ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

20.3.09

Η Καλαμάτα γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό

Αρχίζουν αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό, στις 23 Μαρτίου 1821.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αύριο στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο με γενικό θέμα: “Δικαίω τω λόγω η μήτηρ μας Ελλάς…”, όπως αναφέρεται στην “Προειδοποίηση της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς”, σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, Βασίλη Ρώτα, Γιάννη Καρβέλη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, Ευανθίας Ρεμπούτσικα, Μάνου Χατζιδάκι και Νίκου Σκαλκώτα. Θα ακολουθήσει συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Την Κυριακή στις 11 το πρωί στο Μαρδάκι της Νέδουσας τα Τοπικά Συμβούλια των χωριών του Ταϋγέτου, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και το Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας οργανώνουν εκδήλωση με γενικό θέμα: “Συμβολή στον Αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία”.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν τη Δευτέρα στις 3 μετά το μεσημέρι στην πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα μετά την παράταξη των σημαιών, θα ακολουθήσει ο τερματισμός του Δρόμου Θυσίας, η άφιξη της Φλόγας της Επανάστασης από τη Μονή Βελανιδιάς, η αφή του βωμού και η έπαρση της Σημαίας της Επανάστασης.

Μετά τη δοξολογία στο Ναό των Αγίων Αποστόλων και το τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων, ο ιστοριοδίφης Νίκος Ζερβής θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας. Θα ακολουθήσουν καταθέσεις στεφάνων, το προσκλητήριο των οπλαρχηγών και η αναπαράσταση της κατάληψης της Καλαμάτας από τους καπεταναίους και τα παλικάρια τους.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Τη Δευτέρα στις 8 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με γενικό θέμα “Είμαστε το εμείς και όχι το εγώ” (από τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη), σε σκηνοθεσία Αντώνη Μπαμπούνη και συμμετοχή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, της Δημοτικής Σχολής Χορού, της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας “Συν Ένα”, του παραδοσιακού Εργαστηρίου “Ταξίμ” και του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

Πηγή ΕΡΤ