ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

23.11.08

Τιμές .επιδοτήσεις ,αποζημιώσεις και ΠΟΠ τα αιτήματα των παραγωγών


Σε μια κατάμεστη αίθουσα του κινηματοθέατρου ΡΕΧ στην Χώρα ( λόγω των καιρικών συνθηκών ) εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί του Δήμου Νέστωρος (καθώς και των όμορων δήμων) συμμετείχαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε ο Δήμαρχος Νέστωρος Τάσος Τσορώνης την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, για τις χαμηλές τιμές του λαδιού καθώς και για την άρνηση του ΕΛΓΑ να καλύψει τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί από τον παγετό του περασμένου Φεβρουαρίου .

Παρουσία του Νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκου του Αντινομάρχη Σωτήρη Παναγιωτόπουλου ,του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κουσελά του επικεφαλής συνεργασία για την Μεσσηνία Θ.Πετράκου της υποψήφιας Βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Νάντιας Γιαννακοπούλου του Δημάρχου Φιλιατρών Αλκη Ξύγκα ,εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και φορέων περιοχής οι αγρότες παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των ομιλητών .

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Νέστωρος Τάσος Τσορώνης τόνισε ότι οι αγρότες του δήμου του βρίσκονται πλέον στα όρια της οικονομικής καταστροφής ,στα όρια της φτώχειας με αυτές τις τιμές δεν μπορούν να ζήσουν σε συνάρτηση δε ,με την απώλεια της παραγωγής από τον παγετό του περασμένου Φεβρουαρίου που στην ποικιλία Μαυρολιά έφθασε στο 80% το μέλλον του αγρότη είναι δυσοίωνο.

Με τις επιδοτήσεις που θα πάρουμε, θα περάσουμε δύο μήνες ,ο υπόλοιπος χρόνος πως θα περάσει ? αναρωτήθηκε ο κος Τσορώνης .

Η μείωση του εισοδήματος εκτός των άλλων θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην τοπική οικονομία η οικονομική κρίση θα γίνει από όλους αισθητή ΄.

Ο Πρόεδρος της ομάδας παραγωγών << ΝΗΛΕΑΣ >> Γιώργος Κόκκινος ζήτησε την επέκταση της ονομασίας ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλη την Μεσσηνία γιατί με την επέκταση της ονομασίας και το λάδι της περιοχής θα αποκτήσει ταυτότητα με διεθνή αναγνωρισιμότητα που σε συνδυασμό με την τυποποίηση θα ανοίξει τις πόρτες των διεθνών αγορών .

Η παγκοσμιοποίηση είναι αμείλικτη η λαίλαπα έρχεται .είμαστε όμηροι των εταιρειών τόνισε χαρακτηριστικά , η μόνη λύση είναι η διαχείριση του κόστους και η αναγνωρισιμότητα του προϊόντος μας η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων είναι αναγκαία .

Υπάρχουν τεράστια περιθώρια μείωσης του κόστους ακόμα και κάτω από ένα ευρώ το κιλό αν συνεχίσουμε έτσι δεν υπάρχει μέλλον για το λάδι δεν υπάρχει μέλλον για εμάς .Η κρίση ήρθε για να μείνει ,για να μην μας αγγίξει χρειάζονται έργα υποδομής ,εξατομίκευση των αποζημιώσεων σωστός σχεδιασμός και ολοκληρωμένη διαχείριση η σημερινή ,μπάζει από παντού .

Να μάθουμε να καλλιεργούμε σωστά ,υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης ζήτησε δε από τον Νομάρχη Δ.Δράκο να δεσμευτεί για την προώθηση της επέκτασης ΠΟΠ σε όλη την Μεσσηνία.

Στην ομιλία του ο κος Δράκος ,τόνισε ότι χρειάζονται αγώνες για να έρθει η νίκη ,χρειάζεται ιεράρχηση και στόχευση των θεμάτων προς επίλυση το θέμα του ελαιόλαδου δεν είναι τόσο απλό δεν λύνεται με 10λεπτες ομιλίες εδώ πρέπει να λέγονται αλήθειες .

Το ελαιόλαδο είναι παγκόσμιο προϊόν διέπεται από τους κανόνες των σχέσεων ΕΕ με τις τρίτες χώρες στην χώρα μας υπάρχουν προβλήματα οργάνωσης και διακίνησης μας έδωσε βέβαια πολλές ανάσες η ΕΕ αλλά πλέον δεν επαρκούν χρειάζεται μια αγωνιστική πορεία και μια συνεχής προσπάθεια για την προώθηση του λαδιού στις διεθνείς αγορές .

Τα ΠΟΠ Καλαμάτας για την υπόλοιπη Μεσσηνία είναι έλλειμμα αλλά δεν λύνει το πρόβλημα ,η ΝΑ το έχει ήδη προτείνει και το έχει υποστηρίξει στους αρμόδιους φορείς αλλά δεν είναι η πανάκεια, το πρόβλημα βρίσκεται στο κόστος παραγωγής την τυποποίηση στον έλεγχο των κοστολογίων στο μικρό κόστος παραγωγής .

