ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

28.1.09

Αγρότες. Επικράτησε το «διαίρει και βασίλευε»

Τελικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας ένας αγώνας που είχε στριμώξει την κυβέρνηση στο καναβάτσο με την μέθοδο της σαλαμοποίησης άρχισε να σβύνει.

Το «διαίρει και βασίλευε» με την κατανομή των μέτρων έφερε τα πρώτα αποτελέσματα, το κομματικό καθήκον και εδώ επικράτησε των δίκαιων αιτημάτων

Ο κ. Χατζηγάκης ικανοποίησε το αίτημα των αγροτών από Πελοπόννησο να ενταχθούν στο πακέτο των 500 εκ. ευρώ η κορινθιακή σταφίδα και η πατάτα και να ενισχυθεί κι άλλο το ελαιόλαδο.

Για τους αγρότες από το Αγρίνιο ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι το 50% των κοινοτικών επιδοτήσεων που τους αφαιρείται από φέτος θα επιστρέψει, μέσω των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.

Έτσι, αγρότες από τις περιοχές αυτές αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το μπλόκο του Ισθμού, όπου όμως παραμένουν περίπου 50 τρακτέρ αγροτών του ΣΥΝ.

Οι τελευταίοι δήλωσαν πως δεν αναγνωρίζουν πλέον τη συντονιστική επιτροπή που μετέβη στην Αθήνα για συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος της επιτροπής υποστήριξε πως αυτοί που είχαν παραμείνει στο μπλόκο δεν είναι αγρότες. Κλειστές είναι και δύο λωρίδες στην Πάχη Μεγάρων, στο ρεύμα προς Κόρινθο.
Χτές το απόγευμα άνοιξε και το μπλόκο στα «Πράσινα Φανάρια» της ανατολικής Θεσσαλονίκης. «Θεωρούμε ότι ένα μέρος των αιτημάτων ικανοποιήθηκε, αλλά τα προβλήματα δεν τελειώνουν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, με άλλους τρόπους» δήλωσε το μέλος συντονιστικής επιτροπής, Γιάννης Βογιατζής.

Η ποιο κρίσιμη όμως μέρα για τα μπλόκα είναι η σημερινή.Μετα το σπάσιμο του μπλόκ στον Ισθμό της Κορίνθου, την Ανατολική Θεσσαλονίκη, τη διαφαινόμενη αποχώρηση από τα Μαλγαρα, τα Τέμπη, τις Μικροθήβες και αλλού οι αγρότες από τα μπλοκα Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Φωκίδας συσκέπτονται σήμερα και μέχρι το απόγευμα θα έχουν αποφασίσει αν κάποτε θα αποχωρήσουν.

Πάντως γενική είναι η εντύπωση στα μπλόκα που έχουν απομείνει αν είναι να φύγουν ,να φύγουν με το κεφάλι ψηλά.

Στο μεταξύ η απάντηση στις υποσχέσεις του κ.Χατζηγακη ήταν η ανάπτυξη δυο νέων μπλοκων στη Φθιωτιδα.

Χτες το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από το Νέο Μοναστήρι αγρότες που δεν ανήκουν στο σύλλογο που εκπροσωπεί ο κ.Γκανής και έκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα το δρόμο προς Λάρισα και Καρδίτσα.

Επίσης αγρότες από Καστρι, Γραμμένη, Αρχανι, Μεσοποταμιά, Μακρακώμη κ.α. συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω απο το Καστρί και απέκλεισαν για λίγη ώρα το δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου.

Σήμερα θα αποφασίσουν αν θα επαναλάβουν τον αποκλεισμό ή θα αποχωρήσουν