ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

15.5.11

19ος Αιώνας - Σκαρμιγκαίοι μετανάστες στο Νέο Κόσμο

Η ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης είναι τόσο παλιά, όσο και η ιστορία μας. Για λόγους που κατά καιρούς διαφοροποιούνται οι Έλληνες «μοιάζει» να αποζητούν πάντα καινούργιες πατρίδες. Περιοχές της ανατολικής μεσογείου, της νότιας Ρωσίας, του Εύξεινου Πόντου, της δυτικής Ευρώπης έγιναν οι πυρήνες μιας ισχυρής διασποράς. Ωστόσο από τα τέλη του 19ου αιώνα οι αναζητήσεις κατευθύνονται ακόμα πιο μακριά, καταργώντας τα νοητά σύνορα των ωκεανών, με κύριους αποδέκτες την Αμερική και την Αυστραλία. Ο μεταναστευτικός πυρετός θα κορυφωθεί την εικοσαετία 1900-1920 και η Ελλάδα θα χάσει το 8% του συνολικού πληθυσμού. Περίπου 25.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν κάθε χρόνο μια χώρα οικονομικά εξουθενωμένη και πολιτικά αβέβαιη και ξεκινούν για τη «Γη της Επαγγελίας» που υπόσχεται πλούτο και ευημερία για όλους. Το Σκέρμηγκα όπως όλα τα χωριά της Ελλάδας δεν έμεινε πίσω σ' αυτόν τον «μεταναστευτικό παραλογισμό» που κυρίευσε τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα την πατρίδα μας. ’νθρωποι στερημένοι, αγράμματοι, «άβγαλτοι» και αθώοι που δεν είχαν συνείδηση των δυνάμεών τους ούτε φυσικά και των δικαιωμάτων τους, αποτέλεσαν το κατάλληλο υλικό για εκμετάλλευση. Οι περισσότερες οικογένειες στο Σκάρμηγκα είχαν κάποιο μέλος τους στην Αμερική…. Όταν για πρώτη φορά άρχισα να μαζεύω υλικό για τους μετανάστες, διαπίστωσα ότι κάθε σπίτι είχε ένα παππού, ένα πατέρα ή ένα θείο που είχε κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι στην Αμερική αναζητώντας καλύτερη τύχη. Τότε οι περισσότεροι από τους μετανάστες πρώτης γενιάς είχαν πεθάνει ή δεν είχαν γυρίσει ποτέ στη πατρίδα. Σ' αυτούς τους ανθρώπους της Σκαρμιγκαίηκης γης, που την αγάπησαν και την πόνεσαν μα δεν μπόρεσαν να τη ζήσουν. Αλλά και δεν πρόφτασαν να χαρούν τα μονοπάτια και τις ανηφοριές της, τα ποτάμια, τα αλώνια τα ξωκλήσια και τις εξοχές της. Το φως, το νερό, τον ουρανό, τον αέρα της.
Από το Σκάρμηγκα στην Αμερική
Ήταν αρχές του 1900. Η Ελλάδα έχει βγει χαμένη από τον ατυχή πόλεμο με τους Τούρκους το 1897. Έχει προηγηθεί το 1883 η πτώχευση του Χαρίλαου Τρικούπη. Η χώρα παραμένει μικρή, αφού η Μακεδονία, η Θράκη και το μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου βρίσκεται σε Τουρκική κατοχή, η ζωή του κόσμου είναι δύσκολη, η απόδοση της γης περιορισμένη. Η κοινωνική πρόνοια ελλείπει παντελώς, η κακοδιοίκηση είναι στην ημερήσια διάταξη, οι αγρότες που αποτελούν και το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, βρίσκονται παραδομένοι στο έλεος της τοκογλυφίας. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση κάποιοι θαρραλέοι νέοι, ξεκινούσαν για την Αμερική, τον Νέο κόσμο, όπως έλεγαν. Και μαζί με αυτούς ξεκινούσαν κι άλλοι, όλο περισσότεροι. Και όχι μόνο νέοι, αλλά και μεσήλικες, παιδιά, γυναίκες, με στόχο την αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. «Μοναδικό τους εφόδιο ήταν συνήθως τότε μαζί με το ιδίωμα του χωριού, του σπιτιού και του χεριού, τα χρέη και ο καημός της πατρίδας και μιας πίστης, πως στο Νέο κόσμο, στην καινούργια Γη της Επαγγελίας, τα πράγματα θα αλλάξουν γρήγορα και έτσι θα ξεχρεώσουν το σπίτι, θα παντρέψουν τις αδελφές και σε δέκα ή σε πέντε χρόνια ποιος ξέρει να το πει ακριβώς, ίσως και γρηγορότερα θα γυρίσουν πίσω τιμημένοι, εφοδιασμένοι με όσα χρειάζονται για μια καινούργια καλύτερη ζωή»,. Μέσα σε αυτό το κλίμα πολλοί Σκαρμιγκαίοι από το 1900 μέχρι το 1910 πήραν το δρόμο της μετανάστευσης προς την Αμερική ,φτάνουν στη Νέα Υόρκη. Παραμένουν λίγο καιρό εδώ αλλά δεν στεριώνουν. Πηγαίνουν βορειότερα και εγκαθίστανται στη Βοστώνη. Μέχρι το 1912 έχουν δουλέψει σκληρά κυρίως σε εστιατόρια και έχουν κάνει ένα καλό κομπόδεμα με το οποίο ενοικιάζουν ένα μικρό κτίριο που το διαμορφώνουν σε πανσιόν. Εδώ έρχονται τα επόμενα χρόνια πολλοί άλλοι πατριώτες από τα γύρω χωριά,και με λίγα λεφτά ενοικιάζουν ένα δωμάτιο για να μείνουν.. Η Βοστώνη γίνεται δεύτερη πατρίδα τους. Επικοινωνούν με γράμματα και καρτ ποστάλ με τους συγγενείς τους στο Σκάρμηγκα, στέλνουν τα πρώτα τσεκ με δολάρια, παρασέρνουν και κάποιους άλλους να έρθουν στην Αμερική.
ΜΕΣΙΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Σίγουρα τα γενικότερα κίνητρα της μετανάστευσης που αναφέραμε πιο πάνω συνετέλεσαν αποφασιστικά στο μεγάλο κύμα στις αρχές του 20ου αιώνα. Όμως δεν πρέπει να αγνοούμε ότι και οι διάφοροι πράκτορες των ατμοπλοϊκών εταιριών, κάτι σαν μεσίτες της μετανάστευσης συνέργησαν ώστε να διογκωθεί η μετανάστευση κυρίως από τις επαρχίες. Πολλά ήταν τα μεσιτικά γραφεία που αναλάμβαναν να προωθήσουν τους μετανάστες κάθε ηλικίας, φύλλου ή επαγγελματικής ικανότητας στη γη της επαγγελίας κι ακόμα περισσότερα ήταν τα άτομα που ήταν απασχολημένοι με το κυνήγι των αφελών που πιστεύοντας τα λόγια τα μεγάλα πείθονταν να ξεκινήσουν το ταξίδι για τη νέα πατρίδα. Αυτοί οι «μεσίτες της μετανάστευσης» ήταν πρόσωπα πανούργα και τυχοδιωκτικά, που γυρνούσαν μέρα και νύχτα την επαρχία και προπαγάνδιζαν τη φυγή προς το νέο «παράδεισο». Να τι έγραφε ο Σ. Κανούτης στο «Ελληνοαμερικάνικο Οδηγό» του το 1908. «Οι πάντες δε και απανταχού της Ελλάδος και των Ελληνικών χωρών, νέοι, γέροντες, άγαμοι ή έγγαμοι, ή αγράμματοι, ορεινοί ή πεδινοί, χωρικοί ή αστοί, ρωμαλέοι ή καχεκτικοί, έχουσι καταληφθεί υπό Αμερικανίτιδος, αι επιτυχίαι των εκ των αρχαιοτέρων μεταναστών εν τω Νέω κόσμω, εξογκούμεναι και μεγαλοποιούμεναι δια της φαντασίας και της φήμης, ενίοτε δε και δι΄ εφημερίδων τινών, δεν αφήνουσι αυτούς να ησυχάσωσιν εν τη πατρώα γη....». Φαίνεται πάντως ότι και η δραστηριότητα των πρακτόρων ξέφευγε συχνά από τα όρια της νομιμότητας. Έφταναν πολλές φορές στο σημείο του κοινού απατεώνα και καταχραστή, εισπράττοντας υπέρογκα ποσά από τους υποψηφίους μετανάστες για να μεσολαβήσουν στις αρχές όταν υπήρχαν τυπικά κωλύματα. Πολλές φορές μάλιστα εξαπατούσαν και εξαγόραζαν τους ίδιους τους αρμόδιους υπαλλήλους.
ΟΛΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
Άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα των υποψηφίων μεταναστών ήταν η εξοικονόμηση του αρκετά σοβαρού για την εποχή εκείνη ποσού των 300-400 δρχ που χρειάζονταν για το εισιτήριο και τα έξοδα του ταξιδιού. Πολλοί ήταν αυτοί που δανείζονταν το ποσό αυτό υποθηκεύοντας τη μικρή κτηματική περιούσια στο χωριό, ελπίζοντας ότι γρήγορα θα εξοφλήσουν το χρέος με τη νέα δουλειά τους. Όμως το μέλλον τους επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις και συνήθως τα χρέη έμεναν ανεξόφλητα, έτσι ώστε οι αδίστακτοι τοκογλύφοι να αποκτούν εύκολα αμύθητες περιουσίες. Έτσι γινόταν ακόμη πιο δύσκολος ο δρόμος της επιστροφής, μια και η παλιννόστηση σήμαινε όχι μόνο ατίμωση αλλά και έλλειψη κάθε δυνατότητας επιβίωσης. Παράλληλα ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις Υπερωκεάνιες Ατμοπλοϊκές Εταιρείες είχε αρχίσει να γίνεται όλο και πιο σκληρός. Σε κάποια περίοδο μάλιστα, το εισιτήριο από Πειραιά στη Νέα Υόρκη έφτασε μόλις τις 60 δραχμές. Βέβαια αυτό είχε να κάνει και με τις συνθήκες μεταφοράς των μεταναστών που από περιγραφές μαθαίνομε ότι η μεταφορά τους ήταν λίγο καλύτερη από εκείνη των ζώων. Η κατάσταση βελτιώθηκε αργότερα μετά το 1928 όταν οι αμερικανικές αρχές πήραν αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τα πλοία που προσέγγιζαν στην Αμερική, καθώς και για τις συνθήκες καθαριότητας και διαβίωσης των μεταναστών στη διάρκεια του ταξιδιού.
Η ΖΩΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΥΠΕΡΩΚΕΑΝΙΟ
Πολλά έχουν γραφτεί για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μεταφέρθηκαν στην Αμερική οι χιλιάδες Έλληνες μετανάστες. Μετά τις απαραίτητες διατυπώσεις για την έκδοση της άδειας μετανάστευσης, το ξεψείριασμα, τον εμβολιασμό και την επιβίβαση τους στο πλοίο οι μετανάστες αντιμετώπιζαν μια κυριολεκτικά «άγρια» κατάσταση που εξαρτιόταν βεβαίως από την κατάσταση του πλοίου. Οι φτωχοί λοιπόν μετανάστες «πακετάρονταν» στα διαμερίσματα της τρίτης θέσης τα οποία είχαν καθαριστεί μονάχα την τελευταία μέρα πριν από την αναχώρηση, επειδή υπήρχε η επιθεώρηση της δημόσιας υγείας του λιμανιού. Στοιβαγμένοι λοιπόν σε αμπάρια, χωρίς επαρκή τροφή, φάρμακα, ρουχισμό και στοιχειώδεις ανέσεις ξεκινούσε το ταξίδι για τον παράδεισο που διαρκούσε 25 και περισσότερες ημέρες. Να τι γράφει η Μ. Σαραντοπούλου-Οικονομίδου που γνώρισε ως δημοσιογράφος από κοντά τους μετανάστες, στο βιβλίο της οι «Έλληνες της Αμερικής όπως τους είδα» (Νέα Υόρκη 1916). Χαρακτηρίζει το ταξίδι αυτό ως «τον πρώτον σταθμόν του εξευτελισμού και της ταπεινώσεως του μετανάστου, το αρχικόν σημείον καταρρακώσεως του ατομικού εγωισμού .