ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

21.11.12

ΠΑΡΑΤΑΣΗ για τις άδειες χρήσης νερού !

Την παράταση της διαδικασίας αδειοδότησης για τις άδειες χρήσεων ύδατος, καθώς και την ολοκλήρωση της διαβούλευσης των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής ανακοίνωσε η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ.

Ειδικότερα, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείο προωθεί τροποποίηση της ΚΥΑ 150559/10-6-2011 «Διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού», με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί από πολλούς δικαιούχους και τις καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης υφιστάμενων δικαιωμάτων χρήσεων ύδατος.

Πιο συγκεκριμένα προωθείται η παράταση της διαδικασίας αδειοδότησης με στόχο τη διαμόρφωση και βελτίωση της, στα πλαίσια καταγραφής των υφιστάμενων χρήσεων ύδατος και έκδοση των οριστικών αδειών μετά την έγκριση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Λεκανών Απορροής Ποταμού.

Η ολιστική διαχείριση των Υδατικών Πόρων της χώρας, όπως αυτή διαμορφώνεται στα υπό έγκριση Σχέδια Διαχείρισης, κρίνεται επιβεβλημένη για την έκδοση από τις καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες των σχετικών αποφάσεων αδειοδότησης υφιστάμενων δικαιωμάτων χρήσεων ύδατος.

Για την επίτευξη των ανωτέρω με τον καλύτερο δυνατό και πιο ορθολογικό τρόπο, με στόχο πάντα την απλούστευση των διαδικασιών και με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον κάθε δικαιούχο - χρήστη, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου με τίτλο «Συστηματική απογραφή υδρογεωτρήσεων, κάθε χρήσης, στα υπόγεια υδατικά συστήματα της χώρας και δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υδρογεωτρήσεων».
 Το ανωτέρω έργο θα συμβάλει επικουρικά στην καταγραφή των υφιστάμενων δικαιωμάτων χρήσης νερού, όπως θα προσδιοριστούν στην υπό τροποποίηση ΚΥΑ 150559/2011, καταγράφοντας τις θέσεις και τα χαρακτηριστικά των υδρογεωτρήσεων που αφορούν στα υπόγεια υδατικά συστήματα της χώρας.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ανοικτής διαβούλευσης των Προσχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής των Υδατικών Διαμερισμάτων Δυτικής, Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου, Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Ηπείρου Αττικής Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.