ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

22.4.13

"Βρώμικοι" δήμαρχοι... μπίζνες εκατ. ευρώ!

ΑΝΤΕ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ !!!
Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση... σκούπα της Δικαιοσύνης, με εμπλεκόμενους για σοβαρά αδικήματα πρώην δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά και δημοτικούς υπαλλήλους, εκ των οποίων τέσσερεις ήδη καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης έξι μηνών...
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και το ΣΔΟΕ, που όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής», ελέγχει για περιπτώσεις ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» εκατόν πέντε πρώην και νυν περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, νομάρχες, δημάρχους και συμβούλους της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη την επικράτεια, ανοίγοντας τραπεζικούς τους λογαριασμούς και ελέγχοντας το «πόθεν έσχες» τους, για φοροδιαφυγή και αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Στο δικαστικό μέτωπο, το... κέντρο επιχειρήσεων, με κατηγορούμενους πρώην δημάρχους της Αττικής, που ελέγχονται για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, τα οποία αφορούν απιστία, υπεξαίρεση και άλλα αδικήματα βρίσκεται στο κτίριο 6 της Ευελπίδων, στο γραφείο ενός εκ των ανακριτών διαφθοράς, ο οποίος χειρίζεται τουλάχιστον είκοσι δικογραφίες, με εμπλεκόμενους πρώην και νυν αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εκεί έχουν συγκεντρωθεί το τελευταίο διάστημα όλες οι υποθέσεις, που καρκινοβατούσαν επί χρόνια σε διάφορα ανακριτικά γραφεία, ή άλλες ποινικές διαδικασίες, με σκοπό να προχωρήσουν και να διαλευκανθούν οι υποθέσεις. Σημαντικές υποθέσεις με κατηγορούμενους πρώην δημάρχους σε βάθος 10ετίας εκκρεμούν στο γραφείο του ειδικού ανακριτή διαφθοράς, που έχει αναλάβει τις συγκεκριμένες δικογραφίες. Οπως:

1 Για απιστία και υπεξαίρεση 3,5 εκατ. ευρώ βρέθηκε κατηγορούμενος δήμαρχος μεγάλης περιοχής της Δυτικής Αττικής, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του στον ανακριτή διαφθοράς, με εγγύηση 300.000 ευρώ. Μάλιστα προσέφυγε πρόσφατα στο συμβούλιο πλημμελειοδικών και ζήτησε μείωση του ποσού της εγγυοδοσίας που του έχει επιβληθεί.

Ο δήμαρχος, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες, φέρεται ότι, αν και ήταν υπερχρεωμένος ο δήμος του, κατάφερε να πάρει δάνειο 35 εκατ. ευρώ την περίοδο 2002-2006 από μεγάλη αμερικανική τράπεζα, που πτώχευσε. Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη, καθώς από τα 35 εκατ. ευρώ φέρονται ότι μπήκαν στα ταμεία του δήμου τα 31,5, ενώ αυτό που διερευνά η Δικαιοσύνη είναι το τι απέγιναν τα υπόλοιπα 3,5 εκατ. ευρώ...

Πολιτικοί αντίπαλοι του τότε δημάρχου μίλησαν για ευνοιοκρατικές προσλήψεις ψηφοφόρων του στον δήμο, κάνοντας λόγο για περισσότερους από 2.000 υπαλλήλους που πληρώθηκαν με τα λεφτά του δανείου, όταν στον δήμο απασχολούνταν μόνο 367 μόνιμοι υπάλληλοι...

2 Σε άλλη υπόθεση, που αφορά μεγάλο και προβεβλημένο δήμο της Αττικής, η δικογραφία που διερευνά η Δικαιοσύνη αφορά κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, σχετικά με το ότι ο δήμος δεν εισέπραττε επί έναν χρόνο τα πρόστιμα από εκείνους που δεν αφαιρούσαν τις διαφημιστικές πινακίδες, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, «να στερηθεί ο δήμος τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των ποσών που αναλογούσαν επί ένα έτος».

Αρχικά ήταν κατηγορούμενος και ο δήμαρχος, αλλά οι εναντίον του κατηγορίες αρχειοθετήκαν λόγω έλλειψης στοιχείων, ωστόσο, η δικαστική έρευνα έχει στραφεί εναντίον δύο αντιδημάρχων και των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

3 Στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας έχει βρεθεί επίσης μεγάλος δήμος των βορείων προαστίων. Οπως αναφέρεται στην πράξη αναθεώρησης χρηματικού εντάλματος πληρωμής του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου (2007), «... προκύπτει ότι δεν πραγματοποιήθηκε δαπάνη ύψους 333.750 ευρώ από το συνολικό ποσό των 856.283 ευρώ... προκύπτει αχρεωστήτως καταβληθείσα δαπάνη συνολικού ποσού 333.750 ευρώ», για την εργασία αποκομιδής μπαζών και απορριμάτων σε περιοχές διαβίωσης αθιγγάνων...