Οι χώροι της τρίτης θέσεις ήταν κυριολεκτικά «πακεταρισμένοι» με σειρές από σιδερένια ή ξύλινα διώροφα κρεβάτια. Κάθε κρεβάτι είχε μάκρος 1.88 μέτρα και πλάτος 0.61 μέτρα με ύψος ανάμεσα στα δύο κρεβάτια 0.76 μέτρα. Δηλαδή αντιστοιχούσαν συνολικά 0,84 κυβικά μέτρα σε κάθε επιβάτη, έχοντας τις διαστάσεις περίπου όσο δύο φέρετρα » Και τα κρεβάτια δεν ήταν στην πραγματικότητα τίποτε παρά πάνω από κάτι που θα μπορούσε χαρακτηρίσει σαν φτωχά στρωμένα ράφια. Τα στρώματα ήταν γεμισμένα με άχυρα ή φύκια και για μαξιλάρι αν δεν είχε προνοήσει να φέρει μόνος του ο μετανάστης χρησιμοποιούσε το σωσίβιο του. Προσφέρονταν μόνο μια κουβέρτα για κάθε επιβάτη και στα χειμωνιάτικα ταξίδια όλοι κοιμόνταν με τα ρούχα που φορούσαν για να ζεσταίνονται. Δεν υπήρχαν καρέκλες ή σκαμνιά, ούτε τραπέζι ή ντουλάπι, ούτε καν κρεμάστρες. Οι αποσκευές, τα ρούχα, τα σκεύη του φαγητού και όλα τα υπάρχοντα τους έπρεπε να βολευτούν ανάμεσα στα στενά αυτά κρεβάτια. Δεν υπήρχαν καλάθια αχρήστων ή δοχεία σκουπιδιών κι ακόμη οι εταιρείες δεν διέθεταν σακούλες για τους επιβάτες που θα ζαλίζονταν από την θαλασσοταραχή και θα έκαναν εμετό.
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ
«Ο επιβάτης ευρίσκει άνεσιν, περιποίησιν και καθαριότητα απαράμιλλον, τροφήν Ελληνικήν καθαράν και άφθονον, πλήρωμα ελληνικόν». Αυτά εκτός των άλλων έγραφε η διαφημιστική αφισέτα του ατμόπλοιου «Ο Θεμιστοκλής» 12.000 τόνων, που ναυπηγήθηκε το 1907. Όμως σε κάθε επιβάτη δινόταν με την επιβίβαση του στο πλοίο ένα κουτάλι, ένα πιρούνι, και μια τενεκεδένια καραβάνα. Όταν αναγγελλόταν το πρωινό συνήθως στις επτά παρά τέταρτο, όλοι στριμώχνονταν στο χώρο της διανομής καθώς δεν υπήρχε τραπεζαρία παρά μονάχα ένας χώρος σε κάποια άκρη με λίγα τραπέζια και μερικούς πάγκους, όπου συνήθως κάθονταν οι γυναίκες και τα παιδιά. Οι άντρες έπρεπε από τους χώρους σερβιρίσματος κρατώντας τις καραβάνες να βρουν κάποιο χώρο για να φάνε ή να βγουν στο ανοιχτό κατάστρωμα. Το φαγητό όμως ήταν τόσο κακομαγειρεμένο που σχεδόν δεν τρωγόταν. Συνήθως το μισό φαγητό που ετοιμάζονταν για τους μετανάστες κατέληγε τροφή για τα ψάρια του ωκεανού. Οι επιβάτες μπορούσαν να αγοράσουν από την καντίνα του πλοίου κάτι για να συμπληρώσουν το φαγητό τους, πράγμα που έκανε την ποιότητα του φαγητού χειρότερη, προκειμένου να αυξηθεί ο τζίρος της καντίνας. Διαβάζουμε στο «Συναξάρι» του Ανδρέα Κορδοπάτη για το φαγητό πάνω στο υπερωκεάνιο. « Για φαγητό έσφαζαν και μας έδιναν κάτι παλιάλογα. Τα βλέπαμε τα είχαν στα αμπάρια και τα σιχαινόμασταν. Τρεις τέσσερις από εμάς τα έτρωγαν, έκλειναν τα μάτια, η καρδιά τους το δεχότανε. Οι άλλοι κινδυνεύαμε από ασιτία. Καμιά βδομάδα τη βγάλαμε μ΄ αυτά που είχαμε ψωνίσει στη Πάτρα. ’λλα σωθήκανε. Μαζευτήκαμε τότε και πήγαμε στον καπετάνιο και τον παρακαλέσαμε να μαγειρεύουμε φασόλια, μπακαλιάρο, φακές. Καταφέραμε να βάλουμε μάγειρα δικό μας, ταξιδιώτη. Μας έδιναν κάτι ρέγκες με σκουλήκια, χαλασμένες, τις πετάγαμε. Μόλις τις πετάγαμε εμείς, βούταγαν Αλβανοί και άλλες φυλές, τις άρπαζαν»
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΙΠΝΟ
Το τελευταίο δείπνο πριν την άφιξη στη Νέα Υόρκη έπρεπε να ήταν κάπως διαφορετικό. Μπορούσε να περιλαμβάνει πολλές λιχουδιές όπως πατάτες τηγανητές. Είχε σκοπό φαίνεται να δώσει ένα τόνο ευχαρίστησης στην άφιξη και στην επιθεώρηση από τις Αμερικανικές υγειονομικές αρχές. Έπρεπε να δείχνουν ευχαριστημένοι, έτσι τους έλεγαν οι καμαρώτοι γιατί αλλιώτικα δεν θα σας αφήσουν να βγουν.
ΣΤΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ELLIS ISLAND
