ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

22.1.19

Ο Καρκινογόνος Αμίαντος του συνδέσμου ύδρευσης "ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ" το δημοσίευμα της "ΦΩΝΗΣ" και η απάντηση του δήμου Πύλου - Νέστορος



Ευχαριστούμε την εφημερίδα "ΦΩΝΗ" και τον εκδότη της Θανάση Τσαμούλη για την ευαισθησία που επέδειξε σε θέματα μείζονος δημόσιας Υγείας και ανέδειξε το θέμα του καρκινογόνου αμίαντου που "υδρεύει " με καρκίνο περισσότερα από 30.000 άτομα στους δήμους Τριφυλίας , Μεσσήνης και Πύλου -Νέστορος  
Στην απάντηση του ο δήμος Πύλου -Νέστορος στην εφημερίδα  αναφέρει για την αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης με σωλήνες αμιάντου που έχει προβεί η προγραμματίζει την αντικατάσταση τους σε τοπικές του κοινότητες 
Το δημοσίευμα όμως κε Καφαντάρη αναφέρεται στον ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΓΩΓΟ  από το Παλαιό Λουτρό έως τα κτίρια των αποθηκών του πρώην ΑΣΟ στην Μεταμόρφωση μήκους περίπου 20 Χιλιομέτρωνπου υδροδοτεί κατά κύριο λόγο την πόλη των Γαργαλιάνων και δεκάδες τοπικές κοινότητες των ΤΡΙΩΝ δήμων για το οποίο ουδεμία απάντηση δίνεται στο δημοσίευμα παρά την ευαισθησία που επιδείξατε και σας τιμά σε αντίθεση με τους δήμους Τριφυλίας ,Μεσσήνης και Περιφέρειας Πελοποννήσου οι οποίοι "ποιούν την νήσσα " για ένα θέμα που άπτεται της δημόσιας υγείας .
Αναμένοντας τις απαντήσεις σας θα επανέλθουμε με σημαντικά στοιχεία που πιθανόν να "συγκινήσουν" και τις εισαγγελικές αρχές της Μεσσηνίας 

Β.Μ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ "ΦΩΝΗΣ"  

Aπάντηση Δήμου Πύλου – Νέστορος: Εχει αντικατασταθεί μερικώς ο αμίαντος στο δίκτυο ύδρευσης και διεκδικούμε την ολοκλήρωσή του!


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ;


 ΑΜΕΣΗ ήταν η αντίδραση του Δήμου Πύλου-Νέστορος στο χθεσινό δημοσίευμα της «Φ» για τα 20 χιλιόμετρα του δικτύου ύδρευσης από καρκινογόνα αμίαντο, που αφορά τους Δήμους Τριφυλίας, Πύλου-Νέστορος και Μεσσήνης από Αλικοντούζι μέχρι Μεταμόρφωση.
Πρόκειται για δημοσίευμα του Βασίλη Μανιάτη από την ιστοσελίδα newsmessinia με τίτλο: «Εγκληματούν Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δήμοι Τριφυλίας, Πύλου-Νέστορος και Μεσσήνης».
Στην απάντηση η Δημοτική Αρχή Πύλου ενημερώνει ότι έχει ολοκληρώσει την αντικατάσταση του δικτύου στις Τ.Κ. Καλλιθέας και Χρυσοκελλαριάς και κατά το ήμισυ στο Βασιλίτσι, ενώ αναφέρεται στις ενέργειες και διεκδικήσεις της για την ολοκλήρωση και των υπολοίπων τμημάτων ώστε να ανταποκριθεί στην Κοινοτική Οδηγία.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Στην απάντησή του προς τη «ΦΩΝΗ» ο Δήμος Πύλου-Νέστορος αναφέρει:
«Αναφορικά με το δημοσίευμα με τίτλο : «Εγκληματούν Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δήμοι Τριφυλίας, Πύλου- Νέστορος και Μεσσήνης», που φιλοξενήθηκε στο  φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας, Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Πύλου- Νέστορος θα ήθελε να ενημερώσει τόσο τον συντάκτη του δημοσιεύματος όσο και τους δημότες τα εξής:
«Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Πύλου – Νέστορος καθημερινά επιδεικνύει την ευαισθησία της για την υγεία και την ποιοτική ζωή των δημοτών. Εφαρμόζοντας λοιπόν την Κοινοτική Οδηγία για την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου, έχει ήδη ολοκληρώσει την αντικατάστασή τους, στις Τ.Κ. Καλλιθέας και  Χρυσοκελαριάς και το μισό περίπου δίκτυο της Τ.Κ. Βασιλιτσίου ενώ  αναμένεται το έργο να ολοκληρωθεί άμεσα. Παράλληλα διεκδικήσαμε και καταφέραμε να ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος» του Υπουργείου Εσωτερικών, έργα αντικατάστασης αμιαντοσωλήνων με κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης στις Τ.Κ. Μεθώνης, Χωματάδας, Πετροχωρίου, Κυνηγού και στον  οικισμό Περιβολάκια. Επίσης έργα ύδρευσης στην  Δ.Ε Νέστορος και στις Τ.Κ. Καλλιθέας, Πήδασου, Μεσοχωρίου και Κάτω Αμπελοκήπων, συνολικού προϋπολογισμού 3.900.000 ευρώ. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει την μελέτη που αφορά στο υδραγωγείο της Κορώνης και αναμένουμε την χρηματοδότηση του έργου , το οποίο θα καλύψει τις Τ. Κ. Κορώνης, Χαρακοποιού, Φαλάνθης, Βουναρίου, Βασιλιτσίου και Κόμπων. Παράλληλα είναι έτοιμο προς ένταξη, το έργο της αλλαγής του κεντρικού αγωγού ύδρευσης σε Αμπελόκηπους, Καλλιθέα, Χωματάδα, Περιβολάκια έως Κυνηγού. Επίσης  έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει άμεσα η σύνταξη μελέτης και για τα υπόλοιπα τμήματα του Δήμου. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης όλου του Δήμου , προκειμένου να εφαρμοστεί η Κοινοτική Οδηγία και για αυτό διεκδικούμε την χρηματοδότηση των έργων που απαιτούνται.»

