ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

11.12.16

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

 Αν μια ελεύθερη κοινωνία δεν μπορεί να βοηθήσει του πολλούς, που είναι φτωχοί, τότε δεν μπορεί να σώσει του λίγους, που είναι πλούσιοι. 

Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι

Ζούμε σε μια εποχή που η κοινωνικήαλληλεγγύη είναι μια ιδέα που ο καθένας την ερμηνεύει κατά το δοκούν. Το κράτος την εκμεταλλεύεταιανάλογα με τις εκαστοτε συγκυρίες, οι τοπικέςκοινωνίεςανάλογα με τη περίοδο, οι σύλλογοιπανελλαδικάανάλογα με ταχρονοδιαγράμματα των εκδηλώσεων τους , η εκκλησίαανάλογα με το εκαστοτε ιερέα και τέλος ο απλόςάνθρωπος,που τελικά είναι και αυτός που καθημερινάσκέπτεται και τις ανάγκες των άλλων, την ερμηνεύει ως ανάγκηπροσφοράς.
Για αυτό το καθημερινόάνθρωπο θα μιλήσουμε και θα δώσουμε μια άλλη διάσταση στο τρόπο που σκέπτεται.Μια διάσταση που καταλήγει στη λέξηεθελοντισμόςχωρίςιδιοτέλεια. Τι είναι όμως τελικά ο εθελοντισμός;
Εθελοντισμός είναι η αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά της ανθρώπινης ενέργειας για τη θεραπεία της ανάγκης του πλησίον.
 Ηέννοια του εθελοντισμού  βασίζεται στην ιδέα της ανθρώπινης  αλληλοβοήθειας πού ο καθένας μας προσφέρει τον εαυτό του, αλλά και όλες του τις δυνάμεις  στην υπηρεσία του  πάσχοντα συνανθρώπου του χωρίς  να ζητάει αμοιβή. Οι ρίζες του εθελοντισμού είναι βαθιές μέσα στην ιστορία και τη διαχρονική εξέλιξη της κοινωνίας. Όσο όμως και αν επιδιώχθηκε από όλους να ταυτιστούν οι δύο έννοιες, ο εθελοντισμός συνεχίζει να εμπνέει περισσότερο, ειδικά στη σημερινή εποχή που κυριαρχεί ο ατομικισμός. Ο εθελοντισμός συνδέεται με την ανιδιοτελή προσφορά για την κοινή ευημερία. Συνδυάζει τα στοιχεία της ελεύθερης βούλησης και επιλογής με την ένταξη σε ένα πρόγραμμα δράσης.
Ο Εθελοντισμός είναι ο δείκτης τού πολιτισμού μιας κοινωνίας. Τα δε αποτελέσματα είναι εμφανήκυρίως τα τελευταίαχρόνια που η ανθρωπιστικήκρίσηεγκαταστάθηκεμόνιμα στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα όμως ο εθελοντισμός :
 ·        Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και βοηθάει να διευθετηθούν  τα
κοινωνικάπροβλήματα στη βάση.
·        Ενισχύει την απόκτηση κοινωνικών, επικοινωνιακών και επαγγελματικών δεξιοτήτων και αναπτύσσει νέες ικανότητες.
·        Ενδυναμώνει και δίνει νέο περιεχόμενο στη ζωή των ενηλίκων αλλά και των μικρώνπαιδιών που από νωρίςμαθαίνουν την αξία της προσφοράς.
·        Αυξάνει τη δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής των νέων στη ζωή και την εργασία και τους δείχνει έναν άλλο δρόμο για την ενεργήσυμμετοχή στα κοινωνικάδρώμενα.
·        Οδηγεί στη εσωτερική ολοκλήρωση του πολίτη-εθελοντή και στη συνολική μετεξέλιξη της κοινωνίας από άκρως ατομικιστικής σε κοινωνία αλληλεγγύης όπουβέβαιαπέρα και πάνω από την ιδέα και τη διάθεσηέχει να παλέψει με τα «σημεία των καιρών».
Πλησιάζοντας στις μέρες των Χριστουγέννων ας σκεφτούμεόλοιπερισσότερο και σιωπηλάόλουςεκείνους που μας έχουνανάγκη και ας είμαστεεκεί για αυτούςπέρα και πάνω από τις κοινωνικέςεκδηλώσεις, πουκαλώςγίνονται, αλλά πολλές φορές ικανοποιούν βαθύτερα «εγώ» των διοργανωτών. Λίγα τρόφιμα στο διπλανό μας, μερικάρούχα στα παιδιά που έχουνανάγκη, ένα πιάτο φαγητό στον ηλικιωμένο και μόνο γείτονα μας είναι πάντα μια καλή αρχή για να δούμε και να αισθανθούμε την άλλη πλευρά.
Ας είναι το τέλος του 2016 η αρχή για ένα πιο ανθρώπινο 2017.

Χριστίνα Βάγγαλη