Το πατροπαράδοτο ( Γουρνολιώσιμο ) λιώσιμο του γουρουνιού που ιστορικά άνοιγε την περίοδο της Αποκριάς αναβίωσε ο Λαογραφικός Όμιλος Χώρας με την συμπαράσταση και χορηγία του Δήμου Νέστορος
Ιστορικό
Κάθε οικογένεια είχε το δικό της γουρούνι. Το αγόραζαν μικρό, συνήθως στο ετήσιο παζάρι της Χώρας Το « θρεφτάρι», όπως το έλεγαν, το έθρεφαν για ένα χρόνο περίπου. Πρόσεχαν το γουρουνόπουλο που θα αγόραζαν να είναι καλής ράτσας γιατί από αυτό θα ζούσε η οικογένεια όλο το χρόνο. Θα΄βγαζαν το λίπος, το παστό, το σαπούνι, το δέρμα του για τσαρούχια. Το λίπος του μάλιστα ήταν τόσο απαραίτητο γιατί το χρησιμοποιούσαν σε πολλά φαγητά αντικαθιστώντας το πανάκριβο λάδι.
Το σφάξιμο του γουρουνιού ήταν μεγάλο γεγονός.
Τα χοιρινά σφάζονταν την πρώτη βδομάδα του Τριωδίου. Συνήθως οι συγγενείς και οι γείτονες έκαναν από την προηγούμενη βδομάδα συνεργείο και κανόνιζαν ποιανού το χοιρινό θα έσφαζαν πρώτα. Τέσσερις ως πέντε άντρες ήταν αναγκαίοι στο σφάξιμο.
Το σφάξιμο το έκανε ο πιο έμπειρος ενώ οι άλλοι κρατούσαν το ξαπλωμένο χοιρινό από τα πόδια.
Η νοικοκυρά λιβάνιζε το χοιρινό και του έβαζαν ένα λεμόνι στο στομα για να είναι νόστιμο το κρέας του. Ακολουθούσε η απότρίχωση που γινόταν με καυτό νερό και με μαχαίρια που χρησίμευαν για ξυράφι.
Οι νοικοκυρές έπλεναν τα έντερα και τα ξεχώριζαν σε μικρά και μεγάλα. Τα μικρά τα έκαναν λουκάνικα. Τα μεγάλα, οματιά, γεμισμένα με κομμένο σιτάρι, σταφίδες, μπαχαρικά.
Το σφαγμένο γουρούνι πλέον το κρεμούσαν με σχοινί στην αποθήκη. Το άφηναν δυο μέρες να παγώσει και κατόπιν ο νοικοκύρης το τεμάχιζε και το έβαζε σε κοφίνια όπου το αλάτιζε. Μετά από δύο μέρες ακολουθούσε το « λιώσιμο». Το κρέας έβραζε σε μεγάλα καζάνια, τα λεβέτια.
Βάζανε φλούδες πορτοκαλιού, πιπέρι, κανέλα, γαρύφαλλο και το αποθήκευαν σε πήλινα < κιούπια > για όλο το χρόνο. Το έλεγαν άλειμμα.
Η αναβίωση του εθίμου έγινε στον χώρο των παιδικών κατασκηνώσεων Φωτοχαρά στην περιοχή Κεφαλόβρυσο της Χώρας ,παρουσία πλήθους κόσμου από την περιοχή του Δήμου.
Η εκδήλωση άρχισε με τον τεμαχισμό του <γουρουνιού > (από τα έμπειρα χέρια ενός ηλικιωμένου δημότη ) και στην συνέχεια ακολούθησε το αργό βράσιμο σε μεγάλα καζάνια, το βράσιμο των λουκάνικων και η διανομή του στον κόσμο που συμμετείχε.
Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων του Δήμου Νέστορος που άνοιξε την Τσικονοπέμπτη στην κεντρική πλατεία της Χώρας με το παραδοσιακό ψήσιμο και την ατέλειωτη κνίσσα ,θα συνεχιστεί δε το επόμενο Σαββατοκύριακο και την Καθαρά Δευτέρα με παρελάσεις μασκαράδων και το πέταγμα του Χαρταετού στο Κεφαλόβρυσο
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Νέστορος Τάσος Τσορώνης τόνισε ότι αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν σε όλα τα Δ.Δ.του Δήμου