ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

22.4.15

ΣΟΚ: Roundup - Το best seller φυτοφάρμακο της Monsanto ύποπτο για τερατογενέσεις και καρκίνοΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Πραγματικά απίστευτο.
Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο ίσως φυτοφάρμακο, το Roundup, το οποίο σύμφωνα με μελέτες, φέρεται να προκαλεί τερατογενέσεις, με το θέμα μάλιστα να απασχολεί και τη Κομισιόν.
Τέσσερα χρόνια μετά, λάβαμε ενημέρωση από τη Greenpeace για το ιδιο φυτοφάρμακο, το Roundup της Monsanto, το οποίο αυτή τη φορά η ουσία glyphosate που περιέχεται στο ζιζανιοκτόνο, είναι πιθανώς καρκινογόνα.
Τέσσερα χρόνια λοιπόν, μετά την πρώτη αποκάλυψη, το ζιζανιοκτόνο συνεχίζει ακόμα να κυκλοφορεί !!!
Τελικά το η τροφή ο θάνατος σου, τείνει να μεταβληθεί σε τροφή ο… θάνατος σου !!! Φυσικά το slogan δεν αναφέρεται στο συγκεκριμένο προϊόν, αλλά έχει γενικότερη ερμηνεία... 
Ακολουθεί αυτούσια η ενημέρωση από τη Greenpeace.
Την πλήρη, εθνική απαγόρευση της χρήσης του glyphosate, του ενεργού συστατικού του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto, ζητά η Greenpeace μετά την κατάταξή του ως "πιθανώς καρκινογόνο" από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Για τον λόγο αυτό η Greenpeace καλεί τους πολίτες να υπογράψουν τη σχετική έκκληση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ώστε να απαγορευτεί η χρήση του glyphosate στην Ελλάδα και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την επέκταση της απαγόρευσης του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το Roundup, που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο και αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Monsanto.
Κάθε χρόνο ψεκάζεται σε εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, αστικών πάρκων, δρόμων, πεζοδρομίων και σιδηροδρομικών δικτύων.
Το Roundup διαδόθηκε τη δεκαετία του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Monsanto κυριάρχησε στην αγορά κατασκευάζοντας μεταλλαγμένους σπόρους Roundup Ready, ανάμεσα τους και σόγια, με ανθεκτικότητα στο ζιζανιοκτόνο Roundup.
Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της χρήσης του Roundup (και των κερδών της Monsanto), παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η καλλιέργεια μεταλλαγμένων θα χρειαζόταν λιγότερα φυτοφάρμακα.
Η νέα επιστημονική διαπίστωση ότι το glyphosate είναι "πιθανώς καρκινογόνο", γεγονός που έχει οδηγήσει σε πτώση την μετοχή της Monsanto κατά 2,9%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο καθυστέρησης για άμεση και επείγουσα λήψη μέτρων προφύλαξης, τόσο της υγείας καταναλωτών και αγροτών, όσο και της υγείας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, από τους οποίους εξαρτάται η γεωργία και η παραγωγή της τροφής μας.
«Όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Monsanto χαρακτηρίζει ως “ατυχή θόρυβο” τα στοιχεία που δημοσιεύει η έκθεση ενός επιστημονικού φορέα του ΟΗΕ, αντιλαμβανόμαστε πόσο επείγον είναι να προστατεύσουμε το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας από την κυριαρχία της Monsanto ξεκινώντας από την απαγόρευση του “πιθανώς καρκινογόνου” Roundup», τόνισε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.
«Κάθε ανεξάρτητη και μη χρηματοδοτημένη έρευνα από την Monsanto έχει δείξει ότι το Roundup είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον και την υγεία μας. Θα πρέπει να επιλέξουμε: βιώσιμη γεωργία για το κοινό μας καλό ή μεταλλαγμένα και επικίνδυνα φυτοφάρμακα για το κέρδος της Monsanto;», συνέχισε η Έλενα Δανάλη.
Δείτε περισσότερα από τη GREENPEACE.