ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

4.9.08

Ο Καποδίστριας 2 φέρνει τα Πάνω –Κάτω στην Μεσσηνία

Θύελλα αντιδράσεων αναμένεται να προκαλέσει σε όλη την επικράτεια το «ψαλίδισμα» του αριθμού των δήμων της χώρας, με αφορμή και τη δημοσιοποίηση της πρότασης του ΙΤΑ για τη διοικητική μεταρρύθμιση.
Για τη Μεσσηνία,σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπονται 6 ΔΗΜΟΙ, συγκεκριμένα:

Στο Δήμο Καλαμάτας, οι Δήμοι Καλαμάτας, Αβίας, Λεύκτρου, Θουρίας, Άριος και Αρφαρών,

Στο Δήμο Μεσσήνης, οι Δήμοι Μεσσήνης, Ανδρούσας, Αριστομένους, Ιθώμης, Πεταλιδίου, Βουφράδος και η Κοινότητα Τρικόρφου.

Στο Δήμο Πύλου, οι Δήμοι Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης, Αίπειας και Χιλιοχωρίων.

Στο Δήμο Γαργαλιάνων, οι Δήμοι Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Νέστορος και Παπαφλέσσα.

Στο Δήμο Κυπαρισσίας, οι Δήμοι Κυπαρισσίας, Αυλώνα, Αετού και η Κοινότητα Τριπύλας.

Στο Δήμο Μελιγαλά, οι Δήμοι Μελιγαλά, Δωρίου, Ανδανίας, Οιχαλίας και Είρας.

Η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προβλέπει τη συρρίκνωση των ΟΤΑ από 1.034, που είναι σήμερα, σε 380-390, ενώ για πρώτη φορά δεν εξαιρούνται από αυτόν τον σχεδιασμό η Αττική και η Θεσσαλονίκη.Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης τη σύσταση ενός δήμου σε κάθε νησί, με εξαίρεση τα μεγάλα όπου και πάλι δραστική θα είναι η μείωση του αριθμού των ΟΤΑ.
Από την άλλη πλευρά, η καθυστέρηση του υπουργείου Εσωτερικών να παρουσιάσει με σαφήνεια τη δική του πρόταση για τον νέο «Καποδίστρια», μεταθέτοντας αόριστα στο φθινόπωρο τη δημοσιοποίηση του σχετικού νομοσχεδίου, έχει προκαλέσει αναστάτωση τόσο ανάμεσα στους αιρετούς όσο και σε βουλευτές που πρόσκεινται στην κυβερνητική παράταξη, οι οποίοι δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις ενώ δέχονται ισχυρές πιέσεις από τις τοπικές κοινωνίες που διαφωνούν με ενδεχόμενες συνενώσεις.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων περιμένει τώρα την κυβερνητική αντιπρόταση, αλλά και τα χρήματα που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση.
Η ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων των δήμων, εξάλλου, αποτελεί και το κλειδί για τον διάλογο που θα ακολουθήσει για τα νέα όρια των δήμων που θα είναι 380 έως 390, περίπου δηλαδή το ένα τρίτο των σημερινών.
Από κυβερνητικής πλευράς επιμένουν πάντως να κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους τόσο για τις προτάσεις τους ως προς τον «Καποδίστρια Νο 2» όσο και για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αιτημάτων των δημάρχων.
Ενδεικτικό είναι πως κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών «έδειχναν» προς το οικονομικό επιτελείο και επεσήμαιναν ουσιαστικά πως το μέλλον της μεταρρύθμισης εξαρτάται από τις απαντήσεις που θα δώσει ο Γ. Αλογοσκούφης.
Σε κάθε περίπτωση, οι προτεινόμενες συνενώσεις- όπως αυτές αποτυπώνονται στη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων- δεν θα γίνουν... αναίμακτα.
Αρκετές είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μεγάλες πόλεις συνενώνονται και το «ντέρμπι» θα αφορά την έδρα των νέων δήμων.
Εξάλλου, αρκετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους ότι η συζήτηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση θα εξαντληθεί στο χωροταξικό ζήτημα, αγνοώντας τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους δήμους, όπως η επίλυση των οικονομικών τους προβλημάτων και η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των νέων διοικητικών μονάδων
Για τα χωριά μας όμως ένα είναι το γεγονός .
Ο Καποδίστριας 2 ολοκληρώνει το σβήσιμο τους από τον χάρτη.