ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

28.5.18

Ακόμα και μικρή έκθεση σε φυτοφάρμακα μπορεί να επιφέρει Πάρκινσον



Σε νέες αποκαλύψεις για τη νόσο Πάρκινσον προχώρησαν Καναδοί ερευνητές, έπειτα από μελέτη στην οποία απέδειξαν οτι μικρή έκθεση σε φυτοφάρμακο μπορεί να την επιφέρει.
Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Federation of American Societies for Experimental Biology, οι επιστήμονες μελέτησαν βλαστοκύτταρα από ασθενείς με νόσο Πάρκινσον που είχαν μετάλλαξη στο γονίδιο της συνουκλεΐνης που σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο νόσησης, αλλά και σε φυσιολογικά εμβρυονικά βλαστοκύτταρα στα οποία ο κίνδυνος που απορρέει από τη μετάλλαξη προκλήθηκε με γονιδιακή μεταγραφή.
Μια τέτοια μετάλλαξη είναι δυνατό να προκύψει από διαταράξεις που προκαλούς στα κύτταρα και τα φυτοφάρμακα.
Από τα δύο είδη κυττάρων οι ερευνητές παρήγαγαν νευρώνες που παρήγαγαν με τη σειρά τους ντοπαμίνη και τους εξέθεσαν σε δύο φυτοφάρμακα.
 Όταν συνέβη αυτό, τα μιτοχόνδρια των κυττάρων δεν μπορούσαν να κινηθούν όπου χρειαζόταν για να είναι το κύτταρο υγιές, στερώντας τους νευρώνες από την ενέργεια που χρειάζονταν.
Οι νευρώνες των ασθενών με νόσο Πάρκινσον και αυτών με επαγόμενο γενετικό παράγοντα κινδύνου εξασθένησαν ακόμα και με χαμηλότερες από τις επιτρεπόμενες δόσεις φυτοφαρμάκων. Ωστόσο, στους φυσιολογικούς νευρώνες χρειάστηκαν μεγαλύτερες δόσεις φυτοφαρμάκων για να προκληθεί εξασθένησης της λειτουργίας τους.
«Τα άτομα με προδιάθεση για νόσο Πάρκινσον επηρεάζονται περισσότερο ακόμα και από τα ελάχιστα επίπεδα έκθεσης σε φυτοφάρμακα και έτσι είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν τη νόσο. Γι’ αυτό και μερικά άτομα που ζουν κοντά σε αγροτικές περιοχές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.