ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

2.9.08

Παυλόπουλος:στο Βλαχόπουλο «Δεν θα αιφνιδιαστεί κανείς»!

Παρουσία πλήθους κόσμου, δημοτών του Δήμου Παπαφλέσσα, Αρχών αλλά και Φορέων της περιοχής πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο το απόγευμα με κάθε λαμπρότητα τα εγκαίνια της πλατείας στο Βλαχόπουλο του Δήμου Παπαφλέσσα.
Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε στις 7.30 μ.μ. χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.
Εγκάρδια ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν οι κάτοικοι του Βλαχόπουλου αλλά και σύσσωμου του Δήμου Παπαφλέσσα στον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα αμέσως μόλις αφίχθη στην πλατεία του χωριού.
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Μπένος, ο βουλευτής Μεσσηνίας, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, πολλοί από τους δημάρχους της Μεσσηνίας, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, καθώς κι εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας.
«Πρώτα θα βρεθούν οι πόροι κι ύστερα η διοικητική μεταρρύθμιση»
Με μια μεστή, εγκάρδια κι ενωτική ομιλία χαιρέτισε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, τα εγκαίνια της πλατείας στο Βλαχόπουλο του Δήμου Παπαφλέσσα. Μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός την αποκάλεσε εξομολόγηση. Αφού έκανε μια αναφορά στην προσωπική του σταδιοδρομία στη Πολιτική τονίζοντας ότι, «όλα κάποτε τελειώνουν κι εμείς επιστρέφουμε εκεί που μεγαλώσαμε και ανδρωθήκαμε γι’ αυτό τις ρίζες μας δεν πρέπει να τις λησμονούμε», αναφέρθηκε στα πολιτικά θέματα, που είναι πολλά και σημαντικά.
«Η Περιφέρεια αλλάζει, προχωράει… »
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Σαν λαός ενωμένοι κάναμε πολλά και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτά. Εύχομαι αυτή η πλατεία να είναι ο χώρος που θα μας ενώνει και θα μας το θυμίζει αυτό. Ανέκαθεν οι πλατείες ήταν οι “Εκκλησίες του Δήμου”, οι χώροι που συζητούσαμε τα οικογενειακά μας, τα πολιτικά μας κι όλα τα θέματά μας. Κι αυτό δεν πρέπει να αλλάξει. Η Περιφέρεια αλλάζει, προχωράει παρά τις δυσκολίες. Κάναμε πολλά, όχι τα πάντα. Οι πόροι συνεχώς διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται. Η κοινωνική συνοχή και η ανάπτυξη είναι ο μεγάλος μας στόχος και είναι ρητή η εντολή του πρωθυπουργού να διατεθεί από το ΕΣΠΑ, το 4ο Κοινοτικό Πακέτο 2007 - 2013, ποσοστό μεγαλύτερο του 80% από τα 36 δισ. ευρώ στην Περιφέρεια. Η ύπαιθρος αλλάζει κι αυτό φαίνεται». Ανέφερε σ’ έναν σύντομο απολογισμό ότι στη Μεσσηνία διατέθηκαν 33 εκατ. ευρώ το διάστημα 1997 - 2004 κι 67 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Θησέας» σε 5 χρόνια. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας το 2008 είχε 8,5 εκατ. ευρώ πόρους και το 2009 θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ.
Για τη διοικητική μεταρρύθμιση
Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στη μεγάλη πορεία της διοικητικής μεταρρύθμισης, λέγοντας: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πυλώνας της Δημοκρατίας. Τα λάθη του παρελθόντος μας διδάσκουν. Ο νόμος 1828/1989 ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί, αφού δεν είχαν προβλεφθεί πόροι. Φτιάχτηκε μέσα σ’ ένα γραφείο και δεν έλαβε υπόψη του τις χωροταξικές και ιστορικές ιδιαιτερότητες. Με τον Ν. 3345/2005 βελτιώσαμε τους πόρους στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις κι αυτή είναι η διαφορά φιλοσοφίας με το παρελθόν. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή και δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη του χθες. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα δοθούν οι αρμόζουσες αρμοδιότητες και οι πόροι, αλλά και οι υπηρεσίες και δεν θα φορτωθούν περιττές αρμοδιότητες, γιατί θα οδηγηθούν σε απαξίωση. Η “Βοήθεια στο Σπίτι” έγινε χωρίς Κοινοτικό προγραμματισμό και υποστήριξη, αλλά, επειδή προσφέρει υπηρεσίες, θα έχει πλέον μόνιμη διάρκεια. Θα λάβουμε υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες, θα συνεχιστεί ο διάλογος με την ΚΕΔΚΕ και θα συμμεριστούμε τη βούληση των τοπικών κοινωνιών. Δεν θα αιφνιδιαστεί κανείς! Οι μεταρρυθμίσεις πετυχαίνουν όταν είναι αποδεκτές», κατέληξε ο υπουργός.
Προβλήματα πυρόσβεσης
Ο κ. Παυλόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ενιαίο Υπουργείο Εσωτερικών, λέγοντας: «Οι πολλαπλές δράσεις του και οι διαφορετικές δομές του είναι πράγματι απαιτητικές, αλλά βρισκόμαστε κοντά στην καθημερινότητα του πολίτη και ζούμε τις αγωνίες του. Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας - αν και φέτος είχαμε κάποια προβλήματα ειδικά στη βόρεια Μεσσηνία - και τους εποχιακούς πυροσβέστες. Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που με τιμήσατε με την παρουσία σας και αυτή η πλατεία να σηματοδοτήσει μια πορεία για ένα καλύτερο μέλλον».
Εργασιακή αποκατάσταση ζήτησαν οι συμβασιούχοι πυροσβέστες
Ο κ. Παυλόπουλος, στο περιθώριο της εκδήλωσης, δέχθηκε αντιπροσωπεία εποχικών πυροσβεστών που παραβρέθηκαν, οι οποίοι τον ακολουθούν όπου πηγαίνει (πριν δυο εβδομάδες στο Θέρμο Ναυπάκτου και στη Σπάρτη πιο πρόσφατα) και του υπενθύμισαν τη δέσμευσή του στο αίτημα των 5.450 συναδέλφων τους για την εργασιακή αποκατάστασή τους.
Δράκος: «Η κεντρική εξουσία βρίσκεται δίπλα μας»
O νομάρχης Μεσσηνίας, κ. Δημήτρης Δράκος, στη σύντομη ομιλία του τόνισε: «Χαιρετίζω την όμορφη εκδήλωση και τα εγκαίνια αυτού του όμορφου και σημαντικού έργου. Η παρουσία του συμπατριώτη μας υπουργού, του Προκόπη Παυλόπουλου, αποδεικνύει ότι, η κεντρική εξουσία βρίσκεται δίπλα μας, αρωγός και συνοδοιπόρος. Αποδίδω τα εύσημα και στον Σταύρο Μπένο, που βοήθησε πολύ για το έργο αυτό. Σας καλώ να απολαύσετε αυτό το έργο και να γίνει πόλος έλξης για τον τόπο σας».
Ευχαριστίες δημάρχου Παπαφλέσσα προς υπουργό
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Παπαφλέσσα, Περικλής Ψώνης, δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Κύριε υπουργέ, σας ευχαριστώ από την καρδιά μου που βρίσκεστε απόψε κοντά μας κι εγκαινιάζετε την πλατεία. Αποτελεί για μας ύψιστη τιμή, σας θεωρούμε δικό μας άνθρωπο, σας νιώθουμε δίπλα μας. Ο Ιστορικός Δήμος Παπαφλέσσα στη διάρκεια της δεκάχρονης πορείας του έπραξε πολλά για την περιοχή, δημιούργησε έργο, στάθηκε δίπλα στον πολίτη κι έλυσε πολλά προβλήματα, βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξη της περιοχής και την αναχαίτιση της εγκατάλειψης της υπαίθρου. Η κατασκευή της πλατείας κρίθηκε αναγκαία, αφού αναβαθμίζεται έτσι το Βλαχόπουλο και αναδεικνύεται ο χώρος της ιστορικής Εκκλησίας. Δίνει την προοπτική στον Δήμο να αποκτήσει η έδρα του όψη σύγχρονου οικισμού, απαραίτητο στοιχείο για την προσέλκυση νέων οικιστών ετεροδημοτών, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του Αγροτουρισμού».
Πλατεία με τρία επίπεδα
Σύμφωνα με τον κ. Ψώνη, στόχος του έργου είναι να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο οι ανάγκες αναψυχής, περιπάτου και συνεύρεσης των κατοίκων και των επισκεπτών του οικισμού. Η πλατεία αποτελείται από τρία επίπεδα, το ανατολικό της Εκκλησίας, το κεντρικό και το επίπεδο του συντριβανιού. Και τα τρία επίπεδα επικοινωνούν μεταξύ τους με πεζόδρομους και μικρές ράμπες για την άνετη κίνηση των πεζών, καθώς και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Κάτω από την πλατεία και κατά μήκος της επαρχιακής οδού ο Δήμος Παπαφλέσσα δημιούργησε δύο καταστήματα, που θα λειτουργούν ως αναψυκτήριο και κυλικείο και θα εξυπηρετούν τόσο τους επισκέπτες όσο και τους διερχόμενους πολίτες. Να σημειωθεί ότι, την πλατεία απαρτίζουν καθιστικά και πεζούλια, παγκάκια, δένδρα και παρτέρια με λουλούδια, που δίνουν ιδιαίτερη αίγλη στον χώρο. Πρόκειται για ένα αξιόλογο έργο, που, όπως είπε ο δήμαρχος Παπαφλέσσα, κόστισε 1.100.000 ευρώ. «Είναι ένα έργο που δίνει άλλη δυναμική στην περιοχή μας. Θέλω να πιστεύω ότι και οι μικροί Δήμοι μπορούν να κάνουν μεγάλα πράγματα. Αρκεί η κεντρική εξουσία να μας βοηθήσει», τόνισε με νόημα. Για τη δημιουργία του συνέβαλαν διάφοροι Φορείς, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Νομαρχία Μεσσηνίας κ.ά., ενώ ο κ. Ψώνης έκανε ιδιαίτερη μνεία στον αείμνηστο τότε περιφερειάρχη Αντώνη Ματσίγκο, στον τότε υφυπουργό Εσωτερικών Σταύρο Μπένο - ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση - στην πρώην περιφερειάρχη Αγγέλα Αβούρη, στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στον νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο, στην αρχιτέκτονα του έργου Μάτα Παπαχριστοφίλου και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της πλατείας και την ολοκλήρωση των δύο καταστημάτων.
«Να παραμείνουμε ως Δήμος στην περιοχή μας»
Ο δήμαρχος Παπαφλέσσα απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών ζήτησε ενόψει της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης να παραμείνει ο Δήμος Παπαφλέσσα ως έχει. «Το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του με εξουσιοδότησε να σας ζητήσω, ενόψει της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, να παραμείνουμε ως Δήμος στην περιοχή μας. Μια περιοχή που στα σπλάχνα της έχει το Μανιάκι, που δίνει την ιστορική διάσταση του Δήμου. Έχουμε χρέος, διότι σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τον τόπο που βρισκόμαστε ο Παπαφλέσσας με τα παλικάρια του πολέμησαν για την ελευθερία της πατρίδας μας. Έχουμε χρέος, κύριε υπουργέ, να αναπτύξουμε αυτόν τον τόπο, να τον κρατήσουμε ζωντανό», συμπλήρωσε συγκινημένος ο κ. Ψώνης.
Περιφερειακό Ιατρείο Δήμου Παπαφλέσσα
Ο δήμαρχος Παπαφλέσσα αναφέρθηκε επίσης στο Περιφερειακό Ιατρείο που λειτουργεί πλέον στο Βλαχόπουλο. Το κτήριο, που στεγάζεται, ανακαινίστηκε με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Θησέας» και παραχωρήθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, για να λειτουργήσει ως Περιφερειακό Ιατρείο. Στο κτήριο αυτό πρόκειται να στεγαστούν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.ά. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος, «θα λειτουργεί έως ότου το Υπουργείο Υγείας κατασκευάσει το νέο Περιφερειακό Ιατρείο στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς. Έχει παραχωρηθεί οικόπεδο με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κι έχει ενταχθεί η κατασκευή του στα 25 Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας, που πρόκειται να κατασκευασθούν».
Από την Εφημερίδα « ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ»