ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

20.5.14

Εορτασμός της επετείου της Μάχης στο Μανιάκι

Η επέτειος της Μάχης στο Μανιάκι τιμήθηκε σήμερα στο ιστορικό χωριό, στο χώρο όπου δεσπόζει ο επιβλητικός ανδριάντας του Παπαφλέσσα: εκεί όπου γράφτηκε μια ακόμη λαμπρή σελίδα της ελληνικής Ιστορίας και μεγαλούργησε η ελληνική ψυχή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε το πρωί, στις 8:00 πμ., όπου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. της Αγίας Τριάδος στα Ταμπούρια, στην Τοπική Κοινότητα Φλεσσιάδος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας, κ. Χρυσοστόμου.  Εν συνεχεία,ψάλθηκε η επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στα Ταμπούρια,από τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριο Καφαντάρη, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτή Μεσσηνίας, κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Ιωάννη Αργυράκη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Μεσσηνίας, κ. Διαμάντη Μητρόπουλο, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Περθωρίου Τριπόλεως, κ. Γιώργο Γιαλέλο και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Φλεσσιάδος, κ. Ιωάννη Μαθιό.

Η τελετή συνεχίστηκε στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Αναστάσεως του Χριστού, στην Τοπική Κοινότητα Μανιακίου, όπου ψάλθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του Παπαφλέσσα,πρωτοστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας, κ. Χρυσόστομου και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ, κ. Στέλιο Στασινόπουλο, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτή Μεσσηνίας, κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλο, τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, Ανώτερο ΔιοικητήΦρουράς Καλαμάτας, Ταξίαρχο Ιπτάμενο,  κ. Γρηγόριο Δημακογιάννη, τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, κ. Ιωάννη Αργυράκη, τον δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, κ. Δημήτριο Καφαντάρη, τον Πρόεδρο ΠΕΔ Πελοποννήσου, Δήμαρχο Καλαμάτας, κ. Παναγιώτη Νίκα, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Μανιακίου ,τον εκπρόσωπο της Ιστορικής Οικογένειας  Φλεσσαίων – Απογόνων Παπαφλέσσα, κ. Παναγιώτη Φλέσσα, τον εκπρόσωπο της Οικογένειας Δικαίων,  εφημέριο Πολιανής, Ιερέα, κ. Ευστάθιο Δικαίο, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Μανιακαίων της Αθήνας «Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ», κ. Παναγιώτη Θεοδωρακόπουλο, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Βλαχοπουλαίων Αθήνας, κ. Γεώργιο Χρονά, τον εκπρόσωπο Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών της Διασποράς, Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής & Καναδά  και  Παναυστραλιανής Ομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών κ. Μιχάλη Σούμπλη, τον εκπρόσωπο Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Αποδήμων Μεσσηνίων, κ. Αθανάσιο Σωτηρόπουλο και τον εκπρόσωπο ΜεσσηνιακήςΑμφικτυονίας, κ. Παναγιώτη Μπαζίγο.

Ακολούθησε τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Έπειτα, η κ. Δήμητρα Χατζή, φιλόλογος-Διευθύντρια του Γυμνασίου Δωρίου εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, σημειώνοντας συν τις άλλοις: «ο Παπαφλέσσας, υπήρξε ο κυριότερος πρωτοστάτης για το έναυσμα της ελληνικής επανάστασης.…. 
Αυτός που υλοποίησε την έναρξή της σύμφωνα με το μυστικό σχέδιο της Φιλικής Εταιρείας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον…. Ας αντλήσουμε διδάγματα και ας εμψυχωθούμε από τα παραδείγματα του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα του ’21, αγώνα συλλογικού και ατομικού. Και ας έχουμε υπόψη, ότι πρέπει να αποφύγουμε διχόνοιες και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες με εθνική ενότητα και ομοψυχία».

Ηεκδήλωση συνεχίστηκε με τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων της Χώρας, του Δήμου Πύλου-Νέστορος να απαγγέλουν ποιήματα, συγκινώντας το κοινό, που τους καταχειροκρότησε. Τέλος, το παιδικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Παπαφλέσσα και το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορυφασίου, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς κλείνοντας την εκδήλωση.