ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

28.8.19

Επιμένουν στην καλλιέργεια παραδοσιακης ντομάτας

Την ώρα που η αγορά και τα πιάτα μας έχουν γεμίσει με εισαγόμενη ντομάτα αγνώστου προελεύσεως και πιθανόν από μεταλλαγμένους σπόρους υπάρχουν ακόμα καλλιεργητές στην Μεσσηνία που επιμένουν να καλλιεργούν παραδοσιακές ποικιλίες που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εμπορεύσιμες λόγω της μικρής διάρκειας που έχουν σε διατήρηση .
Οι εισαγόμενες διατηρούνται άγνωστο πώς επί εβδομάδες σαν φρεσκοκομμένες σε αντίθεση με την παραδοσιακή ποικιλία "Χοντροκατσαρή " που η διατήρηση της μετά την συγκομιδή δεν υπερβαίνει τις τέσσερις ημέρες με κύριο χαρακτηριστικό το μεγάλο μέγεθος που έχουν


Πρόκειται για πεντανόστιμες ντομάτες οι οποίες  δε διαφέρουν σε τίποτα από τις κανονικές και το μέγεθος τους δε οφείλεται σε κάποιο ιδιαίτερο τρόπο καλλιέργειας και περιποίησης, παρά μόνο στην ντόπια πατροπαράδοτη ποικιλία  που ξεκίνησε να καλλιεργείται στη Μεσσηνία πριν από έναν αιώνα περίπου.
Συναντήσαμε τον παραγωγό Χοντροκατσαρής Διονύσιο Μπεκιάρη και τον γιό του Κώστα νέο αγρότη στην Μεταμόρφωση του δήμου Πύλου - Νέστοροςοι οποίοι μας ξενάγησαν στον χώρο της καλλιέργειας ενώ όπως μας δήλωσαν οι καταναλωτές μπορούν να βρούν το συγκεκριμένο είδος στις Λαϊκές αγορές Γαργαλιάνων ,Χώρας καθώς και στην Μεταμόρφωση .
Αυτή η παραδοσιακή ποικιλία  της Μεταμόρφωσης παράγει καρπούς με καταπληκτική πλούσια γεύση περίπου από 500 γραμ. (μπορεί να φθάσουν μέχρι 1.500 γραμ.) οι οποίοι έχουν πολύ σάρκα και αρκετές πτυχές.

Σαν φυτό φτάνει τα 180 έως 200 εκ. σε ύψος και λόγω των μεγάλων καρπών που παράγει θέλει καλό στήριγμα.
 Αντέχει μέχρι τις αρχές του χειμώνα, ενώ δεν σταματά να παράγει όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. 

Μια ποικιλία που θα αγαπήσετε αμέσως.

Ζυγίζουν από 1 κιλό εώς 1,5.. θα τις ευχαριστηθείτε