ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟ!
ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΤ΄ΕΞΟΧΗ "ΣΤΑΦΙΔΟΧΩΡΙ " ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΟΥ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ !
Βλαχόπουλο - Από τα ελάχιστα πλέον «Παραγωγικά » χωριά της Μεσσηνιακής υπαίθρου !!
Την ώρα που τα χωριά μας ερημώνουν το Βλαχόπουλο
αντιστέκεται με παραδοσιακές καλλιέργειες που τείνουν να εκλείψουν από την Μεσσηνία .
Απέραντοι ελαιώνες ,καλλιέργειες Μαύρης σταφίδας - Αμπέλου
και καταπράσινα περιβόλια με κηπευτικά συνθέτουν το τοπίο της περιοχής
,δημιουργώντας μία πραγματική « Όαση »
στην γύρω εγκαταλελειμμένη περιοχή
Αξίζει με την παρουσία σας στην Γιορτή να τιμήσετε αυτούς
που ακόμα …αντιστέκονται στον μαρασμό της Μεσσηνιακής υπαίθρου !
ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ
ΠΡΟΙΟΝ
Σπάνια η ιστορία ενός τόπου έχει συνδεθεί τόσο στενά με ένα
αγροτικό προϊόν όσο η περιοχή στο Βλαχόπουλο με τη μαύρη σταφίδα.
Η ελληνική μαύρη
κορινθιακή σταφίδα για περισσότερο από 600 χρόνια κατέχει κυρίαρχη θέση στο
παγκόσμιο εμπόριο.
*Να σημειώσουμε ότι το προϊόν έχει έντονο εξαγωγικό
χαρακτήρα, αφού το 98% της παραγωγής οδηγείται στις αγορές της του εξωτερικού
και κυρίως στην Αγγλία, ενώ μικρότερες ποσότητες διατίθενται στην Ολλανδία και
άλλες χώρες.
Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είναι μια ποικιλία σταφίδας που
σε παγκόσμιο επίπεδο ευδοκιμεί αποκλειστικά στη χώρα μας.
Η καλλιέργεια της στην Ελλάδα εντοπίζεται κυρίως στην
Πελοπόννησο με μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής τους νομούς Αχαΐας, Μεσσηνίας,
Ηλείας και Κορινθίας, ενώ επίσης καλλιεργείται και στα Ιόνια νησιά.
Η αποξήρανση (λιάσιμο)αποτελεί μια πολύ σημαντική καλλιεργητική
φροντίδα που ακολουθεί την συγκομιδή, αφού οι αγοραπωλησίες πραγματοποιούνται
στο τελικό προϊόν, δηλαδή τη σταφίδα.
Η πιο συνηθισμένη τακτική αποξήρανσης είναι σε ακάλυπτα
χωμάτινα ξηραντήρια (κοινώς Αλώνια).