ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

20.6.11

Ελπίδες για αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ των αγροτών της Μεταμόρφωσης και της Πυλίας !!

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΠΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΣΕΑ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΓΕΤΟΥ ΤΟΥ 2008 ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ
Δ.Κουσελάς -Τα αγροτικα προβλήματα της Μεσσηνίας επί τάπητος Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη είχε σήμερα ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν δύο ζητήματα που αφορούν στον αγροτικό κόσμο της Μεσσηνίας.
1. Τα έκτακτα μέτρα στήριξης του τομέα φρούτων και λαχανικών
2. Οι αποζημιώσεις από τον παγετό του 2008
Σχετικά με το πρώτο ζήτημα, όπως ενημέρωσε ο Υπουργός τον κ. Κουσελά θα κυκλοφορήσει άμεσα η εγκύκλιος του Υπουργείου με βάση την οποία θα καθορίζεται η διαδικασία στήριξης του τομέα φρούτων και λαχανικών που επλήγησαν από το βακτήριο Escherichia Coli.
Τα προϊόντα που θα αποζημιωθούν είναι κηπευτικά που αναφέρονται στην εγκύκλιο και για την περιοχή μας είναι κατά βάση το αγγούρι.
Η ενίσχυση θα χορηγηθεί σε οργανώσεις παραγωγών και σε μεμονωμένους παραγωγούς που δεν είναι μέλη των οργανώσεων αυτών.
Το ανώτατο ύψος της δαπάνης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στα 210 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με τα μέτρα παρέμβασης θα δοθούν τρεις εναλλακτικές δυνατότητες:
• Της απόσυρσης
• Της πρώιμης συγκομιδής
• Της μη συγκομιδής
Επειδή στη Μεσσηνία δεν υπάρχουν οργανώσεις παραγωγών, επετεύχθη για την περιοχή μας η μη συγκομιδή και αυτό είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη.
Μέχρι τις 11 Ιουλίου του 2011 θα υποβληθούν οι αιτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι σχετικές πληρωμές θα δοθούν στους δικαιούχους μετά τον υπολογισμό του συντελεστή κατανομής.
Αποζημιώσεις από τον παγετό του 2008
Ο κ. Κουσελάς με επανειλημμένες ερωτήσεις και αναφορές είχε αναδείξει το ζήτημα των αποζημιώσεων από τον παγετό του 2008 στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο, ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. το είχε αποκλείσει με το αιτιολογικό ότι η ζημιά δεν υπερέβαινε το 30% σε επίπεδο Νομού.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης τον ενημέρωσε ότι προκειμένου να αντιμετωπισθεί το εν λόγω πρόβλημα ζητήθηκε να δοθούν στοιχεία με βάση τις ελαιοκομικές ζώνες.
Για τη ζώνη της Τριφυλίας που εδόθησαν στοιχεία και η ζημιά με βάση αυτά ξεπερνά το 30% θα προχωρήσει η αποζημίωση από τα Π.Σ.Ε.Α. Τον διαβεβαίωσε ότι για το ζήτημα αυτό έχουν εξασφαλισθεί όλα τα αντίστοιχα κονδύλια.
Αναμένεται σε 2-3 μήνες το πολύ να έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη βάση της οποίας θα δοθούν οι αποζημιώσεις.
Για την περιοχή της Πυλίας, ο κ. Κουσελάς ζήτησε και θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Σαρρή προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να ληφθούν σχετικές αποφάσεις.