ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

26.3.09

ΝΗΛΕΑΣ: Ελαιόλαδο που η παραγωγή του σέβεται το περιβάλλον

Για πρώτη φορά στη χώρα μας υπάρχει πλέον ένα ξεχωριστό ελαιόλαδο, που οι καλλιεργητές του και η παραγωγή του αποδεδειγμένα σέβονται το περιβάλλον. Πρόκειται για το ελαιόλαδο που παράγεται από τους ελαιοκαλλιεργητές μέλη της συνεταιριστικής Ομάδας Παραγωγών της Μεσσηνίας ΝΗΛΕΑΣ.

Με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά εγκρίθηκε η ένταξη του ΝΗΛΕΑ στο Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου – ΕMAS (κοινοτικός κανονισμός 761/1001), δημοσιοποιώντας επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση την «Περιβαλλοντική δήλωση του ΝΗΛΕΑ κατά ΕΜΑS», την πρώτη στην Ευρώπη για την ελαιοκαλλιέργεια.

Οι ελαιοπαραγωγοί του ΝΗΛΕΑ, όπως επισημαίνει η Ομάδα Παραγωγών, όχι μόνο τηρούν πιστά τους κοινοτικούς και εθνικούς γεωργό-περιβαλλοντικούς κανόνες της καινούργιας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (η λεγόμενη πολλαπλή συμμόρφωση), αλλά παράλληλα στην καλλιέργεια και στην παραγωγή του προϊόντος τους εφαρμόζουν τα πιο αυστηρά διεθνή πρότυπα περιβαλλοντικής πιστοποίησης.

Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί του ΝΗΛΕΑ στην καλλιέργεια των ελαιόδεντρων τους, πιστοποιημένα:

• Χρησιμοποιούν τις ελάχιστες δυνατές ποσότητες νερού.

• Επεκτείνουν τη χρήση οργανικών λιπασμάτων (ενσωματωμένα κλαδιά ελιάς, αντί για χημικά λιπάσματα).

• Περιορίζουν στο ελάχιστο τη χρήση φυτοφαρμάκων.

• Προωθούν το βιολογικό τρόπο καλλιέργειας.

• Καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια, περιορίζοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων θερμοκηπίου.

• Προστατεύουν το έδαφος από πιθανή διάβρωση.

• Ενισχύουν τη βιοποικιλότητα στους ελαιώνες τους.

• Διαχειρίζονται – ανακυκλώνουν τους όποιους ρύπους.

Ετσι, η παραγωγή του ξεχωριστού αυτού ελαιολάδου από τον ΝΗΛΕΑ όχι απλά σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει στον καταναλωτή του προϊόντος τη διαβεβαίωση ότι, αγοράζοντας το άριστο αυτό μεσσηνιακό λάδι, πέραν της υγείας, συμβάλει και αυτός στη διατήρηση του περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο ζει ο ίδιος και θα ζήσουν και οι επόμενες γενιές.

Να σημειωθεί ότι η περιβαλλοντική δήλωση κατά ΕMAS διαφέρει ριζικά από τα άλλα πρότυπα πιστοποίησης στο ότι, όποιος την αποκτά πρέπει υποχρεωτικά : Να αποδεικνύει τη συμμόρφωσή του προς τους περιβαλλοντικούς κανόνες. Να εκπαιδεύει το προσωπικό του για περιβαλλοντική διαχείριση. Να παρουσιάζει συγκεκριμένες και μετρήσιμες επιδόσεις για τη συνεχή βελτίωση του περιβάλλοντος. Να κοινοποιεί δημόσια την «Περιβαλλοντική του Δήλωση», ώστε οι περιβαλλοντικές του επιδόσεις να βρίσκονται διαρκώς υπό την κρίση της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας και των καταναλωτών των προϊόντων του.