ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

19.2.10

Δήμος Νέστορος- Να παραμείνουμε Δήμος με τον Καλλικράτη

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Νέστορος με επιχειρήματα ζητούν από τον ΥΠΕΣ Γιάννη Ραγκούση την παραμονή του Δήμου Νέστορος με την εφαρμογή του Καλλικράτη
Η επιστολή που απέστειλε ο Τάσος Τσορώνης έχει ως εξής:
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΙΙ
Ο Δήμος Νέστορος δικαιούται να παραμείνει ως Δήμος με το ίδιο ιστορικό όνομα και με τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΙΙ.
Τα επιχειρήματα είναι απλά και ισχυρά και έχουν ως εξής :
1. Ο Δήμος Νέστορος ήταν Δήμος Χώρας από το 1990 . Επομένως δεν δημιουργήθηκε με τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ Ι .
2. Είμαστε ο 7ος πληθυσμιακά Δήμος στην Μεσσηνία , με βάση τα στοιχεία της ταυτότητας των Δήμων ,που έχουν δοθεί από την ΤΕΔΚ Μεσσηνίας στην έκδοση του Δεκεμβρίου του 2006 ....
3. Είμαστε οικονομικά εύρωστος και ραγδαία αναπτυσσόμενος Δήμος , γιατί στην περιοχή του Δήμου μας , βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος της ΠΟΤΑ που αναπτύσσεται στο Ρωμανού. (Ο Ρωμανός είναι τοπικό μας Διαμέρισμα ) Η ΠΟΤΑ θα υδροδοτηθεί με νερό από την Χώρα .
Ο βιολογικός καθαρισμός του Δήμου Νέστορος συμπεριλαμβάνει και τις εγκαταστάσεις της ΠΟΤΑ στο Δ.Δ. Ρωμανού.
Η παραγωγή του Δήμου μας σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο άριστης ποιότητας προσεγγίζει τις 4.000 τόνους
Ο οινοποιητικός Συνεταιρισμός ΄΄ ΝΕΣΤΩΡ ΄΄ η ομάδα παραγωγών ΄΄ Ο ΝΗΛΕΑΣ ΄΄ και ο Συνεταιρισμός του ΄΄ ΝΗΛΕΑ ΄΄ είναι ισχυρές συνεταιριστικές μονάδες με πιστοποιημένα εξαιρετικά προϊόντα Μεσσηνιακής αλλά και Πανελλήνιας εμβέλειας .
4. Διαθέτουμε πλήθος Υπηρεσιών , πέραν των υπηρεσιών του Δήμου , όπως Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο ,Τράπεζες , Ταχυδρομείο , Αστυνομικό Σταθμό , 2 νηπιοτροφεία , 3 νηπιαγωγεία , 3 δημοτικά σχολεία , Γυμνάσιο & Λύκειο .
Έχουμε γήπεδα άθλησης των νέων μας καθώς και πλήθος πολιτιστικών συλλόγων με σημαντική προσφορά και πολύ μεγάλη προβολή .
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των ΄΄ Νεστορείων ΄΄ που γίνονται στην Χώρα , Έδρα του Δήμου Νέστορος , από το 1973 αποτελούν σταθμό στα πολιτιστικά δρώμενα όλης της Μεσσηνίας .
Διαθέτουμε κέντρο Ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) καθώς και το Πρόγραμμα ΄΄ Βοήθεια στο Σπίτι ΄΄....
5. Εμείς ως Δήμος Νέστορος είμαστε ο ιστορικότερος Δήμος της Μεσσηνίας . Η μακραίωνη ιστορία μας και τα επιχειρήματα που παραθέσαμε ανωτέρω , μας ενισχύουν ουσιαστικά και μας ωθούν να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμεθα και όχι να δοθούμε ως προίκα σε άλλο Δήμο που τυγχάνει να έχει μεγαλύτερο πληθυσμό από εμάς .
