ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

24.10.08

Το ελαιόλαδο …..πνίγει τις διεθνείς αγορές

Αυξημένη κατά 100.000 τόνους εκτιμάται ότι θα είναι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου κατά τη νέα ελαιοκομική περίοδο 2008-9, σε σύγκριση με την προηγούμενη. Με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΙΟΟC), η παγκόσμια παραγωγή του προϊόντος θα φθάσει κατά τη νέα ελαιοκομική περίοδο στα 2,7 εκατ. τόνους, έναντι 2,6 εκατ. τόνων την ελαιοκομική περίοδο 2007-8.
Όμως, στην αυξημένη αυτή ελαιοπαραγωγή πρέπει, σύμφωνα με τα στοιχεία του IOOC, να προστεθούν και τα ιδιαίτερα υψηλά αποθέματα, με τα οποία «ανοίγει» η νέα ελαιοκομική περίοδος. Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου εκτιμά ότι στις αρχές του τρέχοντος μηνός σε παγκόσμιο επίπεδο υπήρχαν αποθέματα ελαιολάδου συνολικού ύψους 645.000 τόνων.
Με άλλα λόγια, θα υπάρξει μια «πλημμυρίδα» προϊόντος στην παγκόσμια ελαιοκομική αγορά της τάξης των 3,35 εκατ. τόνων, κάτι που μάλλον αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στις τιμές παραγωγού για το προϊόν της νέας εσοδείας. Πάντως, οι αναλυτές του IOOC «βλέπουν» μια σταθερότητα τιμών, στα ήδη όμως χαμηλά σημερινά τους επίπεδα.
Μοναδική, ίσως, ακτίδα φωτός, με βάση πάντα της εκτιμήσεις του ΙΟΟC (σ.σ. που ενδεχομένως η συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική κρίση να τις ανατρέψει, καθώς δεν θεωρείται απίθανη η συνέχιση της κάμψης της κατανάλωσης του προϊόντος σε διεθνές επίπεδο), είναι ότι προβλέπεται άνοδος της παγκόσμιας κατανάλωσης ελαιολάδου κατά τη νέα ελαιοκομική περίοδο στα επίπεδα των 2,9 εκατ. τόνων, από 2,8 εκατ. τόνους κατά την ελαιοκομική περίοδο 2007-8.