ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

26.1.09

Πως κατανέμονται τα ποσά για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και οριστικοποιήθηκαν τα ποσά που θα λάβουν οι αγρότες, ως ενίσχυση του εισοδήματός τους για το 2008 - 2009 από το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι γενικοί γραμματείς ανακοίνωσαν στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγροτών από τα μπλόκα, τα ποσά που διανέμονται. Όπως έγινε γνωστό, αναλυτικά θα δοθούν:

- Βαμβάκι. Σε αγρότες με μεγάλες ζημίες 45 ευρώ το στρέμμα. Για μικρές ζημίες 25 ευρώ το στρέμμα.

- Καλαμπόκι. Για μεγάλες ζημίες 25 ευρώ το στρέμμα και για μικρές ζημίες 20 ευρώ το στρέμμα. Σε όλους τους καλλιεργητές καλαμποκιού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5,5 ευρώ το στρέμμα και η επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα είναι αυξημένη κατά 40%

- Σιτάρι. Στο μαλακό σιτάρι θα δοθούν αντίστοιχα 12 και 8 ευρώ το στρέμμα και στο σκληρό 10 και 7 ευρώ το στρέμμα. Στους καλλιεργητές σκληρού σιταριού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 3 ευρώ το στρέμμα και η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης θα είναι αυξημένη κατά 40%. Στους καλλιεργητές μαλακού σιταριού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 2,5 ευρώ το στρέμμα και η επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θα είναι αυξημένη κατά 40%.

- Λάδι. Στο λάδι θα εκτιμηθούν οι ζημιές και θα δοθούν ως 30 λεπτά το κιλό.

Στις δενδρώδεις καλλιέργειες που θα αποζημιωθούν για ακαρπία, η ενίσχυση θα καθοριστεί ανά προϊόν και είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν και τα ροδάκινα.