Παραθέτουμε ιστορικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την διαρκή παρουσία μας στον ίδιο χώρο από την Νεολιθική περίοδο (δηλ. από το 4.500 π.χ.) Είμαστε συνεπώς 6.500 χρόνια σ΄αυτην εδώ την περιοχή . Είμαστε ένας ενιαίος αρχαιολογικός χώρος από το Σπήλαιο του Κουφιέρου ως το ακρωτήριο Κορυφάσιο και τον τάφο του Θρασυμίδη στην Βοϊδοκοιλία.
Παραθέτουμε τα στοιχεία όπως έχουν από την πολυπληθή και δυναμική Γενική Συνέλευση της 28-09-2008 που έγινε στον Δήμο Νέστορος .
Στην περιοχή μας υπάρχει ζωή και έχει ανιχνευθεί και έχει ανασκαφεί από την τελική Νεολιθική περίοδο που ήταν από 4500-3100 π.χ., Είμαστε δηλαδή 6.500 χρόνια στην ίδια περιοχή .
Σε αυτή την περίοδο , την τελική Νεολιθική περίοδο , κατοικήθηκε ο όρμος της Βοϊδοκοιλιάς , έχουν ανιχνευτεί κεραμικά στο σπήλαιο του Νέστορα , στο λόφο του Προφήτη Ηλία , στο σπήλαιο του Κουφιέρου και στην καταβόθρα στην Χώρα .
Στην Πρωτοελλαδική περίοδο (Πρώιμη εποχή χαλκού )3100-2050 π.χ. έχουμε ανασκαφικά ευρήματα στη Βοϊδοκοιλιά και πρόσφατα στο Ρωμανού Νέστορος .
Στην Υστεροελλαδική περίοδο 1680-1060 π.χ. το σημαντικότερο μνημείο που έχουμε , είναι ο τάφος του Άνω Εγκλιανού που ήταν οργανωμένο διοικητικό κέντρο διαχείρισης της γεωργικής και βιοτεχνικής παραγωγής , στο Ανάκτορο του Νέστορα όπου και βρέθηκαν κατά ευτυχή συγκυρία 1106 περίπου πινακίδες γραμμικής γραφής Β.
Η καταστροφή του Εγκλιανού έγινε περί το 1200 π.χ. και αιφνίδια ερήμωσε η περιοχή , έμειναν ελάχιστοι άνθρωποι . Τότε στην περιοχή γύρω από τον Εγκλιανό και αναφερόμαστε σε όλη την Μεσσηνία , γιατί το κέντρο ήταν ο Εγκλιανός , υπήρχαν 80 κέντρα και πληθυσμός από 80-120.000, πολύς πληθυσμός σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής . Έκτοτε έμεινε αραιοκατοικημένη έως και τον 13ο αιώνα μ.Χ. χωρίς σοβαρή παρουσία οργανωμένων δομών μετά την καταστροφή του Ανακτόρου του Νέστορα .
Το 1924 ο Schliemann αναζήτησε το παλάτι του Νέστορα στο Κορυφάσιο αρχικά χωρίς αποτέλεσμα . Στη συνέχεια ο Κουρουνιώτης κάλεσε τον Blegen και το 1939 ανακάλυψαν το Ανάκτορο του Νέστορα στον Άνω Εγκλιανό.
Συνεχίστηκε η ανασκαφή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τον Μαρινάτο στα Βολιμίδια – Ίκλαινα –Παπούλια-Τραγάνα- Βοϊδοκοιλία – Μυρσινοχώρι – Κουκουνάρα . Σύμφωνα με πρόσφατες γεωλογικές έρευνες από τον Αμερικάνο καθηγητή Νταιϊβις στις εκβολές του Σέλα είχε κατασκευαστεί τεχνητό λιμάνι.
Ο Νέστορας συμμετείχε στην εκστρατεία της Τροίας με 90 πλοία και ξυλεία από το όρος Αιγάλεω.
Στο Ανάκτορο του Νέστορα υπήρχε μεγάλο συγκρότημα από 105 ισόγειους χώρους διαφόρων χρήσεων και λειτουργιών . 4.000 εκθέματα από αυτά φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας . ‘ Έχουμε το σπουδαιότερο Μουσείο Αρχαιοτήτων μετά από αυτό της Κνωσού και των Μυκηνών .
Το σοβαρότερο « Περιουσιακό στοιχείο » της Χώρας είναι η θέση της κοντά στον Εγκλιανό (3 χ.λ.μ.)
Οι 1106 πινακίδες γραμμικής γραφής Β που αποκρυπτογραφήθηκαν το 1952 από τον Michele Ventris μετέφεραν την Ιστορική γνώση από τον 7ο αιώνα π.χ. στον 13ο π.χ. Μέχρι τότε γραπτά στοιχεία υπήρχαν μέχρι τον 7ο αιώνα π.χ. Όταν αποκρυπτογραφήθηκαν οι συγκεκριμένες πινακίδες πήγε η Ιστορία 6 αιώνες πίσω.
Αρχικό όνομα της Χώρας από τον 6ο ή 7ο αιώνα μ.Χ. ήταν Λιγούδιστα . Από το 1204 υπάρχουν 3 μεγάλοι συνοικισμοί στην περιοχή η Καβελαριά – το Τσιφλίκι και η Λιγούδιστα . Το όνομα Χώρα δόθηκε αργότερα και σημαίνει κέντρο , όπως ακριβώς λένε στα νησιά Κεφαλοχώρι που ήταν εμπορικό κέντρο και διακομιστικό .
Έχουμε στην Χώρα την εμποροζωοπανήγυρι που είναι η αρχαιότερη της Μεσσηνίας . Καθιερώθηκε το 1896 με Βασιλικό Διάταγμα και αρχικά γινόταν στο Κεφαλόβρυσο , άρα στην Λιγούδιστα πρωτεύουσα του Δήμου Φλεσσιάδας .
Λειτουργούσε σχολείο και προεπαναστατικά στον Άγιο Γεώργιο Μεταξάδας που ήταν το μοναστήρι και από ντοκουμέντα αναφέρεται ότι έχει χωράφια ζώα και ελαιόδενδρα .
Η Χώρα καταπυρπολήθηκε το 1825 από ορδές Αράβων του Ιμπραήμ. Ο Παπαφλέσσας έπεσε στα Ταμπούρια που είναι στην Κοινότητα της Φλεσσιάδας που ανήκει στον Δήμο Νέστορος . Ο Χώρος θυσίας είναι τα Ταμπούρια .
Με Βασιλικό Διάταγμα ιδρύθηκε το 1836 ο Δήμος Κενηρίου με πρωτεύουσα την Λιγούδιστα και το 1840 μετά από 4 χρόνια ιδρύθηκε ο Δήμος Φλεσσιάδας με πληθυσμό 3.707 κατοίκους και χωριά όπως Λιγούδιστα (πρωτευουσα) , Γαργαλιάνους , Πάνιτσα , Μουζούστα , Φλόκα , Χασάνη , νήσος Πρώτη, Καβελαργιά , Τσιφλίκι , Μουζάκι , Πύργο , Αγορέλιτσα , Πεδεμένου , Αλικοντούζι , Ποταμιά , Σαπρίκι , Βερεστιά , Στυλιανού . ¨όλα αυτά τα χωριά , όλος αυτός ο τόπος άνηκε από το 1840 μέχρι το 1912 στο Δήμο Φλεσσιάδας που είχε πρωτεύουσα την Χώρα .
Η Χώρα είχε ρυμοτομικό σχέδιο από το 1888
Το 1944 υπέστη μεγάλες ζημιές από τους Γερμανούς , στην κατοχή κατά την Ιστορική μάχη εναντίον των Γερμανών , που διεξήχθη στου Μανούσου το Γεφύρι στις 19 Ιουλίου του 1944 . Μια πράξη ηρωισμού που ποτέ δεν της δόθηκε η πρέπουσα σημασία από το 1944 έως σήμερα. Στην φονικότερη μάχη της περιοχής εναντίον των Γερμανών η Χώρα υπέστη τις καταστροφικές συνέπειες της μάχης .Εφονεύθησαν δεκάδες Γερμανοί και 17 Έλληνες αντιστασιακοί πατριώτες . Το γεγονός αυτό θυμίζουν νεότερα μνημεία στην αντίσταση κατά των Γερμανών , και συγκεκριμένα το μνημείο στου Μανούσου το Γεφύρι .
