ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

11.9.13

Οι διεκδικητές του δήμου Πύλου-Νέστορος..

Ηλίας Κανάκης
Εδώ, τα πράγματα είναι δύσκολα, αφού ο συγκεκριμένος δήμος είναι ο δήμος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. 
Αν και η Νέα Δημοκρατία δε θα δώσει στήριξη στο πληθυσμιακό μέγεθος αυτών των δήμων εντούτοις ο συγκεκριμένος δήμος έχει σημειολογική σημασία για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.


Κάνοντας μια «μαγνητική τομογραφία» των διεκδικητών του δήμου αποτυπώνεται η παρακάτω εικόνα.


Ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης που ήταν η μεγάλη έκπληξη της προηγούμενης αναμέτρησης θα είναι και πάλι υποψήφιος. Κατάφερε να κυριαρχήσει και επικοινωνιακά όλο το προηγούμενο διάστημα εκμεταλλευόμενος τις πολλές αδυναμίες της αντιπολίτευσης. Διατηρεί άριστες σχέσεις με τους μεγάλους επενδυτές που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, όπως τους ιδιοκτήτες του Costa Navarino και «έπαιξε» επικοινωνιακά με τον γάμο της κόρης του δισεκατομμυριούχου Καλτσίδη που έφτιαξε την έπαυλή του στο Βασιλίτσι. Διατηρεί τη συνοχή της παράταξής του και προσδοκά επανεκλογή.


Ο μαθηματικός Τάσος Τσορώνης καταγόμενος από τη Χώρα που ηγήθηκε την προηγούμενη φορά του συνδυασμού «Δυναμική Αναπτυξιακή Πορεία» δεν μπόρεσε να κερδίσει το δήμο. Περιορίστηκε στη συνέχεια σε χαλαρή αντιπολίτευση και μέχρι σήμερα δεν έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις του για το δήμο. Την προηγούμενη φορά ο συνδυασμός είχε στηριχτεί από το ΠΑΣΟΚ που σήμερα όμως είναι ένα μικρό κόμμα και αυτό μεγαλώνει τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει ο συγκεκριμένος συνδυασμός.


Ο πρώην δήμαρχος Πύλου και προσωπικός φίλος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά Γεώργιος Χρονόπουλος έχει ήδη αποσυρθεί από τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου. Ο Πρωθυπουργός τον τοποθέτησε Μορφωτικό Ακόλουθο στην Ελληνική Πρεσβεία των Τιράνων. Άφησε πίσω του δυο ικανά στελέχη που σήμερα είναι δημοτικοί σύμβουλοι τον πρώην Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Μπαλαφούτη και τον Ανδρέα Δαρειώτη οι οποίοι μέχρι σήμερα κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά.


Εκείνος που ετοιμάζεται και δουλεύει συστηματικά στην κατεύθυνση συγκρότησης ισχυρού ψηφοδελτίου είναι ο επιχειρηματίας και Πρόεδρος των Εξαγωγέων Πελοποννήσου Ηλίας Κανάκης. Διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις δυνάμεις του σημερινού πολιτικού φάσματος και είναι επικοινωνιακός. Έχει ισχυρά ερείσματα σε όλο το δήμο. Κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να είναι ο ισχυρός αντίπαλος του νυν δημάρχου.


Πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν την κάθοδο του Πολιτικού Μηχανικού από τη Μεθώνη Βασίλη Τσώνη και οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να συστρατευθούν μαζί του. Ο ίδιος κρατά τα χαρτιά των προθέσεων του κλειστά.


Κάποιοι βλέπουν με πολύ καλό μάτι τη διεκδίκηση του δήμου από το δικηγόρο Γεώργιο Κοτσόβολο. Ο Γιώργος Κοτσόβολος μαζί με τη γυναίκα του Μαργαρίτα Δαφαλιά είναι πετυχημένοι δικηγόροι της Πύλου με ρίζες από το Κορυφάσιο και χαίρουν εκτίμησης στην περιοχή. Ο ίδιος δεν έχει εκφράσει τέτοια επιθυμία αν και δέχεται πολλές «πιέσεις» σε αυτή την κατεύθυνση.


Δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του αλλά πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα διεκδικήσει το δήμο και ο Λεωνίδας Φιλιππόπουλος. Η δυνατότητα να διεκδικήσει μια θέση στο  κοινοβούλιο απομακρύνθηκε γι΄ αυτόν και πλέον είναι ορατή η διεκδίκηση του δήμου. Διαθέτει μεγάλες δυνάμεις στο δήμο και μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεκδίκησή του.


Το ΚΚΕ θα στηρίξει και πάλι την υποψηφιότητα της γιατρού Σοφίας Αποστολοπούλου και το ψηφοδέλτιο «Λαϊκή Συσπείρωση». Η γιατρός Σοφία Αποστολοπούλου είναι από τις καλύτερες υποψηφιότητες που διαθέτει το ΚΚΕ στην περιοχή αφού είναι αγαπητή σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.


Αίνοιγμα και σε αυτό το δήμο είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ψάχνει για ισχυρό πρόσωπο που θα ηγηθεί συνδυασμού. 
Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν και για το Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκο που κατάγεται από την περιοχή της Κορώνης. 
Είναι αδιανόητο για πολλούς να έχει Βουλευτή από το δήμο ο ΖΥΡΙΖΑ και να αδυνατεί να κατεβάσει αξιόμαχο ψηφοδέλτιο που να διεκδικήσει το δήμο. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ και κατ΄ επέκταση ο Βουλευτής πρέπει να δει τι θα κάνει και με το τοπικίστικο στοιχείο των Κορωναίων που θεωρούν ότι θα πρέπει να ηγηθεί ισχυρού ψηφοδελτίου άνθρωπος από την Κορώνη. 
Αυτό, βέβαια το πρόβλημα, το έχουν και τα άλλα κόμματα, παίρνει, όμως, μεγαλύτερες διαστάσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή από εκεί κατάγεται ο Βουλευτής και στις εθνικές εκλογές η περιοχή τον είχε τιμήσει.


Spartakos
newsmessinia.blogspot.com