4 Για το αποχετευτικό σύστημα βρέθηκε κατηγορούμενος δήμαρχος περιοχής των Μεσογείων, ωστόσο τα αδικήματα λόγω παρέλευσης χρόνου έχουν παραγραφεί. Σύμφωνα πάντως με τα καταγγελλόμενα, που εκκρεμούσαν επί σειρά ετών στη Δικαιοσύνη, ο συγκεκριμένος πρώην δήμαρχος φέρεται ότι το 1989 με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έδωσε το έργο σε εργολάβο δημοσίων έργων αντί 38 εκατ. δραχμών. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς με Προεδρικό Διάταγμα αυξήθηκαν οι αμοιβές γιά αντίστοιχα έργα. Και ενώ η σύμβαση είχε υπογραφεί, ο δήμαρχος φέρεται ότι, χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έκανε νέα σύμβαση με τον ίδιο εργολάβο, με περισσότερα χρήματα...

5 Για την υπόθεση αγοράς ακινήτου αξίας 19,5 εκατ. ευρώ, που φέρεται ότι έγινε καθ' υπέρβαση εντολής του δημοτικού συμβουλίου, διενεργείται προκαταρκτική έρευνα σε βάρος δημάρχου μεγάλου δήμου στα σύνορα με τον Δήμο της Αθήνας.

ΖΗΜΙΑ 70 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

  • Για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, που φέρονται ότι ζημίωσαν τον δήμο περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ είναι κατηγορούμενος σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις πρώην δήμαρχος δήμου της δυτικής Αττικής.
  • Για μία εκ των περιπτώσεων, που αφορά 10 εκατ. ευρώ, ο πρώην δήμαρχος έχει παραπεμφθεί σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ενώ για δύο ακόμη υποθέσεις κλήθηκε ως κατηγορούμενος την Παρασκευή από τον ειδικό ανακριτή διαφθοράς, αλλά ζήτησε και πήρε προθεσμία. 
  •  «Eίχαν περιουσιακό όφελος»
Eξι μήνες φυλάκιση σε πέντε υπαλλήλους για παράβαση καθήκοντος

Aλλες δικογραφίες με κατηγορούμενους δημοτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους δημοτικών επιχειρήσεων, που εμπλέκονται σε υποθέσεις παράβασης καθήκοντος εκκρεμούν σε ειδικούς ανακριτές.

Μικρό ποσοστό από αυτές έχουν φτάσει στο δικαστήριο, όπως συνέβη με υπόθεση στην οποία κατηγορούμενοι ήταν πέντε υπάλληλοι του Δήμου Ανω Λιοσίων, εκ των οποίων οι τέσσερις καταδικάστηκαν πρωτόδικα από το Δ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο σε φυλάκιση 6 μηνών ο καθένας, για παράβαση καθήκοντος. Πρόκειται για υπαλλήλους οι οποίοι εργάζονταν στο ΧΥΤΑ και κρίθηκαν ένοχοι για παράβαση καθήκοντος.

Πουλούσαν ανύπαρκτους τάφους
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, φέρονται ότι επέτρεπαν σε ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες μεταφοράς χώματος, να ρίχνουν τα μπάζα στο ΧΥΤΑ, αποκλείοντας άλλες, ενώ όπως αναφέρεται σχετικά «οι ανωτέρω ενέργειες έγιναν υπό συνθήκες ικανές να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι οφείλοντο σε πρόθεση... παράνομου περιουσιακού οφέλους...».

Πιο... ευρηματική και μακάβρια αναδεικνύεται η δραστηριότητα υπαλλήλων άλλου μεγάλου δήμου της Αττικής, οι οποίοι κατηγορούνται ότι πούλησαν ανύπαρκτους τάφους στην επέκταση του δημοτικού κοιμητηρίου, αλλά όταν οι δημότες πήγαν να θάψουν τους νεκρούς τους οι τάφοι δεν υπήρχαν.

Παράλληλα, στην Εισαγγελία της Αθήνας εκκρεμεί έρευνα σε βάρος υπαλλήλων ΧΥΤΑ, οι οποίοι φέρονται ότι, αντί να καταστρέψουν ξυριστικές μηχανές μιας χρήσης, τις επανασυσκεύαζαν και τις διέθεταν στο εμπόριο...
: Εθνος