ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

24.12.15

ΔΕΙΤΕ ΤΑ - Το Νοσοκομείο Καλαμάτας παρουσιάζει τα έργα του

Τις βέλτιστες πρακτικές στην Υγεία -μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου- παρουσιάζουν ο Μπέζος και οι συνεργάτες του  σε ημερίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Την  τιμητική του  θα έχει το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας   την προσεχή  Δευτέρα  28/12/2015 , μιας και ο Διοικητής του Γιώργος Μπέζος  και ομάδα συνεργατών του, είναι προσκεκλημένοι να παρουσιάσουν ένα  προς  ένα, σε ημερίδα που οργανώνει η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου  στη Τρίπολη, όλα τα υλοποιημένα   έργα Υγείας στη Μεσσηνία που χρηματοδοτήθηκαν μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου. 
Μιλάμε για έργα Υγείας συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ σε ιατροτεχνολογικό, ηλεκτρομηχανολογικό και εξοπλισμό μηχανογράφησης και σε υποδομές.
Θυμίζουμε ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας αποτελεί πανελλαδικά, το πιο φωτεινό παράδειγμα υποδειγματικής αξιοποίησης και απορρόφησης των κοινοτικών πόρων  εφαρμόζοντας και ακολουθώντας βέλτιστες πρακτικές.
Μάλιστα από ότι γνωρίζουμε, η Διοίκηση του Νοσοκομείου δηλώνει πανέτοιμη και για την νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 έχοντας ωριμάσει  νέες προτάσεις  που θα αναβαθμίσουν ακόμη περεταίρω τις δομές  Α΄θμιας και Β΄θμιας Φροντίδας Υγείας στη Μεσσηνία.
Αλλά για το τι έργο Υγείας έχει παραχθεί στη Μεσσηνία ας πάρουμε μια μικρή γεύση από τις παρακάτω φωτογραφίες:

Διαβάστε περισσότερα...

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας για τις Γιορτές

«Αγαπητοί συμπατριώτες,
    Τα Φετινά Χριστούγεννα σκιάζονται από γεγονότα που  μας συγκλονίζουν όλους.
Στην  Πατρίδα μας φτάνουν καθημερινά πρόσφυγες, που αγωνίζονται να σώσουν τη ζωή τη δική τους αλλά  και της οικογένειάς τους από τη φρίκη του πολέμου. Διεκδικούν  το δικαίωμα να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια και για αυτήν τους την επιδίωξη, η χώρα μας αποτελεί το πρώτο ασφαλές καταφύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν, δυστυχώς, και πολλοί πρόσφυγες που δεν καταφέρνουν να φτάσουν σε μας και χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή, πέφτοντας θύματα των αδίστακτων κυκλωμάτων δουλεμπορίου.
Οι ελληνικές αρχές καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να συνδράμουν και να βοηθήσουν αυτούς τους συνανθρώπους μας, που βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης ανάγκης. Ο ελληνικός λαός, επίσης, επιδεικνύει το μεγαλείο της ψυχής του, προσφέροντας σημαντική βοήθεια στους πρόσφυγες, παρόλο που και ο ίδιος διανύει δύσκολες μέρες.
Ωστόσο, ιδιαίτερα αυτές τις Γιορτινές Ημέρες, αλλά και κατά τη διάρκεια της χρονιάς που έρχεται, ας εντείνουμε τις προσπάθειές μας και ας επιδείξουμε αλληλεγγύη όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά και για κάθε αδύναμο συμπολίτη μας.
Αυτές οι ημέρες ας γίνουν η αφορμή, να συνδράμουμε όσο μπορούμε αυτούς που έχουν ανάγκη, που είναι μόνοι ,τους ηλικιωμένους ,τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους ασθενείς και τους περιθωριοποιημένους.
Να δυναμώσουμε τους οικογενειακούς δεσμούς ,να κρατήσουμε ζωντανά τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και το θρησκευτικό μας συναίσθημα. Μόνο ενωμένοι ,με ζωντανή την εθνική μας ταυτότητα, θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες.
Aυτά τα Χριστούγεννα ας ασπαστούμε το ουσιαστικό νόημα της Γέννησης του Θεανθρώπου που είναι η αγάπη, η ελπίδα, το θάρρος και η πίστη στις αληθινές αξίες της ζωής.
Διαπνεόμενοι από αυτές τις αλήθειες , θα μπορέσουμε, να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία, να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη, να μεγιστοποιήσουμε την ευαισθησία μας  και να επιτύχουμε έτσι την ατομική  αλλά και την κοινωνική μας πρόοδο και ανέλιξη.
Σας εύχομαι από καρδιάς Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά, με υγεία και προσωπική ευτυχία».

