ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

2.10.08

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΟΘΕΙΑ ΛΑΔΙΟΥ

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Κοντό κατέθεσε ο Βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανώλης Σκουλάκης αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν να επιτρέψει, από 1ης Ιουλίου 2009, την εμπορία μειγμάτων ελαιολάδου με άλλα φυτικά έλαια, σε όλες τις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως τονίζει ο κ. Σκουλάκης, η συγκεκριμένη απόφαση «δυναμιτίζει τον τομέα του ελληνικού ελαιολάδου, καθώς δεν θεωρεί υποχρεωτική την αναγραφή της χώρας προέλευσης του ελαιολάδου όταν αυτό παράγεται σε ένα κράτος - μέλος», ενώ προσθέτει πως «με τον Κανονισμό αυτό, μπαίνει οριστικό τέλος στην υπεροχή του τυποποιημένου ελαιολάδου, που πρόκειται για προϊόν άριστης ποιότητας, προκειμένου να προωθηθούν οικονομικά συμφέροντα που σχετίζονται με τις νοθείες ελαιολάδου και με τα σπορέλαια».
Καταλήγοντας ο κ. Σκουλάκης υπογραμμίζει πως:
1. το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγει η χώρα μας και ειδικότερα ο Νομός Χανίων αλλά και όλη η Κρήτη, δέχεται ένα ισχυρό «πλήγμα» από την απόφαση αυτή.
2. οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι τεράστιες γιατί αφενός ΔΕΝ ενημέρωσε έγκαιρα τους εμπλεκόμενους φορείς για να αντιδράσουν και αφετέρου η ίδια δεν φαίνεται – όπως προκύπτει από την απόφαση - να κατέβαλε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια για αποτροπή αυτής της εξέλιξης, και ερωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το τι πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει άμεσα, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο νέος Κανονισμό που επιτρέπει την εμπορία μειγμάτων ελαιολάδου με άλλα φυτικά έλαια, σε όλες της περιοχές της Ε.Ε. και ο οποίος πλήττει ευθέως τα Ελληνικά συμφέροντα.