 δισ. ευρώ στην Περιφέρεια. Η ύπαιθρος αλλάζει κι αυτό φαίνεται». Ανέφερε σ’ έναν σύντομο απολογισμό ότι στη Μεσσηνία διατέθηκαν 33 εκατ. ευρώ το διάστημα 1997 - 2004 κι 67 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Θησέας» σε 5 χρόνια. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας το 2008 είχε 8,5 εκατ. ευρώ πόρους και το 2009 θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ.
Για τη διοικητική μεταρρύθμιση
Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στη μεγάλη πορεία της διοικητικής μεταρρύθμισης, λέγοντας: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πυλώνας της Δημοκρατίας. Τα λάθη του παρελθόντος μας διδάσκουν. Ο νόμος 1828/1989 ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί, αφού δεν είχαν προβλεφθεί πόροι. Φτιάχτηκε μέσα σ’ ένα γραφείο και δεν έλαβε υπόψη του τις χωροταξικές και ιστορικές ιδιαιτερότητες. Με τον Ν. 3345/2005 βελτιώσαμε τους πόρους στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις κι αυτή είναι η διαφορά φιλοσοφίας με το παρελθόν. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή και δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη του χθες. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα δοθούν οι αρμόζουσες αρμοδιότητες και οι πόροι, αλλά και οι υπηρεσίες και δεν θα φορτωθούν περιττές αρμοδιότητες, γιατί θα οδηγηθούν σε απαξίωση. Η “Βοήθεια στο Σπίτι” έγινε χωρίς Κοινοτικό προγραμματισμό και υποστήριξη, αλλά, επειδή προσφέρει υπηρεσίες, θα έχει πλέον μόνιμη διάρκεια. Θα λάβουμε υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες, θα συνεχιστεί ο διάλογος με την ΚΕΔΚΕ και θα συμμεριστούμε τη βούληση των τοπικών κοινωνιών. Δεν θα αιφνιδιαστεί κανείς! Οι μεταρρυθμίσεις πετυχαίνουν όταν είναι αποδεκτές», κατέληξε ο υπουργός.
Προβλήματα πυρόσβεσης
Ο κ. Παυλόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ενιαίο Υπουργείο Εσωτερικών, λέγοντας: «Οι πολλαπλές δράσεις του και οι διαφορετικές δομές του είναι πράγματι απαιτητικές, αλλά βρισκόμαστε κοντά στην καθημερινότητα του πολίτη και ζούμε τις αγωνίες του. Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας - αν και φέτος είχαμε κάποια προβλήματα ειδικά στη βόρεια Μεσσηνία - και τους εποχιακούς πυροσβέστες. Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που με τιμήσατε με την παρουσία σας και αυτή η πλατεία να σηματοδοτήσει μια πορεία για ένα καλύτερο μέλλον».
Εργασιακή αποκατάσταση ζήτησαν οι συμβασιούχοι πυροσβέστες
Ο κ. Παυλόπουλος, στο περιθώριο της εκδήλωσης, δέχθηκε αντιπροσωπεία εποχικών πυροσβεστών που παραβρέθηκαν, οι οποίοι τον ακολουθούν όπου πηγαίνει (πριν δυο εβδομάδες στο Θέρμο Ναυπάκτου και στη Σπάρτη πιο πρόσφατα) και του υπενθύμισαν τη δέσμευσή του στο αίτημα των 5.450 συναδέλφων τους για την εργασιακή αποκατάστασή τους.
Δράκος: «Η κεντρική εξουσία βρίσκεται δίπλα μας»
O νομάρχης Μεσσηνίας, κ. Δημήτρης Δράκος, στη σύντομη ομιλία του τόνισε: «Χαιρετίζω την όμορφη εκδήλωση και τα εγκαίνια αυτού του όμορφου και σημαντικού έργου. Η παρουσία του συμπατριώτη μας υπουργού, του Προκόπη Παυλόπουλου, αποδεικνύει ότι, η κεντρική εξουσία βρίσκεται δίπλα μας, αρωγός και συνοδοιπόρος. Αποδίδω τα εύσημα και στον Σταύρο Μπένο, που βοήθησε πολύ για το έργο αυτό. Σας καλώ να απολαύσετε αυτό το έργο και να γίνει πόλος έλξης για τον τόπο σας».
