ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

18.3.10

Μαζικό κύμα δανεισμού από δεκάδες δήμους – Χρεώνουν από τώρα τον …Καλλικράτη

Πρωτοφανές «κύμα» δανεισμού δεκάδων δήμων από όλη τη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει «Καλλικράτη», αποκάλυψε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος επισήμανε πως καταβάλλεται προσπάθεια να μπλοκαριστεί αυτή η προσπάθεια πολλών δημάρχων.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ντόλιου σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, πολλοί δήμοι προσπαθούν να αντλήσουν δανειακά κεφάλαια από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, αλλά η κυβέρνηση έχει βάλει φραγμό μέχρι στιγμής σε αυτή την προσπάθειά τους. Ωστόσο οι δήμοι, κατά τον ίδιο, μπορούν να προσφύγουν και στις ιδιωτικές τράπεζες, κάτι το οποίο έχουν πράξει, αλλά εκεί οι όροι και οι προϋποθέσεις δανεισμού είναι πολύ αυστηρότεροι.
Ο υφυπουργός απέδωσε αυτή τη μαζική τάση πολλών δήμων στο γεγονός πως ενόψει της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» πολλοί δήμαρχοι, ιδιαίτερα όσοι διαβλέπουν πως θα συνενωθούν με διπλανούς μεγαλύτερους δήμους, επιχειρούν την ύστατη στιγμή να διασφαλίσουν κεφάλαια για κάποια συγκεκριμένη ανάγκη ή σκοπό.
Πιθανότατα για πληρωμές έργων και κλείσιμο «μαύρων τρυπών» στους προϋπολογισμούς. Έτσι όμως χρεώνονται από την πρώτη στιγμή τα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα και όπως τόνισε ο κ. Ντόλιος οι πρωτοβουλίες αυτές των δήμων δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να υλοποιούνται όταν έχει γίνει γνωστό πως ο «Καλλικράτης» θα εφαρμοστεί.