Ξεκίνησε
σήμερα η Διάσκεψη της επιτροπής Ν.Α.Τ ( φυσικών πόρων ) της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής των Περιφερειών στην Costa Navarino με θέμα
«Το ελαιόλαδο ως βάση της Μεσογειακής διατροφής και πολύτιμος σύμμαχος
της υγείας».
Στην Διάσκεψη μετέχουν 150 Ευρωπαίοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες από 25 χώρες της Ευρώπης μαζί με τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ και επιστήμονες
Καλωσορίζοντας τους Ευρωπαίους Δημάρχους και Περιφερειάρχες ο Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης τόνισε, μεταξύ άλλων :
«Είναι μεγάλη τιμή για τον τόπο η διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου – που για πρώτη φορά διεξάγεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Μεσσηνία - μετά από σκληρή διεκδίκηση. Καταθέσαμε φάκελο υποψηφιότητας και καταφέραμε να επιλεγούμε ανάμεσα σε 3 χώρες , την Nantes της Γαλλίας και το Rotterdam της Ολλανδίας.
Πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία γιατί το ελαιόλαδο αποτελεί κεντρικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο του δήμου αλλά ολόκληρης της Μεσσηνίας».
Τη δεύτερη μέρα των εργασιών θα λειτουργήσει θεματικό εργαστήριο για το ελαιόλαδο, ενώ θα πραγματοποιηθεί επιτόπια επίσκεψη σε πρότυπη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου.
Την ανάγκη δρομολόγησης πολιτικών και διαμόρφωσης στρατηγικού σχεδιασμού με στόχο την ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Ελλάδας που είναι η μεσογειακή διατροφή με βάση το ελαιόλαδο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Γ. Πατούλης.
Ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Το ελαιόλαδο ως βάση της μεσογειακής διατροφής και πολύτιμος σύμμαχος της υγείας» που πραγματοποιήθηκε στην Πύλο, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, τον Δήμο Πύλου και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ. Πατούλης περιέγραψε τους στόχους της συνάντησης.
Στις εργασίες της διάσκεψης συμμετείχαν δήμαρχοι και περιφερειάρχες από όλες τις χώρες της ΕΕ. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής «Φυσικοί Πόροι» (ΝΑΤ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Ossi Martikainen και τοποθετήσεις έκαναν, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χ. Κασίμης, η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Α. Μπούζα, ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος και α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης, το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Ν. Χιωτάκης ο δήμαρχος Τριφυλίας Π. Κατσίβελας,.
Βασική πηγή για την τοπική ανάπτυξη η παραγωγή του ελαιόλαδου
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε τη σημασία της διοργάνωσης μίας τόσο σημαντικής ευρωπαϊκής διάσκεψης στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Πελοπόννησο που η παραγωγή του ελαιολάδου είναι βασική πηγή για την τοπική ανάπτυξη και επισήμανε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενισχύει την εξωστρέφεια της χώρας μας με τη συμμετοχή της σε σημαντικά ευρωπαϊκά fora.
«Με τεκμηριωμένες προτάσεις και στοιχειοθετημένες παρεμβάσεις αναδεικνύουμε τον παραγωγικό πλούτο της χώρας μας με στόχο την οικονομική ανάπτυξη, την ενίσχυση του επιχειρείν και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», ανέφερε.
«Το ελαιόλαδο αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο της υγείας μας» σημείωσε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε «είναι ένα από τα πιο ισχυρά brand names του τομέα τροφίμων στην Ελλάδα, ο οποίος αποτελεί σταθερά ένα από τα σημαντικότερα τμήματα της ελληνικής μεταποίησης δευτερογενούς τομέα, αλλά και έναν από τους βασικούς κινητήριους μοχλούς της ελληνικής οικονομίας».
«Απαιτούνται δράσεις σε περιφερειακό κα τοπικό επίπεδο»
δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα αλλά το σύνολο της Ευρώπης.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάληψη συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για τη διαμόρφωση μιας ολιστικής πολιτικής που αφορά τη διαμόρφωση και υιοθέτηση μιας αειφόρας πολιτικής τροφίμων σε όλη την Ευρώπη, με στόχο την προστασία της υγείας των ευρωπαίων πολιτών.
Ο κ. Χιωτάκης τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης μίας κοινής αγροτικής πολιτικής σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και επισήμανε την αναγκαιότητα να μην μειωθούν οι κοινοτικοί πόροι για την παραγωγή του ελαιολάδου. Παράλληλα έκανε αναφορά στα οφέλη της ελληνικής μεσογειακής διατροφής και ιδιαίτερα του ελαιολάδου και σημείωσε τη σημασία της διάσκεψης για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε αυτόν τον νευραλγικό τομέα.