Μετά από ένα τόσο «ευχάριστο ταξίδι» ο μετανάστης αντίκριζε επιτέλους το επιβλητικό άγαλμα της Ελευθερίας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, ενώ στο βάθος ξεχώριζαν μακρινές και απίστευτες οι κορυφογραμμές των κτιρίων του Μανχάταν καθώς κατευθύνονταν στο Ellis Island. Εδώ σ΄ αυτό το μικρό νησάκι ήταν η καραντίνα, γινόταν ο δημόσιος υγειονομικός έλεγχος. Καθώς το πλοίο αγκυροβολούσε, ένας στολίσκος από μικρά πλοία περικύκλωνε το υπερωκεάνιο «Οι άνδρες της υπηρεσίας αλλοδαπών και της δημόσιας υγείας ανέβαιναν στο πλοίο και περνούσαν γρήγορα από τους χώρους της πρώτης και δεύτερης θέσης σε μία βιαστική επιθεώρηση των επιβατών των θέσεων αυτών. Ύστερα κατέβαιναν στα διαμερίσματα όπου βρίσκονταν οι επιβάτες της τρίτης θέσης για το πιο χρονοβόρο μέρος της δουλειάς τους, προκειμένου να εξετάσουν κάθε επιβάτη». (Α.Ι. Τζαμτζής σελ 28) Αφού τελείωνε η διαδικασία τελωνιακού ελέγχου, τότε μόνον άρχιζαν οι μετανάστες να κατεβαίνουν τις σκάλες του πλοίου φορτωμένοι με τις αποσκευές τους. Έτσι κουβαλώντας τα ογκώδη μπαούλα τους πήγαιναν στις βάρκες της Υπηρεσίας Αλλοδαπών που τους περίμεναν για να τους πάνε στο Ellis Island γνωστό στους Έλληνες μετανάστες ως «Καστιγκάρι». Εκεί οι μετανάστες υποβάλλονταν στην τελική δοκιμασία. Να τι γράφουν ο Ι. Γεωργακόπουλος και Ε. Παπαχελής στη μελέτη τους «Ο Έλλην εν Αμερική» 1917. Στο νησί Ellis, όπου εξετάζονταν από γιατρούς και άλλους αρμοδίους, επιφορτισμένους να διαπιστώσουν αν συντρέχουν οι όροι του νόμου για την είσοδο στη χώρα (πρόκειται για τον περίφημο νομό «περί μετανάστευσης του 1906, που απαγόρευσε την είσοδο ορισμένων κατηγοριών μεταναστών, όπως ηλίθιων, φρενοβλαβών, τελείως απόρων, εκείνων που είναι βάρος για την κοινωνία - γερόντων, εγκληματιών, πολυγαμιστών, αναρχικών, πόρνων, ασυνόδευτων ανήλικων κλπ.). Όσοι εξετάζονταν και αποδεικνύονταν υγιείς, περνούσαν τη σχετική ανάκριση (συνήθως ήταν προετοιμασμένοι για το τι απαντήσεις θα δώσουν) και αν όλα πήγαιναν καλά έπαιρναν το «ελεύθερο». Οι υπόλοιποι στοιβάζονταν και πάλι στο πλοίο, για να υποστούν την τραγική δοκιμασία της επιστροφής
ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Αφού περνούσαν τις εξετάσεις του Ellis Island οι μετανάστες μεταφέρονταν στη Νέα Υόρκη για να στριμωχθούν αρχικά στα καμαράκια της πολύβουης μεγαλούπολης, σε υγρές τρώγλες και ανήλια υπόγεια.. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα ήταν η εξεύρεση μιας προσωρινής δουλειάς μέχρι να παρουσιαστεί η «καλή ευκαιρία». Πολλοί επίσης προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο σε γνωστούς συγγενείς και φίλους, που βρίσκονταν εκεί από καιρό και λίγο ή πολύ τους είχαν παρακινήσει σ΄ αυτή την περιπέτεια. Οι εκπλήξεις ήταν όμως πολλές και δυσάρεστες. ’λλες φορές οι γνωστοί αδιαφορούσαν γιατί δεν περίμεναν να πάρει «τοις μετρητοίς» ο άλλος τα όσα είχαν γράψει και να κουβαληθεί, άλλοτε αδυνατούσαν και αυτοί οι ίδιοι να επιβιώσουν και το πολύ πολύ «να τρύπωναν» τον νεοφερμένο σε κάποια δουλειά «του ποδαριού» και άλλοτε φρόντιζαν όσοι είχαν κατορθώσει να στήσουν κάποιο μαγαζί ή μικροεπιχείρηση (εστιατόριο, στιλβωτήριο, ανθοπωλείο κλπ.) να τον εκμεταλλευτούν αλύπητα, γνωρίζοντας την αδυναμία του να αμυνθεί. Διαβάζομε από τις «Σελίδες ημερολογίου» του Ν. Γκόρτζη στο περιοδικό «Μελέτη» το Δεκέμβριο του 1910. «Θα τον ίδετε παντού τον Έλληνα μετανάστην. Θα τον συναντήσετε εις πάσαν λεωφόρον, εις πάσαν οδόν, εις πάσαν σχεδόν γωνίαν στιλβώνοντα υποδήματα, πωλούντα άνθη, ψήνοντα κάστανα ή οδηγούμενον υπό του αστυφύλακος εις την αστυνομίαν τη συνοδεία αλαλαζόντων χαμινίων. Ο Έλλην μετανάστης και μικρέμπορος ο διημερεύων και διανυκτερεύων εν υπαίθρω, αποτελεί εντελώς ξεχωριστήν φυσιογνωμίαν εις την απέραντον κοσμόπολιν. Εάν δεν επρόφθασε να εξαμερικανισθή ακόμη εξωτερικώς, να περιβληθή δηλαδή τα ευρύχωρα και ακαλαίσθητα ενδύματα, τα οποία κατασκευάζουν και πωλούν έτοιμα οι Εβραίοι αντί πέντε δολαρίων και τα οποία αποδίδουν την προσωνυμίαν του «Αμερικανού» εις τους παλινοστούντας, εάν τα οικονομικά του επέτρεψαν, φορεί ακόμη τα χονδροκαμωμένα ρούχα της πατρίδος του, τα οποία ηγόρασε κατά την παραμονή της αναχωρήσεώς του, εις τον Πειραιά ή εις τας Πάτρας και τον πατροπαράδοτον κούκον της ελληνικής βιομηχανίας, τον καλύπτοντα τας βλεφαρίδας και εισερχόμενον μέχρι των ώτων». Και συνεχίζει πάρα κάτω. «...