ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

3.2.15

4η Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου - Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση πρώτιστο μέλημα όλων



Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τη Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου. 

Στόχος της καθιέρωσης η μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων για ενημέρωση των πολιτών και για δράσεις που θα αποσκοπούν στην πρόληψη του καρκίνου.
Επιστημονικά έχει αποδειχθεί πως οι μισές τουλάχιστον περιπτώσεις καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν.
Αυτό για να συμβεί πρέπει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις που αφορούν στην πρόληψη και εδώ έγκειται και η δική μας ευθύνη, τόσο ως γιατρών, όσο και ως ανθρώπων που ασχολούμαστε με τα κοινά.
Προϋποθέσεις, όπως η αποφυγή του καπνίσματος, η με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ,  η φυσική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, η προστασία από τον ήλιο, η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας,  ο εμβολιασμός για ορισμένες μορφές καρκίνου (τραχήλου της μήτρας), αν ισχύσουν, μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση των κρουσμάτων καρκίνου.
Επίσης η κατανόηση ότι ο καρκίνος είναι υπόθεση που αφορά όχι μόνο τους ασθενείς,  αλλά ολόκληρη την κοινωνία και η προσπάθεια για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην προσπάθεια για καλύτερες συνθήκες για τους ασθενείς και κυρίως για την ανακούφιση του πόνου.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήδη έχει ενεργήσει προς την κατεύθυνση ενημέρωσης, κυρίως στις μικρές ηλικίες,  και ένα παράδειγμα αποτελεί η λειτουργία, στο πλαίσιο του προγράμματος HEART II,  ενημερωτικού κέντρου κατά του καπνίσματος στην Τεγέα στο Δήμο Τρίπολης.
Ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας της Περιφέρειας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες προβαίνουν σε διάφορες ενημερωτικές δράσεις  και σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για ορισμένες μορφές καρκίνου, κυρίως μαστού, τραχήλου της μήτρας, σε συνεργασία με νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα και άλλους φορείς. Σήμερα, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για ομάδες πληθυσμού με χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα, αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για όλους.
Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα γίνεται σε πιο τακτική βάση και  θα είναι στοχευμένη στην πρόληψη των μορφών καρκίνου που επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι σημειώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων.
Η επιλογή ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής αποτελεί τη μοναδική λύση που μπορούμε να ακολουθήσουμε όλοι μας και μάλιστα χωρίς κόστος ενάντια στη μάχη κατά του καρκίνου.
Το μήνυμά μας για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να σώσουν και πρέπει να αποτελέσουν πρώτιστο μέλημα όλων μας!

Άγγελος Γ. Χρονάς

Ειδ. Χειρουργός Γ.Ν. Α Ιπποκράτειο
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε Μεσσηνίας