ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

21.2.13

Μεταμόρφωση του Σωτήρος – Γιατί την Γιορτάζουμε στις 6 Αυγούστου !

Από φίλο της σελίδας!
Αγαπητοί αναγνώστες έχετε ποτέ αναρωτηθεί  γιατί ο Ιερός μας Ναός (Βυζαντινό μνημείο ) Μεταμόρφωση  του  Σωτήρος από τον οποίο πήρε  το χωριό μας την νέα του  ονομασία το 1927 εορτάζει στις  6 Αυγούστου .
Διαβάστε αυτά που κατορθώσαμε να συλλέξουμε από θρησκευτικές πηγές
Για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος γράφουν οι Ευαγγελιστές : Ματθαίος Κ. 17 1-13, Μάρκος 9 2-12 και Λουκάς Κ.Θ, 28-36.
Η Μεταμόρφωση του Χριστού που περιγράφουν οι πιο πάνω Ευαγγελιστές έγινε έξι μέρες πριν από τη σταύρωσή του. Η επικρατούσα αντίληψη της Ανατολικής και Δυτικής εκκλησίας είναι ότι έγινε πάνω στο όρος Θαβώρ.
Πάνω στο όρος αυτό η Αγία Ελένη μητέρα του Αγίου Κωνσταντίνου έκτισε το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Τα εγκαίνια έγιναν στις 6 Αυγούστου. Συνέπεια τούτου επεκράτησε και ο εορτασμός κατά την ημέρα αυτή ενώ προ της εποχής εκείνης ετελείτο προ του Πάσχα.
Και στη δυτική εκκλησία από την αρχαιότητα ήταν γνωστή η γιορτή της Μεταμόρφωσης του Κυρίου. Επεκράτησε όμως κατά τον ΙΕ’ αιώνα όταν ο πάπας Κύλιξτος ο Γ’ εξ’ ευγνωμοσύνης δια την ήττα των Τούρκων πλησίον του Βελιγραδίου (το έτος 1456) δια βούλας αυτού το 1457 καθιέρωσε επίσημα τον εορτασμό.
Τελειώνοντας θα πρέπει να συγχαρούμε όλους όσους συνετέλεσαν  στην Ανακαίνιση του ιερού μας Ναού  (Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ) και ιδιαίτερα στον παπά του χωριού μας , παπά- Βασίλη  Γαιτάνη  που με την μεγάλη προσωπική του  επιμέλειά  συνετέλεσε στην άρτια και εξαιρετική εμφάνιση του  Ιερού μας  Ναού