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟ ΑΜΙΑΝΤΟ

Το σχετικό δημοσίευμα ανέφερε:
«Είναι αδύνατο να δεχτώ, ότι υπάρχουν ακόμα υδρευτικά δίκτυα στην Μεσσηνία με βασικό υλικό τον καρκινογόνο αμίαντο, 37 χρόνια μετά την Κοινοτική Οδηγία 76/769/Σεπτέμβριος 82.
Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 149 της Συνθήκης αυτής που απευθύνεται προς όλα τα Κράτη–Μέλη «απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και εμπορία των προϊόντων και παρασκευασμάτων του αμίαντου».
Αν οι πολιτικές και τοπικές μας εξουσίες εξακολουθούν να στρουθοκαμηλίζουν, τους υπενθυμίζω ότι το κτίριο που στεγαζόταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκκενώθηκε το 1991, όταν βρέθηκε ότι είχε χρησιμοποιηθεί αμίαντος κατά την κατασκευή του το 1967.
Παρόλα αυτά η Ελλάδα όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε με την πρώτη Οδηγία (γι’ αυτό και ακολούθησε και δεύτερη Οδηγία με αρ. 87/217/ΕΟΚ/19-3-87 σχετικά πλέον με την πρόληψη και μείωση της ρύπανσης από τον καρκινογόνο αμίαντο) και συνεχίζουμε να ανεχόμαστε την ύπαρξη του αμίαντου ακόμη και σε δίκτυα ύδρευσης όπως αυτό του Συνδέσμου ύδρευσης «Τέλλος Αγρας » που υδροδοτεί τρεις Καλλικρατικούς Δήμους ( Πύλου-Νέστορος ,Μεσσήνης και Τριφυλίας ) από το 1973 έως σήμερα και συγκεκριμένα για το κομμάτι του αγωγού από τις πηγές στο Παλαιό Λουτρό ( Αλικοντούζι ) έως την Μεταμόρφωση με μήκος αγωγού πάνω από …20 χιλιόμετρα!». 
Στο ίδιο δημοσίευμα του Βασίλη Μανιάτη υπήρχε ένα ιστορικό για τον καρκινογόνο αμίαντο, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε στο Newsmessinia.gr και τη foninews.gr που ανάρτησε χθες το σχετικό δημοσίευμα της «ΦΩΝΗΣ».
ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ;
Ενδιαφέρον θα έχει να πληροφορηθούν οι κάτοικοι και των άλλων περιοχών στα όρια των Δήμων Μεσσήνης και Τριφυλίας, καθώς και της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου για τις ενέργειες, αλλά και το χρονοδιάγραμμα (αν υπάρχει) για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης από τον καρκινογόνο αμίαντο, με την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας. Εκτός και το τεράστιο αυτό ζήτημα το θεωρούν ήσσονος σημασίας, οπότε ας απολογηθούν στους κατοίκους που υδρεύονται από το εν λόγω επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία δίκτυο ύδρευσης.

Θ.Τ.