ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

8.12.14

ΥΓΕΙΑ: Τι είναι οι κιρσοί; Πως αντιμετωπίζονται !

* Γράφει ο Ειδ. Χειρουργος Άγγελος Χρονάς

Οι κιρσοί, είναι η πάθηση των φλεβών του επιπολής ή αλλιώς επιφανειακού φλεβικού δικτύου των κάτω άκρων. Η πάθηση των κιρσών πολύ συχνά αναφέρεται και ως επιπολής φλεβική ανεπάρκεια. Οι βαλβίδες των φλεβών καταστρέφονται, με αποτέλεσμα οι φλέβες να διατείνονται (σακουλιάζουν), επιμηκύνονται ενώ η πορεία τους κάτω από το δέρμα γίνεται ανώμαλη και οφιοειδής. Το αίμα που μέσω των αρτηριών φθάνει στα κάτω άκρα δυσκολεύεται να επιστρέψει στην καρδιά μέσω των φλεβών του επιπολής φλεβικού δικτύου με αποτέλεσμα να λιμνάζει στις φλέβες των κάτω άκρων. Η φλεβική ανεπάρκεια θεωρείται η πιο συχνή πάθηση των κάτω άκρων.

Αφορά:

1.       Το 35-40% του γενικού πληθυσμού άνω των 40 ετών. Ενώ

2.        Το 15% των ενηλίκων εμφανίζουν την πάθηση πριν την ηλικία των 40 ετών.

3.       Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην πάθηση και εμφανίζουν τη νόσο
πέντε(5) φορές συχνότερα από ότι οι άντρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα των κιρσών;

Τα σημεία και συμπτώματα των κιρσών περιλαμβάνουν διογκωμένες φλέβες  ορατές στο δέρμα, ήπιο οίδημα των αστραγάλων και των ποδιών, κράμπες, κνησμό, πόνο στην περιοχή γύρω από τους κιρσούς, πιθανή δερματίτιδα με δερματικό εξάνθημα και ίσως επιπολής (επιφανειακή) θρομβοφλεβίτιδα δηλαδή θρόμβωση του αίματος σε επιφανειακή φλέβα.

Παράγοντες που προκαλούν κιρσούς

1.Κληρονομική προδιάθεση (85% έχει συγγενή πρώτου βαθμού που πάσχει από φλεβική ανεπάρκεια).

2.Υπερβολικό σωματικό βάρος.

3.Κάπνισμα.

4.Παρατεταμένη ορθοστασία.

5.Εγκυμοσύνη (συνήθως διαρκεί ένα έτος).

6.Η μακρόχρονη χρήση αντισυλληπτικών.

Διάγνωση

Οι γιατροί βασίζονται στην κλινική εικόνα και τη συμπτωματολογία  ενώ μερικές φορές χρειάζεται να γίνει υπερηχογράφημαTriplex των φλεβών, χωρίς να αποκλείονται και άλλες πιο σύνθετες εξετάσεις.

Φαρμακευτική αγωγή

Φάρμακα που να θεραπεύουν κιρσούς δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως διάφορα φλεβοτονικά σκευάσματα που ανακουφίζουν τα συμπτώματα μαζί με χρήση ειδικών ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης, οι οποίες θα πρέπει να φοριούνται από το πρωί και να βγαίνουν πριν τον ύπνο.

Συμβουλές

-Τοποθετήστε τα πόδια σας σε ανάρροπη θέση κατά τη διάρκεια του ύπνου.

-Αποφύγετε ζεστά ποδόλουτρα και ηλιοθεραπεία.

-Ελαττώστε το βάρος σας.

-Κάνετε μασάζ με κρύο νερό το βράδυ ξεκινώντας από τα πέλματα ως τις γάμπες

Επεμβατική θεραπεία

Σαφηνεκτομή (Πλήρης αφαίρεση της φλέβας και των κλάδων της που έχουν ανεπάρκεια) με μικρές χειρουργικές τομές. Απαιτείται μία μέρα νοσηλεία.

Θεραπεία με Laser

Ένα ειδικό ενδοαυλικό Laser, χωρίς καμιά τομή με την καθοδήγηση υπέρηχου και υπό τοπική αναισθησία, όπου μία οπτική ίνα διαχέει ακτινική ενέργεια που συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα στραγγίζοντας πλήρως την πάσχουσα φλέβα.

Θεραπεία με RFA

Ένας ειδικός ενδοαυλικός καθετήρας εκπέμπει ραδιοσυχνότητες προκαλώντας θερμική βλάβη και σύγκληση της φλέβας, με την καθοδήγηση υπέρηχου και υπό τοπική αναισθησία.

Σκληροθεραπεία

Όπου έκχυση χημικής ουσίας σε επαναλαμβανόμενες θεραπείες, προκαλεί φλεγμονή στα τοιχώματα της φλέβας με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται και να κλείνει. Έχοντας όμως σαν επιπλοκή πιθανές δυσχρωμίες από διαφυγή του φαρμάκου εκτός του αγγείου και σπάνια μικρά έλκη.

Η επιλογή της θεραπείας για την αντιμετώπιση των κιρσών εξατομικεύεται για τον κάθε ασθενή. Κάθε θεραπεία έχει συγκεκριμένες ενδείξεις-αντενδείξεις και η απόφαση καλό είναι να παρθεί σε συνεννόηση-κουβέντα με το γιατρό σας.


*Άγγελος Γ. Χρονάς

Ειδ. Χειρουργός

Γ.Ν.Α Ιπποκράτειο