                Η Αντιπεφερειάρχης Π.Ε.Μεσσηνίας

                    Ελένη Αλειφέρη-Καραθανάση
Διαβάστε περισσότερα...

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ - Χριστούγεννα

Του Παναγιώτη Αντωνόπουλου

            Περνούν οι καιροί, κοιτάς το τρύπιο σου παπούτσι, ποιητής γίνεσαι μιας άλλης περασμένης εποχής και δένεσαι με το σπόρο του έρωτά της. Εποχή παγωμένη κι εσύ να κάνεις μάθημα σε χωριό σκαπετημένο στην κορφή του βουνού με προίκα σου ένα σχολείο γεμάτο κοράκια και ποντικούς.
             Μακράν της πόλης, εφτά ώρες ποδαράτο, χωρίς πολιτισμό και με τους λύκους  να σε κοιτάνε σαν χίτες να σε κατασπαράξουν.   
Θεονήστικος, άφραγκος, το χρόνο μου σπαταλούσα στο αδελφάτο των χαρτοπαικτών, μαζί τους άκουγα το ίδιο τραγούδι: << Ληστή μου, πιες κρασί στης ερημιάς την κρήνη κι εσύ, φονιά μου, εσύ, παντρέψου την ειρήνη >>.
             Γλίστρησαν οι μήνες, σκυθρωπή γεροντοκόρη η Παραμονή των Χριστουγέννων μ’ ένα χαμόγελο μου ‘δειξε το δρόμο να φύγω. Πώς να φύγω;  Ένας φαρισαίος καιρός είχε χιονίσει, γεφύρι δεν είχε αφήσει,   τους σπίνους και τις καρδερίνες είχε ενταφιάσει, τον ουρανό είχε μαυρίσει με μονόφθαλμα γεράκια σαρκοβόρα.
             Αλλιώτεψα, φοβήθηκα, πήγε η ψυχή μου στην Κούλουρη. Όλο το άγριο μ’ έζωσε, ανάσα δεν μ’ άφηνε να πάρω. Ο νόμος της ζούγκλας μ’ έσφιγγε στο λαιμό, το κορμί μου ένιωθα να γίνεται κομμάτια, δωρεά θυσία υπέρτατη στην πατρίδα.   Ένας ξενομερίτης, είχα μπατάρει από την κατάθλιψη, την οργή μου είχα κάνει καραμπίνα δίκανη και πυροβολούσα. 
             Κοκαλωμένος, κοιτούσα έξω από το τζάμι, τη λιθοβολημένη πορεία μου σκεφτόμουν, τους προϊσταμένους μου που με αλυσόδεσαν εκεί στα βράχια, φανταζόμουν ριγμένους με μια γροθιά στους ασφόδελους, από το ίδιο μου το χέρι. Χωρίς φάτνη, χωρίς Χριστό, κουφός στην ποίηση του Ρωμανού του Μελωδού, με τα  παιδικά κάλαντα να πέφτουν σαν ξερά ροδοπέταλα στην πόρτα του σχολείου.
             Το χλωμό της φθοράς ήρθε να μου φωτίσει ένας κοκκινολαίμης. Ηρωικός, χρωματισμένος, καλιασμένος στο κλαδί, άρχισε τις τρίλιες του, << Καλήν ημέρα άρχοντες… >> τιτιβί τιτιβί και τσίου τσίου, << αν είναι ορισμός σας, Χριστού τη θεία γέννηση να πω στ’ αρχοντικό σας… >> τι τι τι και τι τι τι  τσιριτρό και τσιριτρί.
            Σηκώθηκα και πήγα στο χάρτη. Να δω ήθελα σε ποιο χαρτογραφημένο μέρος, μέρα Χριστουγέννων, φύλαγα θερμοπύλια της γνώσης. 
Και εντόπισα πως ήμουν στην άκρια της πατρίδας, με άδειο στομάχι, με βίον διάγοντα τσουβαλάτο, πεταμένος από τους διοικούντες ευπατρίδες όπως το χαρτοκούτι στ’ άχρηστα.  
             Κόντευε μεσημέρι. Ο χιτλερίσκος έξω καιρός έσφαζε αθώους, εγώ έτρεμα ξυλιασμένος, η λόρδα μ’ έκοβε. Έφαγα μια μουχλιασμένη φέτα ψωμί, τσίμπησα ένα σκουληκιασμένο ζαμπόν, και κάθισα στην καρέκλα να διαβάσω τις << Μεγάλες προσδοκίες >> του Ντίκενς. Προσδοκίες! Αστεία πράγματα. Για μένα προσδοκίες ήταν να λιώσει το χιόνι,  να στηθεί το γεφύρι, ν’ ανοίξει ο δρόμος, να πάω στην πολιτεία, να φύγω από τους λύκους και τη βασιλεία των σφελάχτρων.
              Μητρυιά πατρίδα! 
Όσα μελομακάρονα κι αν φάω τα φετινά Χριστούγεννα δε θα με γλυκάνουν! Όσο θα σκέφτομαι τις διακονιάρες στιγμές που μου χάρισες εκείνα τα Χριστούγεννα, τη μασταρού μπάσταρδη ζωή μου ρουφιάνα θα βαφτίζω.
                  
 
 
 ellinikoxronografima.blogspot.gr  
Διαβάστε περισσότερα...

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ, ΤΟ ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

Με ρίζες βαθιά στον χρόνο οι εορταστικές παραδόσεις Χριστουγέννων και ΠρωτοχρονιάςΜε ρίζες βαθιά στον χρόνο οι εορταστικές παραδόσεις Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Οι εορταστικές παραδόσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στον χρόνο, ενώ κάθε περιοχή της Ελλάδας ετοιμάζεται να υποδεχτεί τις μέρες αυτές με τις δικές της εκδηλώσεις και εορτασμούς που αναβιώνουν παλιά ήθη και έθιμα. Οσο για τις πιο γνωστές συνήθειες των εορτών -σε όλο τον κόσμο- έχουν συχνά... απρόβλεπτες καταβολές. Τα κάλαντα είναι ελληνικό έθιμο που διατηρείται ακόμα και σήμερα, με τα παιδιά -την παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων- να γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και να τραγουδούν τα κάλαντα συνοδεύοντας το τραγούδι τους με το τρίγωνο ή ακόμα και κιθάρες, ακορντεόν, λύρες, ή φυσαρμόνικες. Η λέξη κάλαντα προέρχεται από τη λατινική «calenda», που σημαίνει αρχή του μήνα και η ιστορία του εθίμου προχωράει πολύ βαθιά στο παρελθόν και συνδέεται με την Αρχαία Ελλάδα.
Ειδικά οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι γεμάτες δοξασίες για την προσέλκυση της καλής τύχης. Ενα από τα γούρια που έχει επικρατήσει να θεωρείται ότι ξορκίζει την κακοδαιμονία είναι η πρωτοχρονιάτικη κρεμμύδα. Οι αρχαίοι Ελληνες πίστευαν ότι τους προστάτευε από κάθε κακό, από καταστροφές, αρρώστιες ή βασκανίες. Στις μέρες μας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η κρεμμύδα τοποθετείται έξω από το σπίτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Στην συνέχεια, κρεμιέται σε κάποιο σημείο του σπιτιού για να φέρει υγεία και τύχη στην οικογένεια.
Με ρίζες βαθιά στον χρόνο οι εορταστικές παραδόσεις Χριστουγέννων και ΠρωτοχρονιάςΤο χριστουγεννιάτικο δέντρο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον ελλαδικό χώρο το 1933. Το έφεραν ο Οθωνας και η βαυαρική δυναστεία ως γερμανικό έθιμο. Από το 1950 και μετά, ωστόσο, το δέντρο άρχισε να καθιερώνεται σε όλα τα ελληνικά σπίτια. Οι Γερμανοί φαίνεται ότι ήταν οι πρώτοι οι οποίοι έβαλαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο σπίτι τους. Το διακοσμούσαν με καρύδια, μπισκότα και κεριά θέλοντας να συμβολίσουν τα θεία δώρα που έκαναν οι Μάγοι στον νεογέννητο Χριστό. Το 1830 Γερμανοί μετανάστες εισήγαγαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Αμερική και στις αποικίες που κατοίκησαν. Μάλιστα, την πρώτη μαρτυρία δημοσίας εμφάνισης δέντρου την έχουμε στην Πενσυλβάνια των ΗΑ όπου υπήρχαν πολλοί Γερμανοί μετανάστες. Οι άλλες εθνότητες στην αμερικανική επικράτεια δεν αποδέχονταν το χριστουγεννιάτικο δέντρο καθώς το θεωρούσαν παγανιστικό έθιμο. Αυτό θα γίνει μετά το 1840, όπου η αμερικάνικη κοινότητα θα αρχίσει να δέχεται το δέντρο ως σύμβολο της γιορτής.
Με ρίζες βαθιά στον χρόνο οι εορταστικές παραδόσεις Χριστουγέννων και ΠρωτοχρονιάςΣε ολόκληρο τον κόσμο, τα παιδιά κρεμούν τις κάλτσες τους και περιμένουν με λαχτάρα τον Αϊ-Βασίλη. Ο Άγιος Βασίλης αποτελεί κυρίαρχο πρόσωπο του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων που διανέμει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους οι οποίοι υπήρξαν «καλοί» κατά τη διάρκεια του χρόνου. Πάντως, η σημερινή μορφή του Αϊ-Βασίλη, που ξέρουμε πλέον όλοι, διαμορφώθηκε από τον Αμερικανό σκιτσογράφο Τόμας Ναστ το 1862, με βάση παλαιότερες ευρωπαϊκές παραδόσεις. Και, ακόμη, η κόκκινη στολή και η άσπρη γενειάδα φαίνεται ότι καθιερώθηκε το 1931, όταν γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών παρουσίασε τον Αϊ Βασίλη με τα προϊόντα της εταιρείας ως πρωτοχρονιάτικα δώρα - φυσικά, στα εταιρικά χρώματα!
Με ρίζες βαθιά στον χρόνο οι εορταστικές παραδόσεις Χριστουγέννων και ΠρωτοχρονιάςΑπ' την άλλη, η ιστορία της βασιλόπιτας, είναι μια ιστορία που συνέβη πριν από περίπου 1.500 χρόνια, στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία. Το κόψιμο της βασιλόπιτας είναι από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν: Στην αρχαιότητα υπήρχε το έθιμο του εορταστικού άρτου, τον οποίο σε μεγάλες αγροτικές γιορτές οι αρχαίοι Ελληνες πρόσφεραν στους θεούς. Στα Κρόνια που λατρεύονταν στην Ελλάδα και στα Σατουρνάλια της Ρώμης, έφτιαχναν γλυκά και πίττες, μέσα στα οποία έβαζαν νομίσματα και σε όποιον τύχαινε το κομμάτι, ήταν ο τυχερός της παρέας...
Αλλο ένα πανάρχαιο ελληνικό έθιμο είναι το «σπάσιμο του ροδιού». Το έθιμο αυτό ξεκίνησε από την Πελοπόννησο: Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία και στην επιστροφή, ο νοικοκύρης του σπιτιού έχει στην τσέπη του ένα λειτουργημένο ρόδι. Και είναι αυτός που κάνει το ποδαρικό και σπάει το ρόδι.
Αλλά και το ποδαρικό, είναι ένα πανάρχαιο έθιμο. Υπήρχε στους αρχαίους Ελληνες, στους Ρωμαίους καθώς και στους Ιουδαίους. Οι Βυζαντινοί ονόμαζαν τους τυχερούς ανθρώπους «καλόποδες». Και, ακολούθως, τους έβαζαν την Πρωτοχρονιά στο σπιτικό τους...
 