Οι πλείστοι των Ελλήνων μικρεμπόρων διημερεύουν και διανυκτερεύουν εις το κάτω τμήμα της πόλεως, το κοινώς αποκαλούμενον ντάουν τάουν όπου και η μεγαλύτερα εμπορική κίνησις. Πέριξ των πεζοδρομίων του παρά την αποβάθραν του Μπάττερυ Πλέις πάρκου σταθμεύουν δωδεκάδες καροτσάκια Ελλήνων επιχειρηματιών, πωλούντων μπανάνας, πορτοκάλια, δαμάσκηνα, φθηνά γλυκίσματα και παγωτά και πρόστυχα ταχυδρομικά δελτάρια. Πολλάκις, οσάκις συμβαίνει να πυκνωθούν αι τάξεις των, νομίζετε ότι ευρίσκεσθε εις ελληνικήν επαρχιακήν εμποροπανήγυριν. Οι πωληταί χωρικοί εκ διαφόρων μερών της Πελοποννήσου, άλλος γέρων και άλλος νέος, νεοαφιχθέντα παιδία και ασπρομάλληδες αποτυχόντες τυχοδιώκται συζητούν περί των ενδιαφερόντων ζητημάτων της πατρίδος των, περί των δημάρχων των, των παρέδρων των, των δημοτικών συμβούλων των ή εντρυφούν εις την συνήθη κακογλωσσίαν, δια της οποίας σχολιάζουν όλα τα ζητήματα του τόπου των. Εάν έλειπαν τα υψηλά οικοδομήματα, η παραπλεύρως διερχόμενη γραμμή του εναερίου σιδηροδρόμου και τα αγάλματα του πάρκου θα ενομίζατε ότι ευρίσκεσθε πράγματι εις ελληνικόν χωρίον εν ημέρα πανηγύρεως. Στις συνθήκες αυτές η αγωνία να επιβιώσει, μετατρεπόταν εύκολα σε πανικό και ο μετανάστης εγκατέλειπε τα όνειρα του για να αποκτήσει μια άλλη οποιαδήποτε δουλειά σε οποιοδήποτε σημείο της Αμερικής. Και συνεχίζει ο Ν. Γκόρτζης . «Ενίοτε, οσάκις μελαγχολικός θελήσετε να σταματήσετε και περιεργασθήτε τα ατυχή αυτά θύματα του εκπατρισμού ατυχεστέρας πατρίδος, ήτις δεν ηδυνήθη να τα συγκρατήση εις τους κόλπους της, αντιλαμβάνεσθε, πανικόν ενσκήπτοντα αιφνιδίως εις τας τάξεις των και βλέπετε καροτσάκια και εμπορεύματα εξαφανιζόμενα εν ριπή οφθαλμού, ανατρεπόμενα, θραυόμενα ως υπό την επηρείαν ενσκήψαντος τυφώνος. Είναι ο έφιππος αστυνόμος με την ροδοκόκκινον και επιβλητικήν μορφήν, τα κίτρινα γαλόνια, τα τόσον ωραία αρμοζόμενα εις την κυανήν στολήν του, τα άσπρα γάντια και τον υπερήφανον καστανόχρουν ίππον, όστις αντιληφθείς αυτούς εκ της γωνίας σπεύδει προς καταδίωξιν των. Οι Έλληνες μικρέμποροι, ως τα καταδιωκόμενα πτηνά υπό αρπακτικού ορνέου, διασκορπίζονται περιδεείς προς όλα τα σημεία του ορίζοντος, παρασύροντες εν τη ορμή των τους διαβάτας, προσκρούοντες επί των γωνιών, κτυπώντες επί των σιδηρών κιγκλιδωμάτων και προκαλούντες την αγανάκτησιν του πλήθους». Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι Σκαρμιγκαίοι μετανάστες αναζήτησαν τα πικρά μεροκάματα που θα τους εξασφάλιζαν στοιχειώδης συνθήκες ζωής. Αρκετοί ήταν αυτοί που «βολεύτηκαν» κυρίως σε εστιατόρια σαν λαντζέρηδες και από μαρτυρίες μεταγενέστερων έγιναν και αφεντικά. Οι περισσότεροι όμως δούλεψαν στη βαριά βιομηχανία, στο σιδηρόδρομο, στα λατομεία, τα ανθρακορυχεία και τα μεταλλεία και ήταν αναμφισβήτητα οι πιο άτυχοι. Η ζωή τους στα κολαστήρια αυτά ήταν ανυπόφορη. Ζούσαν στοιβαγμένοι στα άθλια παραπήγματα ο ένας πάνω στον άλλο, υποσιτίζονταν και δεν είχαν ούτε στοιχειώδη περίθαλψη και ασφάλεια. Στις συνθήκες αυτές διαβίωσης ο άνθρωπος εξαντλείται σωματικά, νεκρώνεται διανοητικά και γίνεται ηθικά υπάνθρωπος, γράφει η Σαραντοπούλου που επισκέφθηκε τέτοιους χώρους. Και συνεχίζει αναφερόμενη στην ασφάλεια και την περίθαλψη των μεταναστών: «Εάν ο εργάτης υποστεί βλάβην εν τη υπηρεσία και καταστεί ανίκανος δια το μέλλον προς εργασίαν, τότε πρέπει να κινήση ούτος αγωγήν κατά της εταιρείας προς αποζημίωσιν. Είναι όμως εύκολον τούτον; Η εταιρεία είναι πλούσια και ισχυρά, ο εργάτης πτωχός και ασθενής. Εκείνη έχει προς υπεράσπισιν της στρατειάν ολόκληρων δικηγόρων και ο εργάτης είναι άνευ του απαιτουμένου χρήματος, αδαής της γλώσσης, εν τέλει εγκαταλελειμμένος. Οι ιατροί των εταιρειών αυτών είναι εγκληματίαι του χειρίστου είδους, οι οποίοι όμως διεκφεύγουν της δικαιοδοσίας του νόμου εν επιγνώσει της ανικανότητας των να θεραπεύουσιν τους εργάτας, τους απεστέλλωσι εις τα βασίλεια του Πλούτωνος ή τους ακρωτηριάζουν αποκόπτοντες χέρι ή πόδι, το οποίον δεν είχεν κατ΄ αρχάς ή αμυχήν ελαφράν μόνον»
ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ
Χιλιάδες Έλληνες μετανάστες ταλαιπωρήθηκαν χρόνια ολόκληρα στην κοπιαστική και κακοπληρωμένη δουλειά του εργάτη σιδηροδρόμων. Ήταν κάτι σαν πρόσφυγες, χωρίς μόνιμη κατοικία (κοιμόντουσαν στα βαγόνια του διαρκώς μετακινούμενου συνεργείου) και η επαφή τους με την «κοινωνική ζωή» ήταν καθαρά συμπτωματική (όταν η γραμμή περνούσε κοντά σε κατοικημένη περιοχή, πήγαιναν ομαδικά να «καταθέσουν» τις πενιχρές οικονομίες τους σε εφήμερες διασκεδάσεις). Ο Σ. Κανούτας αναφέρει ότι τα δυστυχήματα στη δουλειά ήταν συχνότατα. Σημειώνει: «Αλλά μη νομίση τις ότι αι εργασίαι αυταί είναι σταθεραί και μόνιμοι. Ένεκα πλείστων όσων λόγων και ποικίλων αιτιών και αφορμών, αι εταιρείαι αποβάλλουν λίαν συχνά τους εργάτας, οι οποίοι μέχρις ου ευρώσιν νέαν εργασίαν, εξοδεύουσι τας μικράς των οικονομίας ».

ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ ΩΡΕΣ ΣΤΗ ΦΑΜΠΡΙΚΑ
Το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων μεταναστών που παγιδεύτηκαν στις πόλεις, μετά από αγωνιώδεις και συνήθως αποτυχημένες προσπάθειες να «στηθεί» κάποια δουλίτσα, κατέφευγε στη βαριά βιομηχανία, τη μεγάλη χοάνη που κατάπινε όνειρα και φιλοδοξίες, τη μέγγενη που συνέτριβε αργά αλλά σταθερά κάθε σωματική και ψυχική αντοχή. Ήταν τότε η φάση της πιο ώριμης και ανεξέλεγκτης ανάπτυξης του αμερικάνικου καπιταλισμού, που έχοντας ανάγκη από όλο και περισσότερα εργατικά χέρια προλεταροποιούσε μεγάλες μάζες λαού, προερχόμενες από τα αγροτικά κυρίως στρώματα, τους κατεστραμμένους μικροϊδιοκτήτες και μικροεπιχειρηματίες και φυσικά τους μετανάστες. Οι συνθήκες δουλειάς στις φάμπρικες των αμερικάνικων μεγαλουπόλεων ήταν απάνθρωπες, η εργατική νομοθεσία απλός τύπος και η κοινωνική ασφάλιση κοροϊδία. Οι εργάτες δούλευαν 10-14 ώρες την ημέρα χωρίς διακοπή, σε αποπνικτική και εφιαλτικά θορυβώδη ατμόσφαιρα, κάτω από το άγρυπνο μάτι του επιστάτη, για λίγα δολάρια.. Ειδικά για τις γυναίκες και τα παιδιά επικρατούσε καθεστώς φοβερής αισχροκέρδειας.
Τα πλοία
Τα πρώτα χρόνια της μετανάστευσης δεν υπήρχαν ελληνικές ατμοπλοϊκές εταιρίες. Έτσι τους μετανάστες τους διακινούσαν ξένες εταιρίες όπως η γαλλική Messageries Maritimes με κυριότερα πλοία το Crimaia και το Brezil. Ο Πειραιάς και η Πάτρα ήταν τα δυο λιμάνια τα οποία προσέγγιζαν τα πλοία της γραμμής της Μασσαλίας. Εδώ παρελάμβαναν τους Έλληνες μετανάστες οι οποίοι προορίζονταν για την Αμερική και τους μεταφέρανε στη Μασσαλία. Από κει με το σιδηρόδρομο έφταναν στη Χάβρη ή το Χερβούργο απ' όπου με τα υπερωκεάνια που εκτελούσαν την τακτική γραμμή με την Αμερική αποβιβάζονταν στη Νέα Υόρκη. Την ίδια περίπου εποχή προσεγγίζανε σποραδικά τον Πειραιά τα υπερωκεάνια της γαλλικής Fabre-Line και της γερμανικής Hamburg American Line. Επειδή το μεταναστευτικό ρεύμα την εποχή αυτή παρουσίαζε αιχμές κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο κι άλλη εταιρία η Austo Americana άρχιζε να προσεγγίζει την Πάτρα με τα πλοία της, το Alice, το Martha Washington, το Giula, και το President Wilson και μετέφεραν χιλιάδες Έλληνες μετανάστες στην Αμερική. Το μεταναστευτικό ρεύμα μεταξύ1905-1910 είχε φουντώσει και δημιουργήθηκε έτσι πάγια κίνηση ανάμεσα σε Ελλάδα και Βόρειο Αμερική. ’ρχισε λοιπόν να γίνεται ορατό πως η καθιέρωση μια τακτικής ελληνικής υπερωκεανίου γραμμής ήταν αναγκαία και θα μπορούσε να είναι επικερδής. Οι έλληνες μετανάστες θα προτιμούσαν τα ελληνικά υπερωκεάνια που θα είχαν έλληνες ναύτες για προσωπικό και θα μιλούσαν τη δική τους γλώσσα. Πρώτος ο Μωραϊτης με άλλους κεφαλαιούχους της εποχής ίδρυσε την «Ελληνική Υπερωκεάνιο Ατμοπλοΐα» με δύο πλοία, το «Μωραϊτης» και το «Αθήνα». Γράφει η «εικονογραφημένη» του Απριλίου του 1908. «Τον πρώτον του πλουν εξετέλεσεν ο «Μωραϊτης» την 19η Ιουνίου 1907. Σημειωτέον δε ότι κάθε ταξίδι του πλοίου μετ' επιστροφής κοστίζει 5.000 λίρας, αφού μόνο κάρβουνο δαπανά ημερησίως 57 τόνους, έτσι δια 14 ημέρας 830 τόνους. Και έχουν χωρητικότητα αι γαιανθρακαποθήκες των 1600 τόνων». Όμως η προσπάθεια αυτή δεν ευδοκίμησε γιατί έλειπε η οργάνωση και ο προγραμματισμός. Παρουσιάστηκε μάλιστα και οικονομική κρίση, που περιόρισε τον αριθμό των μεταναστών με αποτέλεσμα η εταιρία να κηρυχθεί σε πτώχευση στο τέλος του 1908. Την εταιρία Μωραϊτη διαδέχθηκε η Υπερωκεάνιος Ελληνική Ατμοπλοΐα» με δύο πλοία, το «Θεμιστοκλής», όπως μετονομάστηκε το «Μωραϊτης» και το «Αθηνά» που 'χε παραγγείλει ο Μωραϊτης και παραλήφθηκε από τη νέα εταιρεία το 1910. Όμως και η νέα αυτή εταιρεία, οδηγήθηκε για πολλούς λόγους σε χρεοκοπία το 1912 με αποτέλεσμα να απορροφηθεί από την «Εθνική Ατμοπλοΐα της Ελλάδος» του Λεωνίδα Α. Εμπειρίκου που είχε ιδρυθεί το 1908. Το πλοίον της νέας εταιρείας ήταν το «Πατρίς» και στην συνέχεια το πολυτελές για την εποχή νεοναυπήγητο «Μακεδονία», που έκανε το ταξίδι Πειραιά-Νέα Υόρκη σε 12 μέρες. Εν τω μεταξύ παραγγέλθησαν δυο σύγχρονου τύπου επιβατικά υπερωκεάνια το «Βασιλεύς Κωνσταντίνος» (μετέπειτα «Μεγάλη Ελλάς» και «Βύρων») και το «Βασίλισσα Σοφία». Αλλά και η «Εθνική Ατμοπλοΐα δεν έτυχεν της πλήρους υποστηρίξεως από μέρους των Ελλήνων της Αμερικής κι αυτό «οφείλεται εις την έλλειψιν της ευμάρειας και της ταχύτητος, ήτις έλλειψις χαρακτηρίζει τα παλαιά πλέον πλοία αυτής» παρατηρούσε ο πρέσβής της Ελλάδος στην Ουάσινγκτον το 1930. Και ο γενικός πρόξενος στη Ν. Υόρκη σε έκθεσή του την ίδια εποχή προσθέτει : «Η υπηρεσία των μεγάλων υπερωκεανίων είναι πολύπλοκος και απαιτεί ειδικούς και ιδίως όχι πληρώματα καταρτιζόμενα την τελευταία στιγμή και αποτελούμενα κατά αρκετόν μέρος από λαθραίους, εις Αμερικήν μετανάστας, ή από δραπέτας εξ Αμερικής ναύτας, ή απείρους τοιούτους μη μισθοδωτούμενους, αλλά απλώς δεχόμενους να εργασθώσι δια να επιστρέψωσι δωρεάν εις Ελλάδα» Έτσι οι μέτοχοι της «Εθνικής Ατμοπλοΐας» το 1935 αποφάσισαν τη διάλυσή της σε μια προσπάθεια να περισώσουν ότι είχε απομείνει στο ενεργητικό της.
Δυστυχώς όμως επίσημα αρχεία στο Ελληνικό κράτος δεν υπάρχουν ,οι πληροφορίες και τα ονόματα που παραθέτω είναι από τα επίσημα αρχεία της πύλης εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στο νησί Ellis Island .Μέσα από αυτά τα αρχεία δημιουργούμε τον πρώτο κατάλογο συγχωριανών μας αλλά και μεταναστών των όμορων χωριών προσπαθώντας να κάνουμε ένα πλήρες αρχείο σαν ελάχιστο φόρο τιμής στην ιερή τους μνήμη .
*Παρακαλείται όποιος διαθέτει ή γνωρίζει κάποιο στοιχείο για πρόσωπα που έχουν μεταναστεύσει σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου να επικοινωνήσει μαζί μου για την δημιουργία ενός πλήρους αρχείου για τους σημερινούς τους απογόνους και την ιστορία του χωριού μας *
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
1. First Name:Elias
Last Name:Maniatis
Ethnicity:Greek
Last Place of Residence:Scarminga, Greece
Date of Arrival:Jul 03, 1912
Age at Arrival: 40y Gender: M Marital Status: M
Ship of Travel:Themistocles
Port of Departure:Calamata
Manifest Line Number:0008

2. First Name:Sarantos
Last Name:Gouleas
Ethnicity:Greece, Greek
Last Place of Residence:Scarmiga, Greece
Date of Arrival:Nov 11, 1913
Age at Arrival: 36y Gender: M Marital Status: M
Ship of Travel:Themistocles
Port of Departure:Calamata
Manifest Line Number:0001

3 .First Name:George
Last Name:Mathiopoulos
Ethnicity:Greek
Last Place of Residence:Scarminga, Greece
Date of Arrival:Jul 03, 1912
Age at Arrival: 23y Gender: M Marital Status: S
Ship of Travel:Themistocles
Port of Departure:Calamata
Manifest Line Number:0015

4 .First Name:Demetrios
Last Name:Gaitanis
Ethnicity:Greece, Greek
Last Place of Residence:Skarmiga, Greece
Date of Arrival:May 31, 1911
Age at Arrival: 20y Gender: M Marital Status: S
Ship of Travel:Oceania
Port of Departure:Patras
Manifest Line Number:0016

5 .First Name:Periclis
Last Name:Coscoris
Ethnicity:Greek - Greek
Last Place of Residence:Scarminga
Date of Arrival:Jul 07, 1906
Age at Arrival: 19y Gender: M Marital Status: S
Ship of Travel:Dora
Port of Departure:Patras

routsi - nasia
6 .First Name:Periklis
Last Name:Koskoris
Ethnicity:Greek, Greek
Last Place of Residence:Skarmiga, Greece
Date of Arrival:Apr 10, 1920
Age at Arrival: 28y Gender: M Marital Status: M
Ship of Travel:Themistocles
Port of Departure:Piraeus
Manifest Line Number:0025

