Η πίεση στις τιμές, ενόψει μάλιστα και της νέας σοδειάς, εντάθηκε κυρίως λόγω των αυξημένων αποθεμάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν από την περυσινή παραγωγή.
Το ιταλικό εμπόριο πιέζει τις τιμές, οι οποίες αυτή τη στιγμή κυμαίνονται στα επίπεδα των 2,68 ευρώ το κιλό για λάδι παραδοτέο στην Ιταλία (εξαιρετικό παρθένο οξύτητας μέχρι 3 γραμμές και καλούς δείκτες Κ), ενώ για τα πεντάρια ελληνικά λαμπάντε ελαιόλαδα οι Ιταλοί προσφέρουν τιμές CIF κάτω από τα 2,15 ευρώ το κιλό.
Την ίδια στιγμή πίεση ασκείται και στις τιμές παραγωγού στην Ισπανία, οι οποίες (ex factory) διαμορφώνονται στα 2,30 ευρώ το κιλό για τα εξαιρετικά παρθένα, στα 2,20 για τα παρθένα και κάτω από τα 2,20 ευρώ το κιλό για τους βιομηχανικούς άσσους.
Οι νέες πιέσεις στις τιμές αιτιολογούνται από αναλυτές της αγοράς ως απόρροια των υψηλών αποθεμάτων που διατηρούν οι Ισπανοί, αλλά και των σχετικά υψηλών αποθεμάτων σε Ιταλία και Ελλάδα (αυτή τη στιγμή στη χώρα μας τα αποθέματα από την περυσινή σοδειά εκτιμώνται σε 30.000 έως 35.000 τόνους).
Παράλληλα, το «κάθισμα» της αγοράς ελαιολάδου αποδίδεται και σε δύο άλλους λόγους :
• Πρώτον : Στην αναμενόμενη καλή νέα σοδειά, που εκτιμάται ότι θα έχουν τόσο η Ισπανία και η Ιταλία, όσο και η χώρα μας.
• Δεύτερον : Στην αισθητή κάμψη της κατανάλωσης ελαιολάδου στην ευρωπαϊκή, αλλά και τη διεθνή αγορά, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην Ιταλία το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους η τυποποίηση ελαιολάδου μειώθηκε κατά 20% περίπου, καθώς οι καταναλωτές στις βόρειες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής έχουν μειώσει τις αγορές τους σε ελαιόλαδο, που για αυτούς θεωρείται ως προϊόν πολυτελείας, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης