ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

16.5.17

ΤΣΟΥΝΑΜΙ κατασχέσεων σε καλλιεργιες και περιουσίες αγροτών, που χρωστούν στις τράπεζες ετοιμάζει η κυβέρνηση


Οι κατασχέσεις θα περιλαμβάνουν τα πάντα: καλλιέργειες, σπίτια, οικόπεδα, κλήρο, και άλλα περιουσιακά στοιχεία....

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, Ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει τσουναμι κατασχέσεων σε ολόκληρη τη χώρα , ψηφίζοντας σύντομα Νόμο για (δήθεν) εξώδικη ρύθμιση«κόκκινων δανείων» αγροτών και αγροτικών  επιχειρήσεων που βρίσκονται ακόμα και σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Οι κατασχέσεις θα περιλαμβάνουν τα πάντα: καλλιέργειες, σπίτια, οικόπεδα, κλήρο, και άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως προανήγγειλε,, με άρθρο του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου.
Χωρίς να γίνει σαφές τι ακριβώς εννοεί ο αρμόδιος υπουργός, σημειώνει ότι περιουσίες αγροτών που είναι υποθηκευμένες και δεν έχουν προοπτική ανάπτυξης, πρόκειται αφου κατασχεθούν να εκχωρηθούν σύντομα, σε κάποια άλλα αόριστα και άγνωστα «σχήματα».
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, για να αντιμετωπισθούν οι οφειλές αγροτών, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι από το συνολικό ποσό χρεών 7 δις ευρώ, τα 3,5 δις ευρώ δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, ούτε κατ ελάχιστο, να πληρωθεί από τους οφειλέτες.
Το ίδιο ισχύει και για φυσικά πρόσωπα-αγρότες και συνεταιρισμούς από πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχέιων τα οποία είναι υποθηκευμένα, δεν πρόκειται να καλυφθούν προηγούμενα χρέη τους.

Ο εξώδικος συμβιβασμός που ψηφίσθηκε πρόσφατα, μπορεί μεν να αναφέρεται και σε δάνεια που βρίσκονται υπο εκκαθάριση, αλλά δεν συμπεριλαμβάνει τους μεμονωμένους αγρότες, παρά μόνο τις επιχειρήσεις.
Και τούτο επειδή αυτές οι επιχειρήσεις όπως οι συνεταιρισμοί, έχουν μεν την «πτωχευτική ικανότητα» αλλά ο εξώδικος συμβιβασμός δεν θα βρει παρά ελάχιστη εφαρμογή.
Για το λόγο αυτό, τούτη την περίοδο, συνέχισε ο κ. Β. Αποστόλου, το Υπουργείο επεξεργάζεται, ήδη, συγκεκριμένη πρόταση-λύση, με την οποία η υποθηκευμένη περιουσία καταγράφεται, εκτιμάται η αξία της, και εν συνεχεία, διαχωρίζεται, σε αγροτική και σε αστική.
Η πρώτη, θα μεταφέρεται στον ΟΔΙΑΓΕ, δηλαδή τον Οργανισμό Διαχείρισης, που έχει συστήσει το υπουργείο, ενώ η δεύτερη μένει στη διάθεση της υπο εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας.
Σε όσους από τους φορείς και τα φυσικά πρόσωπα-αγρότες έχουν βιώσιμη προοπτική, εκχωρείται για χρήση η αγροτική υποθηκευμένη περιουσία τους, ενώ για τους υπόλοιπους που δεν έχουν αντίστοιχη βιώσιμη προοπτική, εκχωρείται για χρήση σε άλλα συνεργατικά οχήματα της περιοχής, που πληρούν τις προυποθέσεις.
Έτσι και η αστική περιουσία  μπορεί να καλύψει ένα μέρος των οφειλών, αλλά και η αγροτική να συμβάλει στην υπηρέτηση του σκοπού της, που είναι η αγροτική δραστηριότητα.



πηγή