ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

23.3.11

Χωρίς άδεια χρήσης νερού χάνουν τις επιδοτήσεις οι αγρότες !

Καταγραφή και αδειοδότηση των δικαιωμάτων χρήσης νερού !!
Κοινή υπουργική απόφαση για την καταγραφή και την αδειοδότηση των δικαιωμάτων χρήσης νερού, προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως προκύπτει από έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αρμόδιο υφυπουργό, Θάνο Μωραΐτη.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Αθανάσιου Δαβάκη, ο οποίος έχει επισημάνει ότι στην πρόσφατη αναθεώρηση της ΚΑΠ σχετικά με το καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων, συμπεριλήφθηκε στις υποχρεώσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης ένα νέο περιβαλλοντικό πρότυπο, σχετικά με τα ύδατα.
Σύμφωνα με το καθεστώς της πολλαπλής συμμόρφωσης, οι γεωργοί που αρδεύουν τις καλλιέργειες τους θα πρέπει να τηρούν τις διαδικασίες έγκρισης νερού προς άρδευση. Απαιτείται, δηλαδή, η έκδοση αδειών για τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού που προϋφίστανται από το 2005, σε διαφορετική περίπτωση προβλέπονται ποινές περικοπής της επιδότησης….. Η κοινή υπουργική απόφαση, που έχει ήδη υπογραφεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και βρίσκεται για υπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία, έχει στόχο την καταγραφή και αδειοδότηση των δικαιωμάτων χρήσης νερού που προϋφίστανται της 20.12.2005, και είτε δεν έχουν καθόλου άδεια, είτε η άδειά τους έχει ήδη λήξει.
Στο έγγραφο του υπουργείου σημειώνεται ότι «η καταγραφή των υφισταμένων υδροληψιών και ιδιαίτερα των γεωτρήσεων είναι καθοριστικής σημασίας, ενόψει των εκπονούμενων ήδη σχεδίων διαχείρισης υδατικών διαμερισμάτων σε όλη τη χώρα», και ότι «έχει καταβληθεί προσπάθεια στην κοινή υπουργική απόφαση που προωθείται, ώστε οι διαδικασίες να είναι απλές, χωρίς ιδιαίτερες οικονομικές επιβαρύνσεις για τους ενδιαφερόμενους, ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται τα βασικά απαραίτητα στοιχεία για κάθε υδροληψία.
Ως προς την περιβαλλοντική αδειοδότηση των υφιστάμενων αρδευτικών γεωτρήσεων με ετήσια αντλούμενη ποσότητα 50.000 κυβικά ανεξαρτήτως βάθους, κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων και μέχρι την επικείμενη τροποποίησή τους, με το προωθούμενο νομοσχέδιο περί απλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θα συντάσσεται μόνο περιβαλλοντική έκθεση από τον ενδιαφερόμενο ή τον τεχνικό εκπρόσωπό του, η οποία θα ελέγχεται στη συνέχεια από την αρμόδια υπηρεσία υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.