ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

1.5.13

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Η σοφή λαϊκή ρήση «Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό» σίγουρα δεν προέκυψε τυχαία.

Ειδικά φέτος με τις υψηλές θερμοκρασίες, ο εορτασμός του Πάσχα επιβάλλει την απόδραση από τις πόλεις και την επίσκεψη στην ελληνική επαρχία. Η ολοκλήρωση της νέας Εθνικής Οδού φέρνει το Δήμο μας σε απόσταση αναπνοής από την Πρωτεύουσα. Η τακτική αεροπορική σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη διευκολύνει τη μεταφορά των κατοίκων της βορείου Ελλάδας.

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος με τις απέραντες παραλίες κατά μήκος της ακτογραμμής του Ιονίου, τα πλούσια πολιτιστικά αξιοθέατα και τα πανέμορφα παραδοσιακά χωριά δελεάζει τον επισκέπτη, προσκαλώντας τον να βιώσει θαύμα της Ανάστασης συνδυάζοντας την κατάνυξη με την ξεκούραση.

Οι κάτοικοι, οι οποίοι τηρούν τα ήθη και τα έθιμα είναι ήδη σε πυρετό προετοιμασιών. 
Τα γλυκίσματα του Πάσχα όπως τσουρέκια, αυγοκούλουρα και τα νηστίσιμα «κοιμιστά» κουλούρια, όπως τα λένε οι γιαγιάδες, μπαίνουν στο φούρνο και ευωδιάζουν τα δρομάκια και τις πλατείες. 
Οι αυλές και τα πεζοδρόμια ασπρίζονται, οι κήποι είναι ολάνθιστοι, τα εστιατόρια και οι ταβέρνες έχουν ετοιμάσει τα πασχαλινό μενού τους και οι κάτοικοι χαμογελαστοί είναι έτοιμοι να μας φιλοξενήσουν και να μας μετουσιώσουν τις παραδόσεις του τόπου.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, οι πιστοί θα προσέλθουν στις εκκλησίες για να λάβουν τη χάρη του «Άγιου Μύρου». Τη Μεγάλη Πέμπτη, γινόμαστε όλοι κοινωνοί του θείου δράματος. Μετά το πέρας της λειτουργίας, οι γυναίκες θα ψάλουν μοιρολόγια στον τάφο του Χριστού καθώς θα τον στολίζουν με τα λουλούδια της άνοιξης.

Τη Μεγάλη Παρασκευή θα ακολουθήσει η τελετή της Αποκαθήλωσης και το βράδυ θα γίνει η καθιερωμένη περιφορά των Επιταφίων στους δρόμους και τις γειτονιές. 
Ειδικότερα, στην Πύλο, στην Κορώνη, στη Χώρα, στο Βλαχόπουλο, στη Μεθώνη, στο Χανδρινού οι επιτάφιοι της κάθε ενορίας θα ακολουθήσουν διαφορετική διαδρομή, στη συνέχεια θα συναντηθούν στην πλατεία της κάθε πόλης και θα συνεχίσουν στα νεκροταφεία όπου θα ψαλεί τρισάγιο. Οι πιστοί με φαναράκια και κεριά ακολουθούν την πομπή, τα σπίτια ανοίγουν τις πόρτες και τα παράθυρά τους και στρώνουν χαλιά στους δρόμους προκειμένου να περάσουν οι επιτάφιοι.

Το Μεγάλο Σάββατο οι χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες θα αναγγείλουν το μήνυμα της Ανάστασης και όλοι μαζί το βράδυ θα ψάλουν το «Χριστός Ανέστη». Την επόμενη ημέρα η συμβολική νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας θα λάβει τέλος πανηγυρικά με τον καθιερωμένο οβελία και το κοκορέτσι. Τα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα και το τοπικό κρασί θα βρίσκονται σε κάθε τραπέζι. Το γλέντι στήνεται στις αυλές των σπιτιών και κρατάει από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα. Καλεσμένοι είναι όλοι, γι’ αυτό μη διστάσετε να μπείτε, θα σας καλοδεχτούν και θα γίνετε μέρος της γιορτινής συντροφιάς.

Επισκεφτείτε το Δήμο Πύλου - Νέστορος  και αναβιώστε τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα. Εκμεταλλευτείτε τον καλό καιρό και πάρτε μια γεύση για τις καλοκαιρινές σας διακοπές!