ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

26.7.13

ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑΣ - Παραμένει ακμαία η.. ωραία μαυρομάτα !!!


ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΥΡΗΣ (ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ) ΣΤΑΦΙΔΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟ!

 ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΤ΄ΕΞΟΧΗ "ΣΤΑΦΙΔΟΧΩΡΙ " ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΟΥ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ !

 Βλαχόπουλο  - Από τα ελάχιστα πλέον «Παραγωγικά » χωριά της Μεσσηνιακής υπαίθρου !! 
 


Την ώρα που τα χωριά μας ερημώνουν το Βλαχόπουλο αντιστέκεται με παραδοσιακές καλλιέργειες που τείνουν να εκλείψουν από την  Μεσσηνία .


Απέραντοι ελαιώνες ,καλλιέργειες Μαύρης σταφίδας - Αμπέλου και καταπράσινα περιβόλια με κηπευτικά συνθέτουν το τοπίο της περιοχής ,δημιουργώντας μία πραγματική « Όαση  » στην γύρω εγκαταλελειμμένη  περιοχή


Αξίζει με την παρουσία σας στην Γιορτή να τιμήσετε αυτούς που ακόμα …αντιστέκονται στον μαρασμό της Μεσσηνιακής υπαίθρου !


ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ  ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ 


Σπάνια η ιστορία ενός τόπου έχει συνδεθεί τόσο στενά με ένα αγροτικό προϊόν όσο η περιοχή στο Βλαχόπουλο  με τη μαύρη σταφίδα.


 Η ελληνική μαύρη κορινθιακή σταφίδα για περισσότερο από 600 χρόνια κατέχει κυρίαρχη θέση στο παγκόσμιο εμπόριο.


*Να σημειώσουμε ότι το προϊόν έχει έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα, αφού το 98% της παραγωγής οδηγείται στις αγορές της του εξωτερικού και κυρίως στην Αγγλία, ενώ μικρότερες ποσότητες διατίθενται στην Ολλανδία και άλλες χώρες.


Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είναι μια ποικιλία σταφίδας που σε παγκόσμιο επίπεδο ευδοκιμεί αποκλειστικά στη χώρα μας.


Η καλλιέργεια της στην Ελλάδα εντοπίζεται κυρίως στην Πελοπόννησο με μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής τους νομούς Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας και Κορινθίας, ενώ επίσης καλλιεργείται και στα Ιόνια νησιά.


Η αποξήρανση (λιάσιμο)αποτελεί μια πολύ σημαντική καλλιεργητική φροντίδα που ακολουθεί την συγκομιδή, αφού οι αγοραπωλησίες πραγματοποιούνται στο τελικό προϊόν, δηλαδή τη σταφίδα.


Η πιο συνηθισμένη τακτική αποξήρανσης είναι σε ακάλυπτα χωμάτινα ξηραντήρια (κοινώς Αλώνια).