ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

22.4.08

Από την επόμενη εβδομάδα η ενεργοποίηση δικαιωμάτων

Την επόμενη εβδομάδα το πιθανότερο,πολύ αργά δηλαδή, αναμένεται να ξεκινήσει φέτος η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων για περίπου 62.000 παραγωγούς της Μεσσηνίας.
Η διαδικασία που ήταν προβληματική τα δύο προηγούμενα χρόνια, εκτιμάται πως θα εξελιχθεί σε γολγοθά για τους παραγωγούς και τους υπαλλήλους της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς τη φετινή περίοδο με πολύ μεγαλύτερο αντικείμενο δουλειάς, έχουν λιγότερο χρόνο στη διάθεσή τους.Πέρυσι η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου και φέτος, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα αρχίσει στις 29 Απριλίου,ενώ η προθεσμία ολοκλήρωσης λήγει στις 15 Μαΐου, με την προοπτική να πάει, έστω και σιωπηρά, μέχρι το τέλος του μήνα.
Για τις ενστάσεις σχετικά με τα δικαιώματα που προέρχονται από οπωροκηπευτικά, το αρχικό χρονικό περιθώριο είναι έως τις 15 Μαΐου, οπότε επίσημα λήγουν οι ενεργοποιήσεις. Φυσικά, αυτό είναι αδύνατον να συμβεί όταν οι ενεργοποιήσεις θα αρχίσουν …παραμονή Πρωτομαγιάς.
Τα δικαιώματα θα γράφονται μέσα στις αιτήσεις επιδότησης
Ο διευθυντής Επιδοτήσεων της ΕΑΣ Μεσσηνίας Κώστας Πέτροβας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν έχουν σταλεί δικαιώματα από οπωροκηπευτικά. «Θα περιλαμβάνονται σε πίνακα στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης 2008, που θα έρθει προετοιμασμένη. Το πρόγραμμα μαζί με τα σχετικά στοιχεία θα έρθει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ίσως και σήμερα.

Οι φετινές εργασίες που θα κάνει σε σύνολο η ΕΑΣ Μεσσηνίας για τους παραγωγούς θα περιλαμβάνουν:

- αίτηση ενιαίας ενίσχυσης, με ενημέρωση για τα δικαιώματα από οπωροκηπευτικά

- δυνατότητητα ενστάσεων όσον αφορά στα δικαιώματα από οπωροκηπευτικά

- αίτηση εξισωτικής αποζημίωσης

- κατάρτιση μητρώου ΓΑΙΑ, δηλαδή μητρώου αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Η πρώτη επίσημη προθεσμία βάσει Κοινοτικού Κανονισμού είναι η 15η Μαΐου, με 1% ποινή για κάθε ημέρα καθυστέρησης στη συνέχεια, με απώτατο όριο τις 25 ημερολογιακές ημέρες.
Υπενθυμίζεται πως το τιμολόγιο θα είναι το περυσινό της ΠΑΣΕΓΕΣ, πριν την έκπτωση 30% που είχε εφαρμόσει –μόνη σε όλη τη χώρα- το 2007 η ΕΑΣ Μεσσηνίας.