ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

25.8.13

Bunol : La Tomatina 2013 ..ο πόλεμος της ντομάτας

To La Tomatina είναι ένα φεστιβάλ ντομάτας που πραγματοποιείτε την τελευταία Τετάρτη του Αυγούστου κάθε χρόνο στην πόλη του Bunol κοντά στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Χιλιάδες επισκέπτες από όλες τις γωνιές του πλανήτη έρχονται να πάρουν μέρος στον διάσημο πλέον τοματοπόλεμο , όπου περισσότεροι από εκατό τόνοι υπερ-ώριμης ντομάτας ρίχνεται στους δρόμους.

Η εβδομάδα των εορτασμών περιλαμβάνει ,φεστιβάλ μουσικής, παρελάσεις, χορό και πυροτεχνήματα.

Τη νύχτα πριν από τον αγώνα ντομάτας, οι συμμετέχοντες του φεστιβάλ μετέχουν σε έναν διαγωνισμό μαγειρικής με βάση την ντομάτα που ονομάζεται paella.

Περισσότεροι από 40.000 έως 50.000 επισκέπτες έρχονται σε αυτό το τεράστιο αγώνα ντομάτας, ανεβάζοντας σημαντικά τον φυσιολογικό πληθυσμό της πόλης Bunol που κυμαίνεται περίπου στα 9.000 άτομα .

Λόγω της μεγάλης αύξησης των τουριστών ο δήμαρχος της πόλης καθόρισε εισητήριο 10 ευρώ προκειμένου να λάβει κάποιος μέρος στον αγώνα.

Θα πρέπει να υπάρχει εισιτήριο

Η περιοχή που διεξάγεται ο τοματοπόλεμος είναι μέσα στην παλιά πόλη, όπου δεν υπάρχει καμμία θέση χωρίς εισιτήριο για να παρακολουθήσει κάποιος τον αγώνα.

Μεγάλο πρόβλημα επίσης είναι η διαμονή , διότι δεν υπάρχουν τα απαιτουμενα δωμάτια για τις χιλιάδες των επισκεπτών και αρκετοί αναγκάζονται να διαμένουν στην κοντινή Βαλένθια σε απόσταση 38 χιλιόμετρων από την Bunol .

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το ( βρώμικο) χάος που θα ακολουθήσει τον αγώνα, οι καταστηματάρχες της πόλης χρησιμοποιούν τεράστια πλαστικά καλύμματα στις βιτρίνες τους, προκειμένου να τους προστατεύσουν από το μακελειό της ντομάτας.

Τι συμβαίνει στο La Tomatina ....

Γύρω στις 11 το πρωί, η πρώτη εκδήλωση του La Tomatina αρχίζει.

Δεκάδες φορτηγά μεταφέρουν τόννους ντομάτας στο κέντρο της πόλης, την Plaza del Pueblo.

Το φεστιβάλ δεν ξεκινά μέχρι να βρεθεί ο γενναίος ,ο οποίος θα αναρριχηθεί στην κορυφή ενός ξύλινου κονταριού με ύψος δύο ορόφων περίπου να φθάσει το πολυπόθητο ζαμπόν στην κορυφή.

Στην πράξη, η διαδικασία αυτή διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και το φεστιβάλ ξεκινά όταν ο γενναίος φθάσει στην κορυφή του κονταριού.

Το σήμα για την έναρξη του αγώνα είναι το άνοιγμα των κανονιών νερού, και το χάος ξεκινά.

Όσοι συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση ενθαρρύνονται να φορούν προστατευτικά γυαλιά και γάντια.

Παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται κάποιος να σχίσει ρούχα κάποιου άλλου, ο κόσμος τείνει να το αγνοήσει αυτό και πάντα θα σχίσει τα ρούχα κάθε ντυμένου προσώπου, άνδρα ή γυναίκας.

Μετά από μια ώρα ακριβώς, από την έναρξη, η ντοματομαχία τελειώνει όταν τα κανόνια νερού που ...πυροβολούν αδιάκοπα σηματοδοτήσουν το τέλος.

Η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει τη χρήση πυροσβεστικών οχημάτων για να καθαρίσουν τους δρόμους, με το νερό που παρέχεται από το παλιό ρωμαϊκό υδραγωγείο της πόλης .

Οι τοπικές αρχές δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τον καθαρισμό της πόλης από τον καθαρισμό των επισκεπτών.

Οι μετέχοντες εφορμούν στο ποτάμι της Bunol για να πλυθούν ενώ αν είναι τυχεροί κάποιος κάτοικος από το μπαλκόνι του θα ανοίξει την βρύση για να τους πλύνει .

Μόλις ο πολτός ντομάτας ξεπλένεται, τα πάντα στο έδαφος αστράφτουν λόγω της οξύτητας της ντομάτας και τίποτα δεν θυμίζει πλέον το χάος που προηγήθηκε.