ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

14.12.09

Επιτέλους ..τέλος τα παράκεντρα της εξουσίας

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του MEGA CHANNEL των Καμπουράκη –Οικονομέα εντός των ημερών αποστέλλεται στην ΚΕΔΚΕ και στην ΕΝΑΕ η πρόταση της Κυβέρνησης για την Διοικητική Μεταρρύθμιση ο περίφημος « Καποδίστριας 2 »
Νέος εκλογικός νόμος
Οι συνταγματολόγοι φαίνεται πως καταλήγουν σε παραλλαγή του Γερμανικού μοντέλου, που άλλωστε ήταν και προεκλογική εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ.Βασικά σημεία του νόμου θα είναι
η δημιουργία 180 μονοεδρικών περιφερειών
οι βουλευτές θα εκλέγονται σ' αυτές χωρίς σταυρό (το κάθε κόμμα θα έχει δύο υποψήφιους ανά περιφέρεια. Ο πρώτος θα εκλέγεται, ο δεύτερος θα είναι αναπληρωτής του)
οι υπόλοιποι 120 βουλευτές θα εκλέγονται από τις ευρύτερες περιφέρειες, με ξεχωριστή λίστα υποψηφίων, ανάλογα με τη δύναμη του κάθε κόμματος
το πρώτο κόμμα θα εξακολουθεί να “πριμοδοτείται” με περίπου 40 βουλευτές
για την αυτοδυναμία θα απαιτείται ποσοστό 40% στο σύνολο της χώρας.
Ο Καποδίστριας 2
Το σχέδιο προβλέπει 10-13 περιφέρειες (στις οποίες θα ενσωματωθούν οι σημερινές Νομαρχίες ως αυτόνομες διοικητικές μονάδες) και τη συγκέντρωση των 1034 δήμων που υπάρχουν σήμερα σε περίπου 500.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα έχει αρμοδιότητες “τοπικής κυβέρνησης”, ενώ θα στήνονται δύο κάλπες: μία για τον Περιφερειάρχη και μία για τα μέλη του Συμβουλίου. Η εκλογή θα γίνεται με ποσοστό 50%+1, καταργώντας το όριο του 42% για εκλογή από τον πρώτο γύρο.
Οι αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμβουλίου θα είναι αυξημένες, αφού-σύμφωνα με μελέτες- το 65% των υποθέσεων των πολιτών διεκπεραιώνεται σήμερα σε νομαρχιακό επίπεδο.