Σε 4.460 ανέρχονται, σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία της ΕΑΣ Μεσσηνίας, οι παραγωγοί που έχουν δικαιώματα έως 100 ευρώ και θα πάψουν να λαμβάνουν επιδότηση εφόσον επιλεγεί αυτό το «κατώφλι» πληρωμής ενιαίας ενίσχυσης από τη χώρα μας.Χλιάδες παραγωγοί μένουν εκτός επιδότησης, εφόσον ισχύσει αυτό το κατώφλι που προέκυψε από τη συμφωνία για τον «έλεγχο υγείας» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Πρόκειται για το κατώφλι που είναι το ευνοϊκότερο, δηλαδή το λιγότερο ανώδυνο για τη χώρα μας από τις εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν.
Επομένως, είναι και το πιθανότερο να ισχύσει, αφού με τη χρήση των υπολοίπων κατωφλίων (400 ευρώ, 4 στρέμματα, 10 στρέμματα) μένει εκτός τεράστιος αριθμός παραγωγών.
Επισημαίνεται πως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τελικό κείμενο της συμφωνίας για τον «έλεγχο υγείας» (υπήρχε το προσωρινό κείμενο), και τα ζευγάρια των επιλογών για τα κατώφλια χορήγησης ενισχύσεων παραμένουν τα ίδια, δηλαδή γενικό όριο όλης της Ε.Ε. 100 ευρώ ή 10 στρέμματα (1 εκτάριο) και δυνητικό όριο για την Ελλάδα 400 ευρώ ή 4 στρέμματα (0,4 εκτάρια). Η Ελλάδα μπορεί να διαλέξει οποιοδήποτε όριο από οποιοδήποτε εκ των δύο «ζευγαριών», με πιθανότερο και ευνοϊκότερο αυτό των 100 ευρώ.
Πρόταση ΠΑΣΕΓΕΣ
Αυτή η επιλογή αποτελεί και την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ όπως επιβεβαιώνει και ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης Γιάννης Τσιφόρος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πατρίς» του Ηρακλείου. Στο δημοσίευμα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Όπως είπε στην «Π» ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Τσιφόρος, τα σενάρια που υπάρχουν για την εφαρμογή των νέων διατάξεων είναι πολλά. «Η Ελλάδα έχει πολλές επιλογές. Δύο από αυτές είναι να αποκλείσει από τις επιδοτήσεις όσους παραγωγούς λαμβάνουν μέχρι 400 ευρώ ετησίως ή διαθέτουν 4 στρέμματα. Μπορεί όμως να επιλέξει και ανάμεσα στις λύσεις που προβλέπονται από τις γενικές διατάξεις, δηλαδή τη μη καταβολή ενιαίας ενίσχυσης σε όσους μέχρι τώρα λαμβάνουν έως 100 ευρώ ετησίως ή διαθέτουν 10 στρέμματα. Εμείς προτείνουμε στο Υπουργείο να υιοθετήσει τη λύση της μη καταβολής σε όσους εισπράττουν έως 100 ευρώ κάθε χρόνο» επεσήμανε ο κ. Τσιφόρος.
Σύμφωνα τέλος με τον κ. Τσιφόρο, «είναι δυνατόν οι δικαιούχοι επιδοτήσεων να μεταβιβάσουν τα δικαιώματά τους όταν φθάνουν μέχρι τα 100 ευρώ, σε άλλους δικαιούχους, ώστε να μη χαθούν και αυτά τα ποσά από τους παραγωγούς».
Μικρός κλήρος, μικρά δικαιώματα
Σε σχετικό πίνακα που παρατίθεται, βλέπει κανείς για τους παραγωγούς της Μεσσηνίας τις κλίμακες ποσών ενιαίας ενίσχυσης βάσει των αιτήσεων ενεργοποίησης του 2008. Λόγω του μικρού κλήρου στην Ελλάδα, βλέπουμε πως μεταξύ των παραγωγών της ΕΑΣ Μεσσηνίας η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή 13.386 παραγωγοί, έχει δικαιώματα από 100 μέχρι 300 ευρώ! Γίνεται αντιληπτό πως αν ίσχυε το κατώφλι των 400 ευρώ θα έβγαιναν εκτός δεκάδες χιλιάδες παραγωγοί.
Με το κατώφλι των 100 ευρώ, βγαίνουν εκτός 1.826 παραγωγοί με δικαιώματα έως 50 ευρώ και άλλοι 2.634 (σύνολο 4.460) με δικαιώματα από 50 έως 100 ευρώ. Οπωσδήποτε, πρόκειται για έναν αριθμό παραγωγών που αν υποβάλουν αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν με σχετική ευκολία.