ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

6.5.08

Λάδι από το κακό στο χειρότερο


Οι εξελίξεις στην ισπανική αγορά ελαιολάδου καθορίζουν πλέον την περαιτέρω πορεία της εγχώριας αγοράς και των τιμών του προϊόντος, που συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά.

Η Ισπανία, με βάση εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς, θα «κλείσει» την τρέχουσα εμπορική περίοδο με υψηλά αποθέματα, ενώ πλέον αναμένει το φθινόπωρο μια καλή από πλευράς ποσότητας σοδειά.

Τα αποθέματα ελαιολάδου της Ισπανίας διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, καθώς με βάση τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο Οργανισμός Ελαιολάδου της χώρας, στα τέλη Φεβρουαρίου έφθαναν στους 990.300 τόνους, αυξημένα δηλαδή κατά 12,8% σε σύγκριση με το μέσο όρο των αποθεμάτων των τεσσάρων τελευταίων εμπορικών περιόδων την ίδια χρονική περίοδο.

Στο μεταξύ και με βάση τη μέχρι τώρα ανθοφορία των ελαιόδενδρων στις πρώιμες περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου, οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα για μια καλή από πλευράς ποσότητας νέα σοδειά στη χώρα μας.

Όμως, τα αποθέματα που διατηρούν ελαιοπαραγωγοί, ελαιοκομικές Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών και το ιδιωτικό εμπόριο ελαιολάδου παραμένουν αρκετά και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις το μισό λάδι της φετινής χρονιάς.

Γεγονός, που αναγκάζει μερίδα αυτών να προσφέρει στη λιανική λάδι σε τιμές, με μικρή έως ελάχιστη απόκλιση από την τιμή κτήσης (αγοράς από τους παραγωγούς), προκειμένου να μην υποστούν ζημιά και να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα έξοδα (αγοράς, αποθήκευσης, συσκευασίας κ.α.).