ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

19.3.16

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΩΡΤΖΙΝΗΣ: Τέστ ΠΑΠ Μαστού - Τι είναι - πότε γίνεται;

του Δημήτρη Τζωρτζίνη - Χειρούργου Μαιαευτήρα 

 Πρόκειται για μια μη επεμβατική εξέταση, 5λεπτης διάρκειας, καλά ανεκτή και ασφαλής χωρίς παρενέργειες. 
Η οποία γίνεται με μια ειδική συσκευή μαλαξης, θερμότητας και ταυτόχρονης συλλογης ενος εκκριματος απο τις θηλές το οποίο εξετάζεται απο κυτταρολόγο όπως και το ΠΑΠ τεστ του τραχήλου.

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται?
  Μπορούν  να το κάνουν σε ετήσια βάση όλες οι γυναίκες ηλικίας άνω των 25 -εκτός από την περίοδο του θηλασμού και για τους επόμενους έξι μήνες από τη διακοπή του. Επίσης, πρέπει να υποβάλλονται στο τεστ οι γυναίκες ηλικίας άνω των 55 ετών που έχουν παραγωγή υγρού από τη θηλή τους.
  Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης δείξει άτυπα κύτταρα, σημαίνει ότι η γυναίκα έχει καρκίνο Μαστου?
  Όχι!  Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη γυναίκα έχει υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με κάποια άλλη γυναίκα χωρίς ατυπία. Η διάγνωση της ατυπίας θα οδηγήσει τη γυναίκα σε ειδικό μαστολόγο, ο οποίος θα κάνει πλήρη αξιολόγηση του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού. Ο ειδικός θα συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής καθώς και αυξημένη παρακολούθηση. Επιπλέον, ανάλογα με την εκτίμηση, μπορεί να είναι σκόπιμο να πραγματοποιηθεί επιπλέον εξειδικευμένος διαγνωστικός έλεγχος που μπορεί να περιλαμβάνει μαστογραφία, υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία μαστών. 

  Το τεστ-Παπ Μαστού αντικαθιστά την Μαστογραφία;
Όχι, είναι ένα συμπληρωματικό τεστ στη μαστογραφία όπως και το υπερηχογράφημα. Η μαστογραφία αναζητά βλάβες (καρκίνος) ενω το ΠΑΠ τεστ Μαστου  ψάχνει για τα ανώμαλα κύτταρα, ακόμα και 7 χρόνια πριν αυτά γίνουν καρκινικά. Δηλαδή ένα ογκίδιο που φαίνεται σήμερα στη μαστογραφία μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που έχει ξεκινήσει έως και δέκα χρόνια νωρίτερα. Το τεστ-Παπ Μαστού μπορεί να εντοπίσει αυτά τα ύποπτα κύτταρα πριν αυτά εξελιχθούν σε ογκίδιο ή καρκίνο.
 
 Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού;

•Ηλικία (ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η ηλικία της γυναίκας)
•Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού. Οι γυναίκες που έχουν μητέρα, αδελφή ή κόρη με καρκίνο του μαστού έχουν 2 έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο. 
•Ατεκνία,  ή πρώτη εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 30 ετών
· ατομικό ιστορικό με πρόβληματα στους μαστούς
·μικρή ηλικία πρώτης εμμηνου ρήσης (>12)
· καθυστέρηση εμμηνόπαυσης (<55 span="">
·γυναίκες που δεν θήλασαν τα παιδιά τους
·μακροχρόνια χρήση ορμονών 
·παχυσαρκία 
·"πυκνοί μαστοι" στη μαστογραφία 
·αλκοόλ 
·Κάπνισμα
·έλλειψη σωματικής άσκησης.

 Η στατιστικη ειναι αμείλικτη! Μια στις 8 γυναίκες θα εμφανίσουν καρκίνο του Μαστου κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το ποσοστό ειναι τεράστιο, γιατί λοιπόν να μην κάνουν προληπτικό έλεγχο ωστε η διάγνωση και ο κατάλληλος χειρισμός  να γίνει έγκαιρα? 
Ο καρκίνος ειναι ένας σιωπηλός δολοφόνος, μην του επιτρέπετε να σας σκοτώσει.

 Δημήτρης Τζωρτζίνης
 
Αναγνωσταρά 32 Καλαμάτα
Τηλ.: 2721026001
FAX:2721080031

Νικολοπούλου 28 Γαργαλιάνοι
Τηλ.:2763022225