ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

25.11.13

Μισός αιώνας στο ίδιο σημείο...

Ένας καφενές, στο ίδιο σημείο,  στο κέντρο της Μεταμόρφωσης  πάνω  από μισό  αιώνα!
Η επωνυμία είναι  «Καφεπαντοπωλείο »Σαράντος  Μαρκόπουλος  και  ιδρύθηκε από τον πρώτο ιδιοκτήτη  Βασίλη Μαρκόπουλο ,ο οποίος καταγόταν από το Χατζή και  παντρεύτηκε στην Μεταμόρφωση με την Βασιλική  Σαράντου Γουλέα .
Ο Βασίλης Μαρκόπουλος  στην δεκαετία του 1950 άνοιξε τον καφενέ ο οποίος πρόσφερε .κρασί ,ούζο και ρακί  με «μεζέ »  κυρίως τους  χειμωνιάτικους μήνες  βρασμένα λούπινα.
Ο καφενές με το πέρασμα των χρόνων  επεκτάθηκε προσφέροντας  είδη μπακαλικής και σταδιακά μετατράπηκε σε τοπικό … πολυκατάστημα  στο οποίο έβρισκες  και βρίσκεις από …βελόνι έως καλλυντικά.
Η πελατεία μεγάλωνε ,η φτώχεια που μάστιζε την Ελληνική ύπαιθρο είχε χτυπήσει και το χωριό μας και μαζί με την φτώχεια μεγάλωναν τα τεφτέρια και τα βερεσέδια .
Πάντα αγόγγυστος και χαμογελαστός  ο αείμνηστος Βασίλης Μαρκόπουλος πίστωνε τους περισσοτέρους αν και γνώριζε ότι  ήταν πολύ δύσκολο να μαζέψει τα χρέη
Στις καρέκλες του έχουν καθίσει υπουργοί ,βουλευτές ,επιστήμονες ,επιχειρηματίες ,καλλιτέχνες  από κάθε γωνιά της Ελλάδος ακόμα και το εξωτερικό μα πάνω από όλα αμέτρητοι ταξιδιώτες από κάθε σημείο του ορίζοντα .
Αυτός ο  χώρος, με περίπου 10-15 τραπέζια  τραπέζια,  κρατά τον παραδοσιακό του χαρακτήρα χωρίς στολίδια, και δεν έχει φύγει από τα χέρια της οικογένειας!
Είναι κάτι σαν κειμήλιο μάλλον.
Τώρα τον καφενέ τον έχει  ο γιός του

Τεφτέρι εσόδων εξόδων του 1953 σε χιλιάδες δραχμές.
Σαράντος  . 
Δύο  γενεές κρατούν το μαγαζί. Δύο διαφορετικές ιστορίες ζωής. Κληρονομιά ο καφενές, κληρονομιά και η πελατεία.
Υπάρχουν ηλικιωμένοι  πελάτες που στο ίδιο μέρος  έπιναν  και πίνουν τον ελληνικό καφέ τους και τα κρασάκια τους ,για περισσότερα από 60 χρόνια .
Εξήντα  χρόνια στις ίδιες καρέκλες, εξήντα χρόνια  στις χαρές και τις λύπες του χωριού μας .
Ο καφενές  αυτός  γνώρισε

μεγάλη άνθηση και έγινε στέκι. Τα παλιά τα χρόνια, οι επισκέπτες του χωριού μας και οι περαστικοί για την Χώρα  από τα χωριά εκεί έκανα μία στάση , μία ανάπαυλα  στο ταξίδι τους  ξεκουράζοντας για λίγο τους εαυτούς τους και  τα άλογα τους.

Σήμερα ο καφενές έχει επεκταθεί και σε ταβέρνα τις βραδινές κυρίως ώρες  με σπεσιαλιτέ το παστό καγιανά ,τον τηγανητό  μπακαλιάρο και φυσικά το περίφημο σουβλάκι του ..ακούραστου Σαράντου .
Σήμερα η τρίτη γενεά ο συνώνυμος εγγονός του ιδρυτή Βασίλης Μαρκόπουλος ο νεώτερος έφτιαξε  "σελίδα" στο Facebook για το ιστορικό μας στέκι
Η  πελατεία  συνεχίζει να ποικίλλει ενώ ξεχωρίζουν οι θαμώνες  που προτιμούν το μέρος, χρόνια τώρα και δεν το αλλάζουν με τίποτα!
Άλλωστε, τα στέκια δεν αλλάζουν παραμένουν πάντα μέσα στην καρδιά μας

Β.Μ