Ευχαριστίες δημάρχου Παπαφλέσσα προς υπουργό
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Παπαφλέσσα, Περικλής Ψώνης, δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Κύριε υπουργέ, σας ευχαριστώ από την καρδιά μου που βρίσκεστε απόψε κοντά μας κι εγκαινιάζετε την πλατεία. Αποτελεί για μας ύψιστη τιμή, σας θεωρούμε δικό μας άνθρωπο, σας νιώθουμε δίπλα μας. Ο Ιστορικός Δήμος Παπαφλέσσα στη διάρκεια της δεκάχρονης πορείας του έπραξε πολλά για την περιοχή, δημιούργησε έργο, στάθηκε δίπλα στον πολίτη κι έλυσε πολλά προβλήματα, βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξη της περιοχής και την αναχαίτιση της εγκατάλειψης της υπαίθρου. Η κατασκευή της πλατείας κρίθηκε αναγκαία, αφού αναβαθμίζεται έτσι το Βλαχόπουλο και αναδεικνύεται ο χώρος της ιστορικής Εκκλησίας. Δίνει την προοπτική στον Δήμο να αποκτήσει η έδρα του όψη σύγχρονου οικισμού, απαραίτητο στοιχείο για την προσέλκυση νέων οικιστών ετεροδημοτών, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του Αγροτουρισμού».
Πλατεία με τρία επίπεδα
Σύμφωνα με τον κ. Ψώνη, στόχος του έργου είναι να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο οι ανάγκες αναψυχής, περιπάτου και συνεύρεσης των κατοίκων και των επισκεπτών του οικισμού. Η πλατεία αποτελείται από τρία επίπεδα, το ανατολικό της Εκκλησίας, το κεντρικό και το επίπεδο του συντριβανιού. Και τα τρία επίπεδα επικοινωνούν μεταξύ τους με πεζόδρομους και μικρές ράμπες για την άνετη κίνηση των πεζών, καθώς και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Κάτω από την πλατεία και κατά μήκος της επαρχιακής οδού ο Δήμος Παπαφλέσσα δημιούργησε δύο καταστήματα, που θα λειτουργούν ως αναψυκτήριο και κυλικείο και θα εξυπηρετούν τόσο τους επισκέπτες όσο και τους διερχόμενους πολίτες. Να σημειωθεί ότι, την πλατεία απαρτίζουν καθιστικά και πεζούλια, παγκάκια, δένδρα και παρτέρια με λουλούδια, που δίνουν ιδιαίτερη αίγλη στον χώρο. Πρόκειται για ένα αξιόλογο έργο, που, όπως είπε ο δήμαρχος Παπαφλέσσα, κόστισε 1.100.000 ευρώ. «Είναι ένα έργο που δίνει άλλη δυναμική στην περιοχή μας. Θέλω να πιστεύω ότι και οι μικροί Δήμοι μπορούν να κάνουν μεγάλα πράγματα. Αρκεί η κεντρική εξουσία να μας βοηθήσει», τόνισε με νόημα. Για τη δημιουργία του συνέβαλαν διάφοροι Φορείς, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Νομαρχία Μεσσηνίας κ.ά., ενώ ο κ. Ψώνης έκανε ιδιαίτερη μνεία στον αείμνηστο τότε περιφερειάρχη Αντώνη Ματσίγκο, στον τότε υφυπουργό Εσωτερικών Σταύρο Μπένο - ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση - στην πρώην περιφερειάρχη Αγγέλα Αβούρη, στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στον νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο, στην αρχιτέκτονα του έργου Μάτα Παπαχριστοφίλου και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της πλατείας και την ολοκλήρωση των δύο καταστημάτων.
«Να παραμείνουμε ως Δήμος στην περιοχή μας»
Ο δήμαρχος Παπαφλέσσα απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών ζήτησε ενόψει της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης να παραμείνει ο Δήμος Παπαφλέσσα ως έχει. «Το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του με εξουσιοδότησε να σας ζητήσω, ενόψει της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, να παραμείνουμε ως Δήμος στην περιοχή μας. Μια περιοχή που στα σπλάχνα της έχει το Μανιάκι, που δίνει την ιστορική διάσταση του Δήμου. Έχουμε χρέος, διότι σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τον τόπο που βρισκόμαστε ο Παπαφλέσσας με τα παλικάρια του πολέμησαν για την ελευθερία της πατρίδας μας. Έχουμε χρέος, κύριε υπουργέ, να αναπτύξουμε αυτόν τον τόπο, να τον κρατήσουμε ζωντανό», συμπλήρωσε συγκινημένος ο κ. Ψώνης.
Περιφερειακό Ιατρείο Δήμου Παπαφλέσσα
Ο δήμαρχος Παπαφλέσσα αναφέρθηκε επίσης στο Περιφερειακό Ιατρείο που λειτουργεί πλέον στο Βλαχόπουλο. Το κτήριο, που στεγάζεται, ανακαινίστηκε με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Θησέας» και παραχωρήθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, για να λειτουργήσει ως Περιφερειακό Ιατρείο. Στο κτήριο αυτό πρόκειται να στεγαστούν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.ά. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος, «θα λειτουργεί έως ότου το Υπουργείο Υγείας κατασκευάσει το νέο Περιφερειακό Ιατρείο στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς. Έχει παραχωρηθεί οικόπεδο με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κι έχει ενταχθεί η κατασκευή του στα 25 Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας, που πρόκειται να κατασκευασθούν».
Από την Εφημερίδα « ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ»
Διαβάστε περισσότερα...