ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

10.10.09

Στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης οι ζωντανοί δε βλέπουν τους νεκρούς όχι γιατί οι δεύτεροι πέθαναν, αλλά διότι τα χορτάρια έχουν καλύψει τους τάφους .


Ο εξαίρετος Πορτογάλος ποιητής και πεζογράφος Φερνάντο Πεσσόα (1888-1935) είχε πει ότι «όταν κάποιος πεθαίνει, είναι σαν να στρίβει στη γωνία του δρόμου, απλά παύεις να τον βλέπεις».
Στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης όμως, οι ζωντανοί δε βλέπουν τους νεκρούς όχι μόνο γιατί οι δεύτεροι πέθαναν, αλλά και διότι τα χορτάρια έχουν υπερκαλύψει τους τάφους, με αποτέλεσμα το νεκροταφείο να θυμίζει. τοπίο τροπικής ζώνης, παρά ένα ευπρεπές, καθαρό και περιποιημένο νεκροταφείο.
Και όλα αυτά διότι, η δημοτική αρχή του δήμου Παπαφλέσσα αρνείται να στείλει εργάτη του δήμου παρά τα συνεχή διαβήματα της Προέδρου του Τ/Σ Μεταμόρφωσης για τον ευπρεπισμό και καθαρισμό του χώρου όπως έχει υποχρέωση από τον
Ουδέποτε το νεκροταφείο Μεταμόρφωσης δεν είχε εμφανίσει τέτοια αποκαρδιωτική εικόνα. Και επειδή ο δείκτης πολιτισμού μιας τοπικής κοινωνίας αποτυπώνεται και στο σεβασμό που αυτή επιδεικνύει στους νεκρούς της στο χώρο ταφής τους, τότε, με βάση την απαράδεκτη εικόνα εγκατάλειψης και αταξίας του νεκροταφείου Μεταμόρφωσης , υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πολιτισμού.
Αυτό που ξέχασε όμως ο Δήμαρχος Παπαφλέσσα να πει στους πολίτες είναι το ποιος θα καθαρίζει από εδώ και στο εξής τους τάφους εκείνων, των οποίων οι εν ζωή συγγενείς τους ζουν στην Αθήνα ή το εξωτερικό, ή τους τάφους εκείνων, των οποίων δεν υπάρχει πλέον κανένας συγγενής στη ζωή.
Ο Χριστός, στο κεφάλαιο 23 του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου κατηγορώντας δριμύτατα τους Γραμματείς και Φαρισαίους της εποχής του, είχε πει τα εξής;
«Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί, ότι παρομοιάζετε τάφοις κεκονιαμένοις, οίτινες έξωθεν μεν φαίνονται ωραίοι, έσωθεν δε γέμουσιν οστέων νεκρών και πάσης ακαθαρσίας».
Δυστυχώς, οι αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής (που αντικαθιστούν την αναγκαιότητα ύπαρξης Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας σε όλα τα νεκροταφεία του Δήμου Παπαφλέσσα ) να εμφανίζουν εικόνα χειρότερη των Γραμματέων και των Φαρισαίων. Γιατί και οι τάφοι «έσωθεν γέμουσιν οστέων νεκρών και πάσης ακαθαρσίας», αλλά και έξω μόνο καθαροί και ευπρεπείς δεν είναι!!!