ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

13.3.09

Στην......... αναμονή οι ελαιοπαραγωγοί

Στον ΕΛΓΑ «συνεδριάζει» η περιβόητη Επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που είχε προαναγγείλει από τα μπλόκα ακόμη ο Χατζηγάκης, και όλοι περιμένουν τις αποφάσεις που θα βγάλει και πως θα δοθούν τα χρήματα του «πακέτου» στους δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς από όλη την Ελλάδα, που βλέπουν τις τιμές του ελαιολάδου να έχουν φθάσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γίνει επιτόπια επίσκεψη στην Κρήτη της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον προσδιορισμό των ζημιών στις ελαιοκαλλιέργειες.

Όμως ενώ οι ελαιοπαραγωγοί αναμένουν στο ακουστικό τους… πιστώθηκαν στους λογαριασμούς καπνοπαραγωγών και βαμβακοπαραγωγών οι κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που αντιστοιχούν σε 100 ευρώ ανά στρέμμα για τον καπνό, και 45 ευρώ το στρέμμα για το βαμβάκι.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να πιστωθούν και οι λογαριασμοί για τα δημητριακά.

Οι αποζημιώσει για τα δημητριακά αντιστοιχούν σε: 25 ευρώ το στρέμμα για το καλαμπόκι, 10 ευρώ για το σκληρό σιτάρι, 12 ευρώ για το μαλακό σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι, τη βρώμη και το ρύζι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν πληρωθεί οι σπαραγγοπαραγωγοί με 200 ευρώ το στρέμμα.

Σημειώνεται ότι από τις ενισχύσεις θα αφαιρείται το 3%, μέσω των οποίων γίνεται η πληρωμή των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ.

Έτσι ολοκληρώνεται η πρώτη φάση υλοποίησης των εξαγγελιών του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη. Σε ότι αφορά τη δεύτερη φάση ακολουθούν οι δενδρώδεις καλλιέργειες, ενώ για τους ελαιοπαραγωγούς θα υπάρξουν ανακοινώσεις μετά τα αποτελέσματα επιστημονικής επιτροπής.