7 .First Name:Joannis
Last Name:Vagalis
Ethnicity:Greek, Greek
Last Place of Residence:Skarmouga
Date of Arrival:Jun 23, 1907
Age at Arrival: 23y Gender: M Marital Status: S
Ship of Travel:Gerty
Port of Departure:Patras
Manifest Line Number:0008

8 .First Name:Stilianos
Last Name:Vagalis
Ethnicity:Greece Greek
Last Place of Residence:Skarmigo, Greece
Date of Arrival:Jul 15, 1914
Age at Arrival: 24y Gender: M Marital Status: S
Ship of Travel:Patris
Port of Departure:Piraeus, Greece
Manifest Line Number:0001

9. (Βλαχόπουλο)
First Name:Spiridon
Last Name:Carabelas
Ethnicity:Greek
Last Place of Residence:Vlachopulo, Greece
Date of Arrival:Mar 28, 1914
Age at Arrival: 18y Gender: M Marital Status: S
Ship of Travel:Themistocles
Port of Departure:Calamata
Manifest Line Number:0025

10 .First Name:Dionissios
Last Name:Poulis
Ethnicity:Greek
Last Place of Residence:Scarmiga, Greece
Date of Arrival:May 13, 1912
Age at Arrival: 35y Gender: M Marital Status: M
Ship of Travel:Themistocles
Port of Departure:Calamata
Manifest Line Number:0030

11 .First Name:Vassilios
Last Name:Tagalakis
Ethnicity:Greece, Greek
Last Place of Residence:Scarminga, Greece
Date of Arrival:Aug 23, 1912
Age at Arrival: 35y Gender: M Marital Status: M
Ship of Travel:Themistocles
Port of Departure:Calamata
Manifest Line Number:0021

12 .First Name:Dimitrios
Last Name:Tagalakis
Ethnicity:Greece, Greek
Last Place of Residence:Scarminga, Greece
Date of Arrival:Aug 23, 1912
Age at Arrival: 28y Gender: M Marital Status: M
Ship of Travel:Themistocles
Port of Departure:Calamata
Manifest Line Number:0019

13 .First Name:Athemosios
Last Name:Christofilopoulos
Ethnicity:Greece
Last Place of Residence:Scarminga, Greece
Date of Arrival:Aug 31, 1912
Age at Arrival: 30y Gender: M Marital Status: M
Ship of Travel:Kaiser Franz Josef I
Port of Departure:Patras
Manifest Line Number:0018

Από το Νάσια
1 .First Name:Spyros
Last Name:Calyvas
Ethnicity:Greece, Greek
Last Place of Residence:Nassia, Greece
Date of Arrival:Sep 11, 1912
Age at Arrival: 38y Gender: M Marital Status: M
Ship of Travel:Alice
Port of Departure:Patras
Manifest Line Number:0019

Από Ρούτσι
1 .First Name:Stavros
Last Name:Marinis
Ethnicity:Greece, Greek
Last Place of Residence:Routsi, Greece
Date of Arrival:Nov 09, 1911
Age at Arrival: 34y Gender: M Marital Status: M
Ship of Travel:Athinai
Port of Departure:Calamata
Manifest Line Number:0019

2 .First Name:Stavros
Last Name:Marinis
Ethnicity:Greek
Last Place of Residence:Routsi
Date of Arrival:Apr 19, 1907
Age at Arrival: 35y Gender: M Marital Status: M
Ship of Travel:Francesca
Port of Departure:Patras
Manifest Line Number:0024

3 .First Name:Stavros
Last Name:Marinis
Ethnicity:Greek, Greek
Last Place of Residence:Routsi, Greece
Date of Arrival:Dec 27, 1920
Age at Arrival: 48y Gender: M Marital Status: M
Ship of Travel:Patris
Port of Departure:Piraeus

Manifest Line Number:0018
Από το Κοντογόνι
1 .First Name:Alexis
Last Name:Anastasopoulos
Ethnicity:Greece, Greek
Last Place of Residence:Kantogoni
Date of Arrival:Oct 08, 1906
Age at Arrival: 20y Gender: M Marital Status: S
Ship of Travel:La Bretagne
Port of Departure:Havre
Manifest Line Number:0026

2 .First Name:Pavlos
Last Name:Filopoulos
Ethnicity:Greece, Greek
Last Place of Residence:Contogoni, Greece
Date of Arrival:Sep 22, 1912
Age at Arrival: 19y Gender: M Marital Status: S
Ship of Travel:Athinai
Port of Departure:Calamata
Manifest Line Number:0020

3 .First Name:Panayotis
Last Name:Tagalakis
Ethnicity:Greece, Greek
Last Place of Residence:Kontogoni, Greece
Date of Arrival:Aug 23, 1912
Age at Arrival: 33y Gender: M Marital Status: M
Ship of Travel:Themistocles
Port of Departure:Calamata
Manifest Line Number:0025

Από το Μανιάκι
1 .First Name:Costas
Last Name:Touloupas
Ethnicity:Greek
Last Place of Residence:Maniaki, Greece
Date of Arrival:Nov 04, 1907
Age at Arrival: 22y Gender: M Marital Status: S
Ship of Travel:Napolitan Prince
Port of Departure:Calamata
Manifest Line Number:0010

2 .First Name:Polydoros
Last Name:Touloupas
Ethnicity:Greece, Greek
Last Place of Residence:Maniaki, Greece
Date of Arrival:Oct 29, 1910
Age at Arrival: 20y Gender: M Marital Status: S
Ship of Travel:Eugenia
Port of Departure:Trieste
Manifest Line Number:0021

3 .First Name:Panagiotis
Last Name:Touloupas
Ethnicity:Greek
Last Place of Residence:Maniakion, Greece
Date of Arrival:Feb 14, 1914
Age at Arrival: 18 Gender: M Marital Status: S
Ship of Travel:Patris
Port of Departure:Calamata
Manifest Line Number:0013