ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

8.4.09

Επιδοτήσεις .Έκθεση καταπέλτης από την ΕΕ

Με μια έκθεση κόλαφο η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα δίνει την χαριστική βολή στην διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας

Στην έκθεση αυτή η ελληνική οικονομία παρουσιάζεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, να περπάτα με κοινοτικά «δεκανίκια».

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι ενώ πολλές ελληνικές περιφέρειες έχουν «πριμοδοτηθεί» με εκατομμύρια κοινοτικά κονδύλια, τα λεφτά αυτά είναι άγνωστο που κατευθύνθηκαν καθώς οι ίδιες περιφέρειες συνεχίζουν να εμφανίζουν πολύ χαμηλή ανάπτυξη.

Παρά την εισροή δισεκατομμυρίων ευρώ στην χώρα μας από τα κοινοτικά ταμεία συνέβη το εξής παράδοξο: αντί τα εισοδήματα των επιχειρήσεων και των πολιτών να αυξηθούν, μειώθηκαν.

Έτσι, οι περιφέρειες όχι μόνο δεν κατάφεραν να συγκλίνουν με την Ε.Ε., αλλά απόκλιναν έως και κατά 19%.

Στη μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πώς επέδρασαν τα κοινοτικά κονδύλια στην περιφερειακή σύγκλιση της Ε.Ε., που πρόσφατα ολοκληρώθηκε, καταγράφονται οι 30 περιφέρειες της Ένωσης που έχουν λάβει τα πιο πολλά κοινοτικά κονδύλια τα χρόνια που πέρασαν.

Η Ελλάδα, παρουσιάζεται ως χώρα με τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές ανάγκες καθώς οι περισσότερες περιφέρειες, λόγω χαμηλού ΑΕΠ, λάμβαναν και συνεχίζουν σε έναν βαθμό να λαμβάνουν, πολλά λεφτά από τα κοινοτικά ταμεία.

Ωστόσο, πουθενά αλλού στην ΕΕ δεν υπάρχει τόσο μεγάλη απώλεια ανάπτυξης όσο στην ελληνική περιφέρεια

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εισέπραξε κοινοτικούς πόρους ύψους 44 δισ. ευρώ από το Α, το Β, και το Γ΄ ΚΠΣ και τώρα ποντάρει στα 20,4 δισ. ευρώ του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 - 2013 (το 4ο ΚΠΣ) για να ολοκληρώσει έργα που σε πολλές περιπτώσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια.

Από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ έχουμε εισπράξεις προκαταβολές 1,1 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, οι οποίες χρησιμοποιούνται όχι για νέα έργα αλλά και για καθυστερημένα έργα που έχουν ξεκινήσει την περίοδο του Γ΄ ΚΠΣ (2000-2006) και μέσα στο μήνα θα λάβουν επιπλέον προκαταβολές.