ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

19.6.08

Δεν έγιναν πανωγραψίματα στην Χώρα


Αυτό δέχτηκε χθές ομόφωνα το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην Καλαμάτα και αθώωσε τους δύο κατηγορούμενους .
Την υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια ανώνυμη καταγγελία στο ΣΔΟΕ και η οποία έλεγε ότι σε συγκεκριμμένο ελαιουργείο της Χώρας πανωγράφονται μεγάλες ποσότητες λαδιού σε παραγωγούς ( την περίοδο 2002-03 )
Μετά τον έλεγχο που έγινε από τον ΣΔΟΕ ακολούθησε έρευνα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ . οι οποίοι σύγκριναν την ποσότητα του λαδιού που είχε δηλωθεί από τη μονάδα με την κατανάλωση του ρεύματος την ίδια περίοδο.

Μέσα από μαθηματικούς τύπους για την ενέργεια που χρειάζεται ένα ελαιουργείο για να παράγει τους αντίστοιχους τόννους λαδιού, θεώρησαν ότι αποτελεί ένδειξη ότι η παραγόμενη ποσότητα είναι εικονική.
Κατηγόρησαν την επιχείρηση για απόπειρα απάτης της Ε.Ε ,οι υπάλληλοι όμως που έκαναν τον έλεγχο δεν μπόρεσαν στην χτεσινή δίκη να αποδείξουν την κατηγορία απλά παραδέχτηκαν ότι οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι η επιχείρηση πανωγράφει μόνο από ενδείξεις
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκε και μια παραγωγός που κατηγορείτο ότι δήλωσε παραπάνω παραγωγή για να πάρει μεγαλύτερη επιδότηση και η οποία επίσης αθωώθηκε.
Αρχικά οι κατηγορούμενοι παραγωγοί ήταν 115, από τη Χώρα και την ευρύτερη περιοχή, αλλά είχε παραγραφεί για αυτούς το αδίκημα.
Μάρτυρες στη δίκη ήταν και οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών Πύλου και Χώρας οι οποίοι κατέθεσαν ότι δεν γνώριζαν για ψευδή παραστατικά και πανωγραψίματα από τη συγκεκριμένη επιχείρηση, ενώ βεβαίωσαν ότι την περίοδο 2002 - 2003 οι επιδοτήσεις που δόθηκαν στους ελαιοπαραγωγούς ήταν μειωμένες κατά 60%.