ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

18.3.18

180 γυναίκες εξετάστηκαν για καρκίνο του μαστού σε προληπτική δράση στην Πύλο



Μεγάλη ανταπόκριση από το γυναικείο πληθυσμό είχε η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου-ΠΕ Μεσσηνίας να διοργανώσει στην Πύλο ,την τρίτη κατά σειρά διήμερη εθελοντική δράση στη Μεσσηνία, με προληπτικές εξετάσεις και ομιλίες για τον καρκίνο του μαστού.
Η δράση υλοποιήθηκε το διήμερο 16-17 και στο Κέντρο Υγείας Πύλου.
Για κλινική εξέταση προσήλθαν 180 γυναίκες από την Πύλο και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύλου Νέστορος.
Σημαντική ήταν η παρουσία του κοινού και στις ομιλίες  που έγιναν από διακεκριμένους επιστήμονες στο Πνευματικό Κέντρο Μεθώνης με θέμα “Προλαμβάνω τον καρκίνο του μαστού.
Η  εθελοντική δράση πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας,  με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του γιατρού και  εντεταλμένου  Συμβούλου για θέματα υγείας  στην ΠΕ Μεσσηνίας Άγγελου Χρονά και συνέδραμαν ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και ο δραστήριος Σύλλογος Κυριών Πύλου.
 Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας και βρέθηκαν στη Μεσσηνία γιατροί από την Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου με επικεφαλής τον καθηγητή και αναπληρωτή πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Ζωγράφου.
Στόχος της εκδήλωσης , που τείνει να καταστεί θεσμός , η ευαισθητοποίηση των γυναικών όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού και η ενημέρωση για την σημασία που έχει η πρόληψη αλλά και η πρώιμη διάγνωση.
«Ο πρώιμος καρκίνος είναι ιάσιμος αλλά δεν είναι ψηλαφητός γιαυτό απαραίτητη είναι η μαστογραφία και το υπερηχογράφημα μαστού από την ηλικία των 40 ετών και άνω και νωρίτερα αν συντρέχουν λόγοι κληρονομικότητας ή βεβαρυμμένου ιστορικού», τονίστηκε από τον καθηγητή Γιώργο Ζωγράφο αλλά και από όλους τους γιατρούς που συμμετείχαν στην εθελοντική δράση.
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω  όλους τους χορηγούς της διήμερης δράσης.

Άγγελος Χρονάς
Ειδ.Χειρουργός ΓΝΑ «Ιπποκράτειο»
Περιφερειακός Σύμβουλος- Αρμόδιος για θέματα υγείας στην ΠΕ Μεσσηνίας