Επίσης ένα σημαντικό κεφάλαιο για την Χώρα είναι ο Νεομάρτυρας Άγιος Δημήτριος; που μαρτύρησε στην Τριπολιτσά το 1803 και εορτάζεται στην Χώρα έδρα του Δήμο Νέστορος την Κυριακή των Μυροφόρων .
Παραθέτω ένα απόσπασμα όπως μου το έστειλε ο καθηγητής αρχαιολογίας κος Κορρές « Η πυκνότητα των μνημείων , η παρουσία των συγκεκριμένων μνημείων στην περιοχή που καλύπτουν τις περιόδους από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι την Ελληνική Επανάσταση και μέχρι την Γερμανική κατοχή , αποδεικνύουν διαχρονικά την ύπαρξη και την σημασία της επικράτειας του Δήμου Νέστορος καθιστώντας την ως την ποιο σημαντική Ιστορικά περιοχή της Μεσσηνίας » .
6. Εάν πρέπει οριστικά να γίνουν οι συνενώσεις προτείνουμε να πάμε σε συνένωση με τον Δήμο Παπαφλέσσα . Ο νέος Δήμος που θα προκύψει θα περιλαμβάνει όλο τον Δήμο Νέστορος ,την Μεταμόρφωση , το Βλαχόπουλο , το Μανιάκι , το Μαργέλι , το Παπαφλέσσα , το Βλάση , το Κουρτάκι και το Μηλιώτη .Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των ανωτέρω χωριών επιθυμούν να συνενωθούν με τον Δήμο Νέστορος . Ο Πληθυσμός του διευρυμένου Δήμου Νέστορος θα ξεπερνάει τους 10.000 κατοίκους . Οι οικονομικοί μετανάστες που κατοικούν στον Δήμο ,οι εργάτες της ΠΟΤΑ αλλά και οι τουρίστες που θα διαμένουν σχεδόν όλο το χρόνο στις εγκαταστάσεις της ΠΟΤΑ θα δίνουν άμεσα συνολικό αριθμό κατοίκων πουν θα ξεπερνάει τους 15.000 κατοίκους .
Ο Δήμος Νέστορος με όλα τα παραπάνω χωριά αποτελούν μια ενιαία ενότητα , με ομοιογενή πληθυσμό , που γνωρίζεται με τα μικρά τους ονόματα και πραγματοποιούν οικονομικές συναλλαγές , κατά προτίμηση με την Χώρα , Έδρα του Δήμου Νέστορος .
Επιπλέον όλα τα παιδία του Δήμου Παπαφλέσσα φοιτούν στο Γυμνάσιο & Λύκειο της Χώρας .
Τα σκουπίδια του Δήμου Παπαφλέσσα συλλέγονται με δικά μας απορριμματοφόρα και εναποθέτονται στη δική μας χωματερή .
Με τον Δήμο Παπαφλέσσα γίνονται από κοινού ενέργειες ώστε να φέρουν τα λύματα τους στον δικό μας Βιολογικό Καθαρισμό .
Ο χρόνος μετάβασης για τους κάτοικους , ύστερα από την κατασκευή του νέου δρόμου Καζάρμα – Χατζή – Βλαχόπουλο – Μεταμόρφωση – Χώρα είναι πλέον ελάχιστος . Σημειωτέο ότι οι κάτοικοι προτιμούν να έρχονται στην Χώρα παρά σε οποιονδήποτε άλλο Δήμο για την πραγματοποίηση των συναλλαγών καθώς και άλλων δραστηριοτήτων τους .
Ένας Δήμος που μπορεί επίσης εύκολα να συνενωθεί με τον Δήμο Νέστορος είναι και ο Δήμος Βουφράδος ο οποίος έχει κοινά χαρακτηριστικά με τον Δήμο μας και με τον οποίο Δήμο , οι αποστάσεις και ο χρόνος μετάβασης από έδρα σε έδρα είναι εξίσου ελάχιστος με τον παραπάνω δρόμο.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΟΡΩΝΗΣ