ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

15.7.09

Ηλεκτροπληξία από την ΔΕΗ στους αγρότες - Φθηνό αγροτικό ρεύμα μόνο τη νύχτα


Μόνο τις νυχτερινές ώρες θα μπορούν από το 2010 να ποτίζουν με φθηνό ρεύμα οι Έλληνες αγρότες. Προωθώντας γενικότερα αλλαγές στα τιμολόγιά της, η ΔΕΗ προσανατολίζεται να καταστήσει «υποχρεωτική» την άρδευση κατά τη νύχτα, αλλιώς η τιμή στο αγροτικό τιμολόγιο ενδέχεται ακόμη και να υπερδιπλασιασθεί. Για τις αλλαγές στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος εκπονήθηκε από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ σε συνεργασία με την εταιρεία KANTOR μελέτη, η οποία προωθείται στην κυβέρνηση για να πάρει την τελική απόφαση σχετικά με τα τιμολόγια που θα ισχύσουν από το 2010.

Για το αγροτικό τιμολόγιο (40,4 ευρώ η μεγαβατώρα στη μέση τάση και 47,3 ευρώ η μεγαβατώρα στη χαμηλή τάση) οι μελετητές συνήγαγαν πως δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής ρεύματος, συνεπώς η ΔΕΗ θα πρέπει να υπερδιπλασιάσει τα τιμολόγιά της προκειμένου να μην κατηγορηθεί η Ελλάδα από την ΕΕ για έμμεση επιδότηση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα.

Βεβαίως, στη ΔΕΗ αντιλήφθηκαν και ορθώς πως σε μια τέτοια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τους αγρότες, η απόφαση αύξησης των τιμολογίων ρεύματος θα οδηγούσε σε μαζική αντίδραση και προφανώς η κυβέρνηση δεν θα υιοθετούσε τέτοια πρόταση.

Για τον λόγο αυτό κατέφυγαν στην εξής - σολομώντεια - λύση-πρόταση: να παραμείνει το αγροτικό ρεύμα για πότισμα φθηνό αλλά μόνο τις νυχτερινές ώρες όταν δεν παρατηρείται αιχμή στην κατανάλωση ρεύματος. Έτσι, η ΔΕΗ θα μπορέσει να διατηρήσει τη χαμηλή τιμή στα αγροτικό τιμολόγιο από την απαλλαγή χρέωσης δικτύου.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν η ΔΕΗ έχει διακόψει πολλές φορές την ηλεκτροδότηση στον αγροτικό τομέα τις ώρες αιχμής (11.00-15.00) κατά τους θερινούς μήνες, όταν δηλαδή σημειωνόταν μεγάλη κατανάλωση ρεύματος.