ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

16.1.18

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΤΙΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΙΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ NINO BIXIO ΚΑΙ SEBASTIANO VENIERO



Συνάντηση με τον αντιπρόσωπο των Μεσσηνιακών Οργανισμών Μελβούρνης και Βικτωρίας της Αυστραλίας Γιώργο Ηλιόπουλο είχε τη Δευτέρα το πρωί στο γραφείο του ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, με σκοπό να παραλάβει τις τιμητικές πλάκες που πρόκειται στηθούν ως μνημεία για τα θύματα των τραγωδιών των πλοίων Nino Bixio και Sebastiano Veniero-Jason, οι οποίες συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Πύλο και τη Μεθώνη αντίστοιχα.

Η Παμπυλιακή Αδελφότητα Μελβούρνης «το Ναβαρίνο» και η Παμμεσηνιακή
Αδελφότητα «Παπαπαφλέσσας» Μελβούρνης και Βικτώριας, με τη βοήθεια και υποστήριξη των υπόλοιπων Μεσσηνιακών Οργανισμών και του Ιστορικού και ΣυγγραφέαJim Claven, έχουν ως κοινό στόχο να τιμήσουν τόσο τα θύματα των τραγωδιών και τους επιζώντες, όσο και την υποστήριξη και αλληλεγγύη των ντόπιων κατοίκων που τους βοήθησαν. Παράλληλα ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, αγκαλιάζοντας πάντα διαδικασίες όπως τη συγκεκριμένη, ξεκίνησε τις διαδικασίες, ώστε να τοποθετηθούν τα μπρούτζινα μνημεία σε Πύλο και Μεθώνη με τις αρμόζουσες τιμές σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Άνοιξη.

«Αισθάνομαι συγκίνηση και υπερηφάνεια που οι πρόγονοί μας, επιβεβαίωσαν μέσα από αυτή την τραγική ιστορία για ακόμα μια φορά το φιλότιμο των Ελλήνων. Είναι κάτι που θα ήθελα να συνεχίσει να περνάει στις νέες γενιές και γι αυτό  προωθούμε τέτοιες διαδικασίες ανάμνησης: Για να τονώσουμε αυτό το συναίσθημα αλληλεγγύης στους νέους, Έλληνες και μη, που θα επισκέπτονται αυτά τα μνημεία. Ευχαριστώ όλους τους συλλόγους Μεσσηνίας της Μελβούρνης για την καθόλα σημαντική υποστήριξή τους.»

Στις 17 Αυγούστου του ’42 το πλοίο Nino Bixio, μετέφερε 2.000 Συμμάχους αιχμαλώτους στρατιώτες από τη Λιβύη με προορισμό ένα στρατόπεδο στην Ιταλία, όταν, 12 ναυτικά μίλια έξω από την Πύλο, πυρπολήθηκε από ένα
συμμαχικό υποβρύχιο, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο άνω των 300 στρατιωτών. Ένα χρόνο νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του ’41, τοSebastianoVeniero-Jason είχε πυρποληθεί ανοιχτά της Μεθώνης, αφαιρώντας τη ζωή σε περισσότερους από 500 στρατιώτες, ενώ οι υπόλοιποι επιβαίνοντες, οι οποίοι έφταναν τους 1.600, με τη βοήθεια των ντόπιων κατοίκων, τοποθέτησαν σε προσωρινούς τάφους όσα σώματα ξέβρασε η θάλασσα στις ακτές της Μεθώνης.

Η πολυετή έρευνα για τους πεσόντες στρατιώτες των Anzac και άλλων Συμμάχων κατά τη διάρκεια του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου του Ιστορικού και Συγγραφέα Jim Claven έχει σταθεί πολύτιμη βοήθεια στο έργο αυτό, ενώ σημαντική δεν παύει να είναι η υποστήριξη του εν ζωή Βεταράνου Bill Rudd (ετών 100), ο οποίος βρέθηκε στην τραγωδία NinoBixio στην Πύλο και ακόμα περιγράφει με γλαφυρότητα και συγκίνηση τα γεγονότα.