ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

31.10.08

19% χαμηλότερα «άνοιξε» η αγορά ελαιολάδο

Με τιμή 3,12 ευρώ το κιλό άνοιξε η φετινή αγορά λαδιού έναντι των 3,85 ευρώ το κιλό που είχε ανοίξει πέρυσι. Συγκεκριμένα στη δημοπρασία υπέρ-πρώιμου ελαιολάδου στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας έγινε πράξη για αγορά από έμπορο από τη βόρεια Ιταλία, για ποσότητα 55 τόνων, σε τιμή 3,12 ευρώ το κιλό. Πέρυσι, τέτοια εποχή, η πρώτη εμπορική πράξη που είχε γίνει στην εν λόγω δημοπρασία ήταν της τάξης των 3,85 ευρώ το κιλό. Η τιμή αυτή αποτελεί βαρόμετρο των επερχόμενων εξελίξεων

Στο μεταξύ, στις 21 Νοεμβρίου στη σύνοδο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOOC) στη Μαδρίτη αναμένεται να καταγραφεί η πρώτη επίσημη πρόβλεψη για το ύψος της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου για τη νέα ελαιοκομική περίοδο 2008-9.

Οι μέχρι τώρα, προσωρινές, εκτιμήσεις του IOOC κάνουν λόγο για σοδειά μεγαλύτερη κατά 100.000 τόνους, σε σχέση με πέρυσι, τοποθετώντας τη φετινή παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου στα 2,73 εκατ. τόνους και για τις βρώσιμες ελιές στο 1,88 εκατ. τόνους. Πέραν της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής, το κύριο χαρακτηριστικό της νέας εμπορικής περιόδου είναι ότι, η φετινή σοδειά ξεκινά με υψηλά αποθέματα από πέρυσι σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, που θα συνεχίσουν για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα να ασκούν πιέσεις στις τιμές παραγωγού.