Η Μεσσηνία παράγει το ποιο ποιοτικό λάδι, αλλά πρέπει να το αναδείξουμε χρειάζεται αγώνας και εθνική στρατηγική για τυποποίηση ,προβολή και εμπορία σε όλο τον κόσμο.

Όσο για το φλέγον θέμα των αποζημιώσεων ο κος Δράκος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια οι αποζημιώσεις που έχει καταβάλλει ο ΕΛΓΑ στην Μεσσηνία είναι πρωτόγνωρες, για τον παγετό του Φεβρουαρίου την ίδια μέρα η ΝΑ ζήτησε με αίτηση της στον ΕΛΓΑ την άμεση αποτίμηση και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς ,ζητήσαμε ακόμα να διευρυνθεί η αποζημίωση και στην παραγωγή ,τα ελαιοτριβεία της περιοχής μπορούν να δώσουν με σαφήνεια την ακριβή ζημιά στην φετινή παραγωγή.

Καταθέσαμε πρόταση στο αρμόδιο Υπουργείο προ ημερών και νομίζουμε ότι θα δικαιωθούμε.

Η Πολιτεία πρέπει να είναι στυλοβάτης του παραγωγού.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς ζήτησε άμεσες λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών ,οι τιμές του λαδιού είναι εξευτελιστικές δεν καλύπτουν ούτε το κόστος καλλιέργειας ,η αύξηση της τιμής των λιπασμάτων είναι 100% μέσα σε ένα χρόνο οι εκτεταμένοι παγετοί του Φεβρουαρίου κατέστρεψαν την παραγωγή η κυβέρνηση είναι απούσα, δεν δίνει λύσεις.

Εγώ προσωπικά από τον Φεβρουάριο έως σήμερα έχω κάνει πέντε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις στην Βουλή, δεν κάνουμε αντιπολίτευση αλλά η κοροϊδία του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν έχει τέλος , ο εμπαιγμός που γίνεται στους ελαιοπαραγωγούς είναι πρωτοφανής ο ΕΛΓΑ έχει πάρει 21 αποφάσεις για κατ΄ έξαίρεση αποζημιώσεις και στην Μεσσηνία αρνείται ,οι αγρότες είναι σε απόγνωση όταν το πετρέλαιο έφθασε στα ύψη έβαλε στην ουσία στην βενζίνη πλαφόν στην τιμή του λαδιού όμως …

Το εισόδημα του παραγωγού μειώνεται δραματικά ,οι εξαγωγές βαλτώνουν, συγκεκριμένη στρατηγική δεν υπάρχει και δεν υπήρξε από καμιά κυβέρνηση στο παρελθόν

Χρειάζεται εθνική στρατηγική ,άνοιγμα σε νέες αγορές ,διαφήμιση του λαδιού για ανάδειξη και προβολή ,κτύπημα των καρτέλ στην εμπορία και την διακίνηση όλων αυτών που ελέγχουν την αγορά .

Η επέκταση του ΠΟΠ σε όλη την Μεσσηνία είναι αναγκαία ,αφύπνιση της ΕΑΣ η οποία τυποποιεί εκατοντάδες τόνους λαδιού αλλά στα ράφια των SUPER MARKET των Πολυεθνικών στην Μεσσηνία δεν υπάρχει ντόπιο λάδι ,γιατί κανένας δεν παίρνει πρωτοβουλίες για την προώθηση του Μεσσηνιακού λαδιού.

Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε συγκεντρώσεις στην Καλαμάτα και στην Αθήνα για την ανάδειξη των δίκαιων αιτημάτων σας πρέπει όμως ταυτόχρονα να περάσουμε από το χύμα στην τυποποίηση από το ανώνυμο στο επώνυμο για να πάρει το λάδι μας το διαβατήριο για τις διεθνείς αγορές.

Το ΠΑΣΟΚ , κατέθεσε πρόταση νόμου για την επιστροφή Φ.Π.Α στους αγρότες από το 7 στο 11%

Από την πλευρά του ο Αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι όλοι μας προερχόμαστε από αγροτικές οικογένειες και γνωρίζουμε άριστα τα προβλήματα των αγροτών.

Τα αγροτικά προβλήματα δεν είναι θέματα κομματικά είναι θέματα επιβίωσης των αγροτών .

Δεν είμαστε εδώ απόψε για κομματική εκμετάλλευση ,είμαστε εδώ απόψε να παλέψουμε μαζί για την λύση των προβλημάτων σας ,δεν χρειάζονται υπερβολές και μεγάλα λόγια ,χρειάζεται κοινός αγώνας .

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι δίπλα σας στηρίζει το δίκαιο αίτημα των παραγωγών της ευρύτερης περιοχής .

