ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

14.11.08

Λάδι, η τιμή έπιασε πάτο


Σε τιμές της περασμένης εικοσαετίας κινείται η φετινή αγορά λαδιού στην περιοχή μας.Τον χορό της καταστροφής των παραγωγών άνοιξε η Ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Μεσσηνίας η οποία προτίθεται να ξεκινήσει τη συγκέντρωση της φετινής σοδειάς ελαιολάδου δίνοντας στους ελαιοκαλλιεργητές προκαταβολή 1,70 ευρώ το κιλό, ανεξαρτήτου ποιότητας και οξύτητας και η εκκαθάριση θα γίνει τουλάχιστον μετά την παρέλευση εξαμήνου (Μάιος 2009). Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του προέδρου της Βασίλη Κοζομπόλη .

Πέρυσι η ΕΑΣ Μεσσηνίας είχε δώσει προκαταβολή στους ελαιοκαλλιεργητές μέλη της 2,50 ευρώ το κιλό και η μέση τελική τιμή διαμορφώθηκε στα 2,77 ευρώ το κιλό.

2,13 μέχρι 2,16 στην Ισπανία
Την ίδια ώρα, η Ισπανία έχει βγάλει ελάχιστες ποσότητες έξτρα παρθένου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τιμές μόνο για λίγες περιοχές. Σύμφωνα τις πληροφορίες που φθάνουν από εκεί στην περιοχή της Χαέν υπήρχε τιμή την προηγούμενη εβδομάδα στα 2,19 ευρώ το κιλό. Στην περιοχή του Τολέδο η τιμή αυτή την εβδομάδα κυμαίνεται από 2,13 μέχρι 2,16 ευρώ το κιλό.

Για τους εμπόρους η αιτία της μεγάλης πτώσης είναι η ζέστη! Που επικράτησε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και ανέβασε την οξύτητα.

Για τους παραγωγούς όμως οι αιτίες της οικονομικής τους καταστροφής είναι άλλες όπως.

Α) οι αθρόες εισαγωγές ηλιέλαιου και η επισημοποίηση της νοθείας με την βούλα της ΕΕ. Άλλωστε θυμόμαστε όλοι την λυσσαλέα περσινή αντίδραση των μεγαλεμπόρων λαδιού της Μεσσηνίας στον αρμόδιο Αντινομάρχη Σωτήρη Παναγιωτόπουλο που είχε το θάρρος να διατάξει ελέγχους στις αποθήκες τους.

Με φερέφωνα ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι το λάδι μας δυσφημε’ιται από την προσπάθεια κάθαρσης που επιχειρησε ο κος Παναγιωτόπουλος.

Β) Η μη καταβολή στους παραγωγούς των εποδοτήσεων που δικαιούνται έως σήμερα .Η οικονομική ασφυξία των παραγωγών από την ( σκόπιμη ?) καθυστέρηση των επιδοτήσεων τους οδηγεί να δίνουν το προιόν τους στους μεσάζοντες και τους εμπόρους σε εξευτελιστικές τιμές.

Γ) η ανυπαρξία σοβαρού συνδικαλιστικού φορέα των παραγωγών γιατί όπως έδειξε με τα έργα της η ΕΑΣ στην ουσία λειτουργεί σαν λαγός και οδηγός του ιδιωτικού εμπορίου λαδιού δίνοντας γραμμή για τις τιμές που θα προσφέρουν στον παραγωγό