 
Γιώργος Βαιλάκης
Διαβάστε περισσότερα...

Ευχές από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργο Μπέζο

Ευχές από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας  Γιώργο Μπέζο
Διαβάστε περισσότερα...

Ευχές από τον Άγγελο Χρονά

Ευχές από τον Άγγελο Χρονά

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ NEWSMESSINIA

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ  NEWSMESSINIA
Διαβάστε περισσότερα...

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΔΗΜ.ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Η Γέννηση του Χριστού, η αφετηρία ενός καινούργιου κόσμου, προτάσσει την ουσιαστική αγάπη για τον συνάνθρωπο μας, δίνοντας παράλληλα διέξοδο σε πολλές δυσκολίες που προκαλεί η ατελής ανθρώπινη φύση.

Είναι μια στάση ζωής πέρα από τη θρησκευτική παράδοση της γέννησης του Θεανθρώπου.

Σήμερα που ο κόσμος λόγω ανάπτυξης της τεχνολογίας κινδυνεύει με αποξένωση, τα μηνύματα των Χριστουγέννων που μας υπενθυμίζουν την αλληλεγγύη και το σεβασμό προς τον συνάνθρωπο μας είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρα.

Θα ήθελα να ευχηθώ από καρδιάς, μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο, στον κάθε συμπολίτη μας και απόδημο Έλληνα προσωπική ευτυχία, υγεία, αγάπη και προκοπή με στόχο μια καλύτερη ζωή στον τόπο μας.

Καλά Χριστούγεννα
Καλές Γιορτές


ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ε.Δ.Ε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Ευχές από τον Πέτρο Τατούλη

Ευχές από τον Πέτρο Τατούλη
Διαβάστε περισσότερα...

Ευχές από την Ντίνα Νικολάκου


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Με τις χαρμόσυνες μελωδίες από τα παραδοσιακά κάλαντα των Χριστουγέννων ευχήθηκε τα χρόνια πολλά σήμερα το πρωί η Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα Πύλου-Νέστορος στους κατοίκους του δήμου, ενόψει των εορτών.

Από νωρίς το πρωί, η Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα παιάνιζε Χριστουγεννιάτικες μελωδίες στις δημοτικές ενότητες του Δήμου ξεκινώντας από την Κορώνη, περνώντας από τη Μεθώνη και τη Φοινικούντα και καταλήγοντας στην Πύλο.

Στη συνέχεια, τα μέλη της Ορχήστρας επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Πύλου, όπου ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτριος Καφαντάρης τους υποδέχθηκε, ανταλλάσοντας ευχές, ενώ οι μελωδίες από τα κάλαντα των Χριστουγέννων γέμιζαν το χώρο, με ακροατήριο τη Δημοτική Αρχή και τους Δημοτικούς Υπαλλήλους.

Ο Δήμαρχος, συγκινημένος, ευχήθηκε καλές γιορτές και ευτυχία υπογραμμίζοντας ότι: «Τα μηνύματα των Χριστουγέννων είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ, υπενθυμίζοντάς μας την αλληλεγγύη και το σεβασμό προς τον συνάνθρωπο μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο κι εγώ ευχόμαστε από καρδιάς στον κάθε συμπολίτη μας προσωπική ευτυχία, υγεία, αγάπη και προκοπή με στόχο μια καλύτερη ζωή στον τόπο μας. Καλά Χριστούγεννα!»

Φεύγοντας, τα μέλη της Φιλαρμονικής ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στις περιοχές Χανδρινού, Βλαχόπουλου, Χώρας και Πύλου.
Διαβάστε περισσότερα...

Ευχές από Νάντια Γιαννακοπούλου

Ευχές από Νάντια Γιαννακοπούλου
Διαβάστε περισσότερα...