Ο Παγετός του Φεβρουαρίου έπληξε πολλούς δήμους της Μεσσηνίας καταθέσαμε άμεσα στο Αρμόδιο Υπουργείο και στον ΕΛΓΑ το μέγεθος των καταστροφών .Ενώνουμε και την δική μας φωνή στην φωνή την δική σας προς την κεντρική εξουσία για την δίκαιη επίλυση των αιτημάτων σας .

Για το θέμα του ΠΟΠ η αγωνία που εξέφρασε ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών «ΝΗΛΕΑΣ» είναι και δική μας αγωνία .

Οι δύο αρμόδιες διευθύνσεις της Ν.Α πιέζουν να ολοκληρωθεί η μελέτη και να προωθηθεί στο αρμόδιο υπουργείο .

Το αίτημα κατατέθηκε το 2005 πήρε την έγκριση το 2006 η ΕΑΣ ξεκίνησε την ανάθεση της μελέτης το 2007 μέσα σε έξι μήνες ολοκληρώθηκε ο φάκελος και κατατέθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης ,θέλουμε την λύση του προβλήματος. Οι διαδικασίες είναι καθορισμένες και χρονοβόρες ,πιέζουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ταχεία λύση του προβλήματος.

Σαν Ν.Α κάνουμε αγώνα για το λάδι ,οι προτάσεις της Αντιπολίτευσης ( Μαλαπάνης ,Πετράκος ) στο Ν.Σ. υιοθετήθηκαν όλες, θα τις προωθήσουμε σε Εθνικό επίπεδο για την υλοποίηση τους .

Πιστεύουμε το προϊόν που λέγεται λάδι ,παλεύουμε αδιάκοπα για μια καλύτερη προοπτική του.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου στην ομιλία της αναφέρθηκε στην σημερινή οικονομική συγκυρία που είναι καταστροφική για την παραγωγή για την ερήμωση των χωριών στις εξευτελιστικές τιμές του λαδιού δεν μπορεί είπε το κόστος παραγωγής να είναι 2 ευρώ και το λάδι να πωλείται 2.30 Ε . Η Κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τους αγρότες ,ενισχύει τις τράπεζες ,χρειάζεται Εθνική στρατηγική γιατί όταν οι αγρότες έχουν προβλήματα τότε έχει πρόβλημα όλη η Ελληνική κοινωνία.

Η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεση αποζημίωση και ένταξη των αγροτών στο πακέτο των 28 δις.Ευρώ ,να μειωθούν οι τιμές των λιπασμάτων να επεκταθεί η ονομασία ΠΟΠ και να κτυπηθούν τα καρτέλ που εκμεταλλεύονται το προϊόν ενώ οι τράπεζες πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στην μείωση των επιτοκίων για τους αγρότες που δανείζονται από αυτές .

Ο Θανάσης Πετράκος αναφέρθηκε στην απόγνωση των αγροτών και την τραγική θέση που βρίσκονται ,η αγροτική οικονομία βρίσκεται σε αδιέξοδο χρειάζονται μεγάλες αλλαγές ,η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών ,οι κυβερνητικοί βουλευτές απουσιάζουν από την σημερινή συγκέντρωση γιατί ?

Το πρόβλημα είναι μεγάλο αφορά 580.000 παραγωγούς αφορά το 20 % του Ελληνικού που ζεί από το Ελαιόλαδο .

Η Κυβέρνηση δεν ασχολείται ,ο μονοπωλιακός έλεγχος στην εμπορία και την διακίνηση είναι υπεύθυνος για την κατρακύλα της τιμής .

Χρειάζεται άλλη πολιτική ,χρειάζεται κτύπημα των καρτέλ ,χρειάζονται δημόσιες πολιτικές για μείωση του κόστους παραγωγής ,χρειάζεται μεγάλη καμπάνια για την ενημέρωση του κόσμου .

Οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ποιο είναι το ΕΧΤΡΑ παρθένο και ποιο το παρθένο ελαιόλαδο είναι ανημέρωτοι.

Χωρίς κυβερνητική υποστήριξη το λάδι δεν έχει μέλλον .Στηρίζουμε την επέκταση του ΠΟΠ αλλά οι αρμόδιοι των Βρυξελλών μας κοροϊδεύουν κα η ΕΑΣ εισπράττει εκατομμύρια αλλά λεφτά δεν έχει λέει

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών χρειάζεται άλλη πολιτική.

Χαιρετισμούς στην συγκέντρωση απεύθυναν η Υφυπουργός Εργασίας Σοφία Καλατζακου και ο Βουλευτής της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς ο οποίος δηλώνει ότι συμπαρίσταται στα δίκαια αιτήματα των αγροτών .

Η Συγκέντρωση έκλεισε με ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας που απευθύνεται στους αρμόδιους φορείς για τον έλεγχο της τιμής του λαδιού την καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και όχι από τα ΠΣΕΑ την άμεση καταβολή των επιδοτήσεων την στήριξη του ελαιόλαδου από την κυβέρνηση την επέκταση της ονομασίας ΠΟΠ την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών,την δημιουργία υδατοδεξαμενών και έργα υποδομών και την καταβολή των επιδοτήσεων στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες